SAĞLIK: Ev tozu deyip geçme…

Evdeki tozlarda 9 bin mikrop var… ABD’de yapılan bir araştırmaya göre evlerimizde biriken toz, ortalama 9 bin farklı mikrop türü barındırıyor.

Colorado Üniversitesi ABD genelinde 1200 evde bir araştırma yaptı. Yapılan incelemeler sonunda, bakteri ve mantar oluşumu evin konumu, evde yaşayan bireyler ve evde evcil hayvan beslenip beslenmediğine göre de değişiklik gösterdiği ortaya çıktı.

Araştırma, gönüllü vatandaşların yürüttüğü ‘Evlerimizdeki Vahşi Yaşam’ adlı projenin bir parçası olarak yapıldı.

1 evde 2 bin mantar var

Genetik incelemede, evdeki tozda mikroskobik canlılar tespit edildi. Araştırmacılar, ortalama bir hanede 2 binden fazla farklı mantar bulundu.

Araştırma ile,mantar üremesine yol açan ekosistemin evin konumuyla da doğrudan bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Evin dışından geliyorlar

Araştırmayı yürüten Doktor Fierer, “Evlerde gördüğümüz mantarın çoğu evin dışından geliyor diyor ve ekliyor:“Kıyafetlerimiz veya açık pencere ve kapılardan giriyorlar. Dolayısıyla evimizde ne tür mantarların olduğunun en iyi göstergesi, evin konumu.”

Ev mikropları

Araştırmacılar, her bir hanede ortalama 7 bin farklı tür bakteri keşfetti.Bakteri ve mikrop türleri, evde kimin yaşadığına bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Doktor Fierer, “Erkek bedenine kıyasla kadın bedeninde daha sık görülen bazı bakteri türleri var. Bunun evin içinde bulunan bakteriye olan etkisini de görebiliyoruz” diyor.

Evdeki evcil hayvanların taşıdığı mikroplar farklı

Doktor Fierer şöyle açıklıyor: “Bir kedi veya köpek getirmenin de evde bulunan bakterilere önemli etkisi oluyor. Bu kadar büyük bir etki yaratması bizim için de şaşırtıcı oldu. Evin nerede konumlandığı veya evin tasarımı gibi diğer tüm faktörlerden daha güçlü bir etkisi var.”

Her mikrop zararlı değil

Bazı mikroplar hastalık ve alerjilerle bağlantılı olsa da, araştırmacılar çoğu mikrobun zararsız olduğunu, hatta bazılarının faydalı bile olabileceğini ifade ediyor.

Doktor Fierer şu yorumu yapıyor: “İnsanlar evlerindeki mikroplardan endişe duymamalı. Her tarafımızdalar, derimizde, evimizin her bir köşesinde ve bunların çoğu tamamen zararsız. Mikroplarla çevrili olmamız hayatın bir gerçeği”

Doktor Feirer, araştırma ABD’de yapılmış olsa da bulguların dünyanın birçok farklı bölgesi için de geçerli olabileceğini belirtiyor.

Araştırma, ‘Proceedings of the Royal Society B’ adlı dergide yayımlandı.