DÜNYA: Sığınmacı krizi

Avusturya ve Almanya’nın sınırlarını açmasından sonra bir grup sığınmacı Danimarka’ya giriş yaptı. Ancak sığınmacılar, daha iyi şartlar sunan İsveç’e geçmeye çalışıyor.

Avusturya ve Almanya’nın sınırlarını açmasının ardından bu ülkelerden Avrupa’nın farklı yerlerine doğru yola çıkan sığınmacılardan yaklaşık 850 kişilik bir grup Danimarka’ya ulaştı.

Feribotla Almanya’nın Puttgarden kentinden Danimarka’nın güneyindeki Rödby limanına ulaşan sığınmacıların büyük çoğunluğu İsveç’e gidip daha iyi şartlar sunduğu için bu ülkede iltica başvurusunda bulunmak istiyor.

Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, dün akşam Alman ve İsveçli mevkidaşlarıyla görüştüğünü ve Danimarka’ya gelen sığınmacıları kabul edeceklerini söyledi. Rasmussen, sığınmacıların büyük bölümünün buna rağmen Danimarka’da kalmak istemediğini ifade etti.

Rasmussen, polisin sığınmacılara iyi davrandığını ve bunun süreceğini dile getirerek, “Herhangi bir zorlama” yok diye konuştu. Başbakan Rasmussen, ayrıca İsveç ile diyalog halinde olduklarını ve sığınmacıların istedikleri ülkede kalması konusunda görüşmelere devam ettiklerini bildirdi.

Sığınmacıların Danimarka’da kalmayarak İsveç’e gitmek istemesinin en önemli nedeni olarak İsveç’in gelen bütün sığınmacılara oturum izni vermesi ve aile birleşimine de imkan tanıması gösteriliyor.

Danimarka ise ancak beş yıl sonunda oturum izni veriyor ve ilk yıl için aile birleşimine olanak sağlamıyor. Danimarka hükümeti, sığınmacılara ödenen aylık yardımı da yakın zamanda yarı yarı azaltmıştı.