KÜLTÜR: Altın Portakal kaldırıldı

“Altın Portakal” kaldırıldı…
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı’ndan aciklama

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl 29 Kasım- 6 Aralık tarihleri arasında 52’ncisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin adından ‘Altın Portakal’ tamlaması kaldırıldı. Cannes Film Festivali’nin ödülü Altın Palmiye, Berlin Film Festivali’nde en iyilere verilen Altın Ayı ve Venedik Film Festivali’nin en büyük ödülü Altın Aslan’ın festival adında yer almaması, buna gerekçe gösterildi.

Antalya’da 1950’li yılların ortalarında, Aspendos Antik Tiyatrosu’nda düzenlenen konserler ve tiyatrolarla temeli atılan festival, 60’lı yılların başına kadar şenlik havasında devam etti. Şenlikler Dr. Avni Tolunay’ın 1963 yılında Belediye Başkanı olmasıyla, sinemayı da bünyesinde alarak Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne dönüştü. Festivalle birlikte kent için o dönem başlayan amblem arayışında Antalya’nın portakalı, denizi, tarihsel öğeleri Venüs heykeliyle bütünleştirildi ve portakal sadece ödülde kalmadı, film festivaline de adını verdi.

‘FESTİVALLER ŞEHİRLERİ İÇİNDİR’

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, dünyanın hiçbir yerinde film festivallerinin adının, verdikleri ödülü içermediğini söyledi. Film festivallerinin en saygınından en az bilinenine kadar tüm dünyada yapıldığı şehrin adı ile anıldığının altını çizen Türel, “Çünkü festivaller şehirleri içindir, şehri ile bütünleşir ve anılır. Yarışma ve ödüller ise çok saygın olduğu için gücünü, etkinliğini yükseltmek adına sahip olmak için uğraşılması gerekendir” diye konuştu.