SAĞLIK: Duygusal zekayı artırmak…

Duygusal zeka, deneyimlerle öğrenilir ve zamanla gelişir, doğuştan değildir. Uzmanlara göre çocuğun duygusal zekasının geliştirilmesi için anne babalara çok büyük roller düşüyor. Çocuk gelişim uzmanları bebeklerin öfke, mutluluk, üzüntü, korku gibi temel duygular ile doğduğunu ve kıskançlık, utanma, sevgi, suçluluk gibi duyguları ise 2 yaşından itibaren öğrenmeye başladığını söylüyor. İşte çocukların duygusal zekalarının gelişimde büyük önemi olan anne babalara pratik yöntemi sundu:

Çocuğunuz bir şeye üzüldüğü, sinirlendiği veya öfkelendiği zaman “Bu konuda böyle hissetmen için hiçbir sebep yok” demek yerine, tepkisinin çok normal olduğunu ifade etmek için duygusunu anladığınızı söylemeniz yapılacak en doğru şeydir.
Eğer çocuğunuz bir dişçi randevusu olduğunu duyduğunda keyfi kaçarsa, ona bu ziyaretin kontrolünün kendisinde olduğunu hissetmesi için yardımcı olun. Neden korktuğunu, orada ne ile karşılaşacağını düşündüğünü, neden gitmesi gerektiğini bilip bilmediğini anlatmasını isteyin. Çocuklarla duyguları hakkında konuşmak, büyüklerdeki kadar etkili olacaktır.