SAĞLIK: Beyin hakkında az bilinen 10 ilginç bilgi

Beyin ile ilgili keşfedilenler şaşırtıyor. İşte hala keşfedilmesi, çözülmesi gereken çok şeyin bulunduğu beyin ile ilgili ilginç bilgiler…

İnsan beyni, bilim camiasının hala sırlarını çözemediği, en sıra dışı ve sırlarla dolu organ. Bu organın ne gibi gizemler barındırdığı, hafızanın nasıl işlediği ya da ne derece bir potansiyel barındırdığı ise en büyük merak konularından biri.

Çeşitli filmlere de konu olan beyin gelişimi ve beynin potansiyeli tam anlamı ile bilinmese de beynimiz hakkında her geçen gün yeni bir bilinmezi aydınlatan çalışmalar sürdürülüyor ve kafa tasımızın içindeki karanlık bölgeler her geçen gün biraz daha ışığa erişiyor.

İşte son yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, tr.fobito.com’un derlediği, en sıra dışı organ olan insan beyni hakkındaki 10 sıra dışı bilgi.

– Yasalara göre olgun olan birey için getirilen yaş sınırı 18 olmasına rağmen beynin olgunlaşma yaşı 25’tir.

– Beynin tam kapasite ile kullanılmadığı söyleminin uydurmaca olduğunu söyleyen bilim insanları, insanların beyninin neredeyse %100’ünü kullandığını söylüyor.

– Beynimizde düşünce üreten nöronların hareket etmesini sağlayan Gyri adındaki kırışıklıklar meditasyon ile artırılabiliyor.

– İnsanlar beyinlerinin yarısı ile de yaşayabiliyor.

– Beyin ameliyatları genellikle hasta uyutulmadan yapılıyor; çünkü beyinde acı ya da ağrıyı algılayabilen reseptörler bulunmuyor.

– İnsan beyninde yer alan ve uyarıları ileten sinir ağları olan aksonların uzunluğu Dünya’nın etrafını 4 kere sarabilecek kadar uzun.

– İlk insandan bu yana beynimiz, boyut olarak daha küçük hale geliyor; ancak kapasitesi sürekli artıyor.

– İnsan beyni 3 milyon saatlik film depolayabilir.

– İnsan beyninin ürettiği enerji, 25 wattlık bir ampulü yakabilir.

– Beyinde bulunan “Gri Madde” ismindeki bir maddenin dil becerisi daha fazla olan insanlarda daha çok olduğu ortaya çıktı.