EKONOMİ: Şirketler endişeli

Financial Times “Bu yıl, Türk lirası için pek nazik bir yıl olmadı” dedi.ABD’nin merkez bankası FED’in bir faiz artışı ufukta iken Türkiye, Güney Afrika, Rusya ve Brezilya gibi olası artıştan etkilenmesi beklenen çok sayıda ülkelerdeki durumu inceleyen Financial Times, Türkiye ile ilgili analizde özellikle şirketlerin liranın hızlı düşüşünden duyduğu kaygıya vurgu yapıyor.

Ekonomi gazetesi Financial Times “Bu yıl, Türk lirası için pek nazik bir yıl olmadı” sözleriyle başlattığı analizinde “parasal genişlemenin sonu ile sonuçsuz bir genel seçimin olumsuz siyasi etkileri ve Güneydoğu’da ihtilafın yeniden alevlendirmesi” gibi faktörlerin etkisiyle Türk lirasının 2015 başından bu yana dolara karşı “keskin” bir değer kaybına uğradığını söylüyor.
Liranın gerilmesinin siyasi partilerin koalisyonu kurmaya başaramaması üzerine daha da hızlandığını belirten gazete, “ABD Federal Reserve faiz artışı ufukta iken lira ve dış borç stoklarında bir artışla karşı karşıya bulunan Türk şirketleri için daha fazla kötü haberler olabilir” uyarısını yapıyor.
‘TÜRK ŞİRKETLERİ HIZLI GÜÇLENEN DOLARLA BAŞETMEDE GİTTİKÇE ZORLANIYOR’
İngiliz gazetesi, Türk şirketlerinin 2009 yılında 70 milyar dolar olan net dış borcunun 170 milyar doların üzerine tırmandığına dikkat çektikten sonra, “Türk şirketleri, özellikle gelirlerinin çoğu Türk lirası cinsinden olanları, hızla güçlenen dolarla başetmede gittikçe zorlanıyor” diye yazıyor.
“Türkiye’nin Merkez Bankası, muhtemelen para birimine daha çok zarar verilmesini önlemek için adım atacak ama FED harekete geçmeden bir şey yapmaya isteksiz olacak” değerlendirmesini yapan gazete, “FED’in faiz artışının zamanlanması Türkiye için çok kritik olacak” dedikten sonra artışın Türkiye’deki 1 Kasım seçimi öncesi gerçekleşmesi durumunda “siyasi belirsizlik arasında Türk varlıklarında yeni bir satış kaçınılmaz olacak” yönündeki görüşlerine de yer veriyor.
FED artışının seçim sonrası meydana gelmesi durumunda ise “yeni kurulan bir hükümetin belki uzun bir süredir beklenen yapısal reformlar sözünü vererek sinirleri yatıştırabilir. Ancak ne olursa olsun, bir FED faiz artışı ardından Merkez Bankası, muhtemelen ‘çok güçlü ve çok cesur’ bir yanıt verecek” değerlendirmeleri de aktarılıyor.
“Ancak şimdiye kadar banka (Merkez Bankası), liranın kaymasını durdurmak için pek bir şey yapmadı” eleştirisinde bulunan FT, bu yaklaşımının da Merkez Bankası’nın kararlarının “ne pahasına olursa olsun büyüme” sağlanmasını isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “endekslenmiş olduğu kaygılarını artırdığını” öne sürüyor.
‘LİRANIN DEĞER KAYIPLARI İNŞAAT SEKTÖRÜNE GÖLGE DÜŞÜRDÜ’
FT, Para Politika Kurulu’nun, koalisyon oluşturma çabalarının başarısızlığına rastlanan son toplantısında da faizleri değiştirmediğini anımsattığı analizinde “İş dünyası ise, sanki Sayın Başçı’nın iyimserliğini pek paylaşmıyor” yorumunu da yaptığı analizine son verirken de “Lira’nın değer kayıpları, siyasi kargaşa ve finansman kaygıları ile birlikte şimdiden Türkiye’nin güçlü inşaat sektörü üzerine bir gölge düşürmüş durumda” sözlerini de kullanıyor.