SAĞLIK: Bebek zehirlenmesin!

Medyada uzmanlar uyardı. Hamilelerin yememesi gereken yiyeceklerin başlıcaları sıralandı. Anne adayları ve annelerin tükettikleri takdirde bebeğe zarar verecek gıdalar şöyle:

Bu nedir? Mikotoksin.

Kurutulmuş gıdaların üzerinde eğer küflenme olmuş ise ve onlar bir şekilde temizlenmiş,paketlenmiş, bize de servis edilmişse, hamile anne bunu yerse bebeğine geçer.Emziren bir anneyse sütünden bebeğine geçer.Dolayısıyla bebek zehirlenir.

Yani şunu söylemek istiyorum. Doğu’da özellikle annelerin beslenirken kuru gıdaları kuru acı biber gibi gıdaları kendileri yapmadı ise, aldıkları kaynaklardan çok emin değil ise, tüketmemelerini öneriyorum bu süreçte.

Hamilelik sürecinde en çok dikkat edilmesi gereken şeyden biri de meyveler.Meyvelere çok önem veriyoruz. Taze, özellikle dalından koparılmış elmayı armudu mesela,güzelce yıkasınlar. Üzerinde tarladan gelen tarım ilacı kalmasın. Buna çok dikkat edelim.

Portakalı çok önermiyorum çünkü turunçgillerin suyunda asit var. Bu meyveleri gerekiyor ise meyve püresi haline getirebiliriz. Kremalı ürünlerden kaçınıyoruz.Yağlı ürün tercih etmiyoruz. Şekerlenmiş,kavrulmuş,çikolatayla kaplanmış hiç bir ürünü tavsiye etmiyoruz. Cips gibi ürünleri asla tavsiye etmiyorum.Canım çok çekti deyip gazoz gibi gazlı içecekleri asla tüketmiyoruz. Sosis,salam,sucuk gibi gıdaların menşeini bilemezsiniz, bu nedenle bu ürünlerin tüketimini önermiyoruz.
Süt ve süt ürünlerini elbette anne adaylarının fazla tüketmesi gerekiyor fakat otlu peyniri önermiyoruz. Çünkü otlu peynirde de mitotoksin olma ihtimali var. Son olarak da anne adaylarının kabız olmaması gerektiği için muz tüketimini önermiyoruz.