AK Parti’nin MHP oyunu…

AK Parti’nin MHP oyunu işliyor

Türkiye, 7 Haziran’daki Milletvekili Genel Seçimi sonrasında koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç alınamaması neticesinde erken seçime doğru yol almaya başladı. Bu arada yayınlanan seçim anketleri harkasi şaşırtıyor. Ayrıca AK Parti’nin MHP’yi bölme ve kendine biat eden parti haline getirme planı işliyor.
Tabloya bakıldığında karmakarışık bir hükümet kuruldu. Devlet Bahçeli’nin en başından bu yana hükümette yer almaması işleri iyice karıştırdı. Bu kargaşa Meclis Başkanı seçiinde Bahçeli’nin direnmesiyle başladı. Daha sonra ile kendisine verilmek istenen koltukları ulufe olarak Kabul ederek işi iyice içinden çıkılmaz hale sontu. Öte yandan Cumhurbaşkanı’nı baskısı ve AKP’nin iktidarırın devamı yönünde kamu oyuna yaptığı açıklamalar işleri kızıştırdı. Başbakanın partlerle yaptığı görüşmeleri engelleyen bir Cumhurbaşkanı tavrı sergiledi. Başbakan’da Cumhurbaşkanı’nın düben suyunda gidince iş çığırından çıktı.
Partiler seçim konuşmalarında 17 Aralık soruşturmasında ısrar ettikleri için Cumhurbaşkanı ucu kendine dokunacak talepler yüzünden Davutoğlu’nu engelleme başbakanı olarak kullandı. Son olarak CHP’ye görev vermeyerek istediğini yaptırdı.
Partiler kendisine direnince gözüne MHP’yi kestirdi ve içinden Türkeş’I cımbızla çeker gibi çekti. Bu arada Birlik Partisi’nden önemli ismi seçim hükümetine alarak ülkücüler arasında birleşmeyi hedefledi. Burada ama Bahçeli’yi gönderip yerine Türkeş’I oturtmak. Yani hedefte AKP’nin oylarını yükseltmek veya kendine biat eden bir MHP yaratmak. Türkeş’in “Parti bana babamdan kaldı” şeklindeki sözleri bunu doğruluyor. Ancak MHP kurmayları ve tabanı bu duruma nasıl bakacaklar o soru işareti. Önümüzdeki günlerde ibrenin kimden yana olacağını görürüz. Bu arada seçim hükümetine HDP’den alınan milletvekillerinin varlığı terörü durdurmadı. Dağ başka konuşuyor, şehir başka konuşuyor. Öcalan’ın ağırlığı ise tükendi. İşler karmakarışık. Bu kadar tantanaya rağmen seçim sonuçları bir öncekinin aynısı çıkarsa ortalık toz duman olur. Sandığa giden halk koalisayon dedi. Bir kez daha koalisyon derse partilerin halini görmek isteriz.
Öte yandan Türkiye’de erken seçime ilişkin kamuoyu anketlerinin sonuçları açıklanmaya devam ediyor. Gezici araştırma şirketinin anketi de sandıktan sürpriz çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koydu.
Gezici Araştırma’nın anketine göre, 1 Kasım’da yapılacak erken seçimde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) oyları daha da düşebilir.
22 – 23 Ağustos tarihleri arasında 4 bin 869 kişiyle görüşülerek yapılan ankete göre, Ahmet Davutoğlu liderliğindeki AKP’nin oy oranı yüzde 38,9’a iniyor. Böylece AKP’nin oyları 7 Haziran genel seçimlerine kıyasla azalıyor. AKP, 7 Haziran’da oyların yüzde 40,7’sini toplamıştı. AKP bu oy oranıyla parlamentoda tek başına hükümet kurabilmek için yeterli çoğunluğu sağlayamayacak.
CHP VE HDP’NİN
OYLARI ARTIYOR
Gezici Araştırma’nın anketine göre Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yüzde 27,8, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise yüzde 16,5 oy alacak. CHP, oyların yüzde 25,1’ini topladığı 7 Haziran seçimlerine kıyasla belirgin bir şekilde oylarını artırıyor. 7 Haziran’da seçmenin yüzde 16,5 oranında desteğini alan MHP’nin oylarında ise belirgin bir oynama gözlenmiyor. Buna karşılık Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) oy oranı yarım puanlık artışla yüzde 13,5’e tırmanıyor.
Seçimler 1 Kasım’da bekleyip göreceğiz.