SİYASET: Operasyon tepkisi

Medya grubuna yapılan operasyon denilen ve sosyal medyada tepki oluşturan bu duruma herkesimden tepki geliyor… Zaman gazetesi haberi şöyle:
İpek Medya Grubu’na yapılan operasyona tepki her kesimden gelmeye devam ederken, özellikle siyasiler de medyası susturulan bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini, bu gidişatın sonunun hayır olmadığını belirtiliyor.

İşte siyasilerden gelen tepkiler:

KEMAL KILIÇDAROĞLU: MEDYASI SUSTURULAN BİR ÜLKEDE DEMOKRASİDEN SÖZ EDİLEMEZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Rixos Otel’de Adli Yılın Açılışı dolayısıyla düzenlenen törene katılmadan önce gazetecilerin Koza İpek Grubu’na yapılan baskınla ilgili sorularını cevaplandırdı. Kemal Kılıçdaroğlu, olayı nasıl karşıladığına ilişkin soruya, “Baskı devam ediyor ama dikkatle takip ediyoruz. Medyası susturulan bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Bu konuda hükümeti dikkatli olmaya tutarlı olmaya ve bizi dünyaya rezil etmemeye davet ediyorum” dedi.

DEVLET BAHÇELİ: GİDİŞATIN SONU HAYIRLI DEĞİL
MHP Genel Bahçeli Devlet Bahçeli, Koza İpek Holding’e ait şirketlerde yapılan polis baskınına tepki gösterdi. Bahçeli, baskınla ilgili olarak “Uzun zamandan beri Türkiye’de basın üzerinde çok büyük bir baskılar olduğu gibi sermaye grupları üzerinde de büyük tedirginlikler yaratacak davranışlar sergilenmektedir. Bunlardan bir kötü örnek bugün gerçekleşmiş oluyor. Bunu tasvip etmek mümkün değil. Bu gidişatın sonu da hayırlı olmayacaktır” diye konuştu.

MUSTAFA DESTİCİ: BU, YILDIRIMA VE SUSTURMA OPERASYONUDUR
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Koza- İpek Grubu’na yönelik başlatılan operasyona tepki gösterdi. Destici, “Öncelikle kamuoyu nezdinde bunun hukuki bir operasyon olmadığı yıldırmaya, susturmaya ve yok etmeye yönelik bir siyasi operasyon olduğu gerçeği var.” dedi. Basın mensuplarının Koza-İpek Medya Grubu’na yapılan operasyon ile ilgili sorularına BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, şu cevabı verdi: “Bugün yaşananların seçim kararı alınmasından hemen sonra başlatılmış olması da seçimlere yönelik bir ayağı olduğunda ortaya koyuyor. Ülkemizin üretime, imalata ve istihdama en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde bu tür sanayi, ticari ve medya kuruluşlarına yapılan ya da yapılacak olan operasyonların kimseye bir fayda sağlamayacağı gibi büyük zararlar doğuracağı da aşikardır. Özgür medya demokrasilerin olmazsa olmazıdır. Özgür medyanın olmadığı muhalefetin sesinin duyulmadığı bir ülkede demokrasiden bahsedilemez.”

ERTUĞRUL GÜNAY: MEDYANIN SUSTURULDUĞU BİR ÜLKEDE, ÖZGÜR DÜŞÜNCE OLMAZ
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İpek Medya Grubu’na yapılan baskınlara tepki gösterdi. Günay, “Medyanın susturulduğu bir ülkede demokrasi olmaz, özgür düşünme olmaz. Düşünce, ifade edildiği zaman anlam taşır. Özgür medya, düşünce ifadesinin güvencesidir.” dedi.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İpek Medya Grubu’na yapılan baskılar ile ilgili Cihan Haber Ajansı (CİHAN) muhabirine açıklamalarda bulundu. Günay, bir süredir Türkiye’de her gün felaket, baskı, hukuksuzluk haberiyle yeni güne başlanıldığını vurguladı. Bir süredir, zaten sosyal medyada çeşitli sermaye gruplarına çeşitli iş alanlarına ya da aydınlara yeni bir operasyon yapılacağı böylece gündemin saptırılacağı, Türkiye’nin gerçek konularının unutturulacağı konusunda haberler olduğuna dikkat çekti. Günay, “Artık bu saatten sonra iktidar bu akılsızlıkları yapmaz, 7 Haziran’da gördüğümüz gibi ‘çok da karlı çıkmadı’ diye iyimser yorum vardı. Ama maalesef akılsız tavır şu anda sergilenmiş gibi gözüküyor. İpek Grubu yazılı, hukuk kurallarına en fazla dikkat eden Bugün Gazetesi, Kanaltürk bütün bunlar toplumun farklı kesimlerini düşüncelerini ifade etmesi imkanlarını sağlayan az sayıda düşünce özgürlüğü için güvence sağlayan organlardan biriydi, bunlar kuşatılmaya çalışılıyor. Hukuken bir şey çıkacağına ihtimal vermiyorum.” diye konuştu.

MAHMUT TANAL: TERÖRİSTE YAPAMADIKLARI OPERASYONU BASINA YAPIYORLAR
Bugün Türkiye’de her tarafta törör kol gezerken, onlar operasyon yapamıyorlar. Geliyorlar, basın kuruluşlarını basıyorlar. Şırnak’tan geliyorum. AKP 7 Haziran’dan sonra iki şey yaptı, güneydoğu’da operasyon başlatıldı. İnsanlar göç ediyor, oy kullanmaması sağlanıyor. Ve ikincisi, burada halkı bilgilendirmek için haber yapan basın kuruluşlarına baskın yapıyorlar. Kınıyorum. Bu AKP’nin düşüşünün bir belgesidir. Dünya’da basın mensuplarını terörle ilişkilendirip onlara operasyon yapan ilk ülke Türkiye’dir. Bugün Koza’ya yapılan operasyon, istihdama yapılan operasyondur. Aslında Türkiye’yi yoksulluğa sürükleyen bir operasyondur. Bugün buraya operasyon yapan, yarın eczacıya yapar, ayakkabıcıya yapar, ona yapar, buna yapar.

HAKAN ŞÜKÜR: SEÇİMLERİN ÖZGÜR OLACAĞINA KİMSE İNANMAZ
Eski Milletvekili ve Milli futbolcu Hakan Şükür de basına yapılan baskına tepki gösterdi. Şükür, “Basını özgür olmayan ülkede kimse özgür değildir. Basının susturulduğu Türkiye’de seçimlerin özgür olacağına kimse inanmaz.” dedi.

İDRİS BALUKEN: BASIN, SARAY VE AKP ELİYLE YERLE BİR EDİLİYOR
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili İdris Baluken, İpek Medya Grubu’na yönelik gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bugün yine birçok medya kuruluşuna karşı bir operasyonun düğmesine basıldığı izlenimi edindiklerini belirten Baluken, “Belli ki bu operasyonel dalga genişleyerek sürdürülmek istenecektir. Basın özgürlüğü açısında utanç verici bir durumdur. Basın özgürlüğünün Saray eliyle AKP hükümeti eliyle yerle bir edilmesidir.” diye konuştu. Baluken, AKP- IŞİD ilişkisinin gündeme geldiği bir günde o basın yayın organlarına yönelik operasyonel bir sürecin düğmesine basılmasını da son derece manidar bulduğunu kaydetti.

LÜTFÜ TÜRKKAN: MUHALİFLERİ SUSTURARAK SEÇİME GİDENLER, SADECE FAŞİST DİKTATÖRLERDİR
MHP 24. Dönem Kocaeli Mlilletvekili Lütfü Türkkan algı operasyonu sert bir dille eleştirdi. Türkkan şunları yazdı, “Basına yapılan her türlü baskı, demokrasinin topalladığının işaretidir. Dün yapılanlar da yanlıştı, bugün yapılanlar da yanlış. Koza-İpek Gurubu’na düzenlenen bu sabahki operasyonu kınıyorum. Bunun bir terör operasyonu olduğunu, ne bize ne de dünyaya inandıramazsınız. Muhalifleri susturarak, baskı yaparak, hapse atarak seçime gidenler; sadece faşist diktatörlerdir. Kendinize ve bu güzel ülkeye kıymayın.

BARIŞ YARKADAŞ: TEK BİR MUHALİF SES BİLE KALMASIN İSTİYORLAR
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İpek Medya Grubu, Koza İpek Holding, İpek Üniversitesi, Kanal Türk ve Akın İpek’in evine polis eşliğinde yapılan baskını kınadı. Yarkadaş, “Tek bir muhalif ses bile kalmasın istiyorlar.” dedi.

CHPli Yarkadaş, İpek Medya Grubu’na bağlı kuruluşları hedef alan operasyona tepki gösterdi. Yarkadaş, “Operasyon kapsamına alındığı görülen Bugün Gazetesi, bu sabahki manşetinde IŞİD’e Türkiye’den yollanan silahların nakliyesine ilişkin fotoğrafları yayınladı. Bu bile operasyonun gerekçesini anlamamıza yetiyor.” dedi.

Operasyonların Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yönetildiğini belirten Yarkadaş, “Sözde Başbakan Ahmet Davutoğlu, yakın çevresine (Medyaya operasyon yapılmayacak) dese bile, hiçbir hükmünün olmadığı görülüyor. Kaçak Saray operasyonları bizzat yönetiyor.” ifadesini kullandı.

BURHAN ÖZFATURA: BUGÜN, İKTİDARIN FOYASINI ORTAYA ÇIKARDI
Bugün gazetesinin bugünkü manşetinde, terör örgütü IŞİD’e yapılan silah yardımlarını fotoğraflamasının iyi incelenmesi gerektiğini söyleyen duayen siyasetçi, “Yapanlar da bunun faturasını ödeyecektir. Bugün gazetesi, IŞİD’e yapılan yardımların geçişini fotoğraflamış. İktidarın foyasını ortaya çıkardı. İnkar ettikleri ama kimseye yutturamadıkları hakikatleri ortaya çıkardı. Onun intikamını almak istiyorlar. Mahkeme kadının mülkü değil, yani bu koltuklar eninde sonunda terkedilecektir. İsteseler de istemeseler de bu yapılanların karşılığı, mahkemede hesabı sorulacaktır.” dedi.

HDP SÖZCÜSÜ: BASIN TEHDİT ALTINDA
Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, İpek Yayın Grubu’na yönelik polis baskınının otoriter rejimleri hatırlattığını ifade etti. Bilgen, “Siyasi iktidarı eleştiren, itiraz eden, muhalefet eden ya da istendiği düzeyde yayın yapmayan basın kuruluşları tehdit altındadır.” dedi. Ayhan Bilgen, 4-5 yıldır farklı medya gruplarına yakın yayın organlarına yönelik baskınların yaşandığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Muhtemeldir ki eleştiren, itiraz eden, muhalefet eden ya da istendiği düzeyde yayın yapmayan basın kuruluşları tehdit altındadır. Zaten doğrudan doğruya gazetecileri, televizyon programcılarını hedef alan yaklaşımlar, söylemler çok açıkça dile getirilmektedir. Dolayısı ile bu durum karşısında sessiz kalmak ve bu duruma tepki göstermeyen herkes bu baskının altındadır. Umut ederiz ki bir tek kişi, ya da bir tek yayın kuruluşu daha aynı muameleye maruz kalmasın.”

CHP’Lİ YALIM: YAŞANANLAR ÇOK VAHİM
Siyasetin işverene baskısının devam ettiğini ifade eden CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, “Maalesef ülkemizde AKP hükümetinin 13 yıllık döneminde siyasetin işverenlere baskısı devam etmektedir. Burada bir tek Koza Grubu değil adını bilmediğimiz saymadığımız isimlerini deklare etmediğimiz nice firmalara siyasi baskı yüzünden ne işlerini yapabiliyorlar ne de oylarını kullanabiliyorlar.” dedi.

CHP’Lİ AKAR: HESABINI VERECEKLER
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, İpek Medya Grubu’na yönelik sabah saatlerinde başlatılan operasyona tepki göstererek, “Ne yaparlarsa yapsınlar bir şekilde bir gün bunun hesabını verecekler.” dedi. Akar yaptığı açıklamada, operasyonun doğru bulmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Doğru bulmuyorum. Medyaya yapılan her türlü baskı, üzerinde kurulan baskılara karşıyım. Bir ülkede medya özgür olmazsa insanlarda özgür olamaz. Bir ülkede medya iktidardan yana tavır takınırsa, iktidarın o baskısını görürse o ülkede totaliter rejim kendine yer bulur, güç bulur. Yandaş medya ile de yollarına devam ettikçe de yollarına devam ederler. Buna karşı koymak lazım. Sadece bu gruba değil. Bunların kafasında başka medya organlarını da susturmak gibi bir düşünce var. Bu düşünce hiçbir zaman hayata geçmeyecek. Böyle ferdi ya da bireysel bir iki medya grubuna yapacakları baskıyla bu seçimi kendilerine doğru yönlendirmenin bir aracı olarak görüyorlar diye düşünüyorum. Sonuçta başarılı olamayacaklar. Ne kadar medyanın üzerine giderlerse gitsinler, havuz medyasının dışındaki medyanın üzerine giderlerse gitsinler bir şekilde bu insanlar haber alma ve haber yapma özgürlüklerini kullanacaklar.”

BBP’Lİ REMZİ ÇAYIR: BÖYLE YAPANLAR HİÇBİR ZAMAN RAHMETLE ANILMADI
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, İpek Medya Grubu’na yönelik operasyonu eleştirerek, olayı ara rejim ve darbe dönemlerini hatırlattığını söyledi. Çayır, “Hiçbir zaman bu darbe dönemlerinde, bu tür eylem ve operasyon yapanlar rahmetle anılmamıştır, hiçbir zaman da kazançlı çıkmamışlardır.” dedi. Çayır, “Bu tutumlarıyla iktidar sadece kendi kaybetmiyor. Türkiye kaybediyor, imaj kayboluyor, hepimiz birlikte kaybediyoruz. Birlikte yaşamanın hazzına, farklılıklarımızı birlikte ileriye taşımanın zevkine varabilmeliyiz. Ne yazık ki ülke akıl tutulması yaşayan bir iktidarla karşı karşıya. Ben bu tür davranışların derhal son bulmasını arzularım. Yoksa bu çıkmaz sokak.” diye konuştu.