EKONOMİ: Hisse sahipleri mutlu

Avrupa hisseleri, madencilik şirketleri ve otomobil üreticilerinin öncülüğünde yükselişi 2. güne taşıyor. Avrupa hisseleri, otomobil sektörü ile ilişkili şirketlerin ve emtia üreticilerinin öncülüğünde toparlanmayı 2. günde de sürdürüyor. Yatırımcılar, devlet desteğinin Çin piyasasındaki çalkantıyı sınırlayacağı iddiasında bulunuyor.

Rio Tinto Group, Çin’in çelik ve bakır talebi ile ilgili yükseliş beklentili bir değerlendirme yapmasının ardından madencilik şirketlerinin göstergesindeki yükselişlere en büyük katkıyı sağladı ve yüzde 1.5 prim yaptı. Glencore Plc, JPMorgan Chase & Co.’nun tavsiyesini yükseltmesi ile yüzde 0.8 değerlendi. Otomobil üreticileri arasında BMW AG ve Volkswagen AG en az yüzde 2.7 yükseliş gösterdi. RWE AG, Kepler Cheuvreux’nun tavsiyesini artırmasının ardından yüzde 6.5 değerlendi ve kamu hizmet şirketlerindeki yükselişlere öncülük etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 1.8 artış göstererek Londra saati ile 10.05’te 361.1 puana geldi. Hisseler Pazartesi günü madencilik şirketlerinin yükselişlere öncülük etmesi ile geçtiğimiz haftaki kayıplardan toparlanma gösterdi. Madencilerdeki yükselişte, Çin Merkez Bankası Guvernörünün istikrarın piyasalara geri döneceğine dair açıklamaları etkili oldu. Çin hisseleri, devlet destekli fonların zayıf gelen dış ticaret verisinin ardından hisse alımı yaptığı spekülasyonu ile Salı günü 5 günden bu yana ilk kez ralli yaptı.

Cenevre’deki Mirabaud Securities kıdemli hisse senedi satış traderı John Plassard, “Yavaşlama ile ilgili endişeler hala mevcut ancak piyasa şu an Çin hükümetinin daha fazla destek sağlayacağını düşünüyor. Önümüzdeki birkaç günde piyasada bir tür sıkışma göreceğiz. İnsanlar Fed kararı öncesinde kısa pozisyonları kapatacak” dedi.