EKONOMİ: Kriz işaretleri mi?

Üretebilmek için banka finansmanına ihtiyaç duyan sanayici, son dönemde para piyasalarındaki gelişmeler karşısında çaresiz kaldı. Sanayici bankaların kriz varmış gibi kredi şartlarını ağırlaştırdığını ve süresi dolmayan kredileri geri çağırmaya başladığını söyledi. Bugün gazetesi haberine göre detaylar şöyle:
Son olarak bankaların ticari kredi faizlerini artırması ve bu da yetmezmiş gibi yeni teminatlar talep etmesi üretimi neredeyse durdurdu. Kapısına kilit vuracak hale gelen sanayici bu duruma isyan etti.

Ödenmeyen çekler yüzde 20 arttı

Haziranda yapılan genel seçim öncesine göre ticari kredi faizleri yaklaşık 1 puan arttı. Bankaların kredi faizlerini yükseltirken, daha fazla seçici olmaya, yüksek ya da önceden istenmeyen teminatlar istemeye başladığını belirten Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Tutan, “Sanayici ekonomi durgun, kredi alamıyoruz, ne yapacağız diye soruyor. Ekonomide ciddi bir sorun var. Seçim sonrası ciddi daralmalar bekliyorum. Ödenmeyen çek-senetlerde yüzde 15-20’lik artış var. Konut sektöründe satışlar yüzde 25 azaldı” dedi.