SİYASET: Fişleniyor muyuz?

Fişleme mi yapılıyor a yanıt aranması nedeniyle CHP’li vekilden soru geldi. CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, milyonlarca kişiyi fişlemeye yönelik “E-Nabız prestij” projesini Bakan Müezzinoğlu’na sordu.

Sağlık Bakanı “Başkanlık sistemi” çıkışlarıyla toplumum bir çok kesiminden tepki toplarken, aynı zamanda milyonlarca kişiyi fişlemeye yönelik “prestij” projesinin de sahibi olduğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, E-Nabız adı verilen masum görünen ancak Anayasa Mahkemesinin daha önce benzer projelere vermiş olduğu kişisel verilerin gizliliğinin ihlali kararlarına rağmen herhangi bir kanuni altyapısı olmayan, her türlü kişisel verinin kolayca üçüncü kişilerin erişimine açıldığı bir sistemi ısrarla uygulamaya devam ettiğinin altını çizdi.

işte bazı detaylar:

Konuyu meclis gündemine taşıyan İlgezdi,” Bakanlığınızın, 5 Şubat 2015 tarihli ve 2015/5 sayılı, “e-Nabız Projesi” konulu Genelgesi uyarınca; Sağlık Net Online Sistemi kurulduğu duyurulmakta, kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının 1.1.2015 tarihinden itibaren hastalarına ilişkin tuttukları bütün kayıtlarının Bakanlığa gönderilmesi talep edilmektedir. Bu sayede hastanelere başvuran tüm hastalara ilişkin tıbbi verilerin hepsinin bir havuzda toplanacağı açıktır. Genelgede bu sistemin amacının hastaların kendi kayıtlarına dijital ortamda ulaşmalarını ve sağlıklarıyla ilgili kararlara katılmak suretiyle kendi sağlık durumlarını yönetmelerini sağlamak; teşhis ve tedavi sürelerini kısaltmak ve gereksiz tetkik tekrarını önlemek suretiyle de hastaların ve ülkenin ekonomik çıkarlarını korumak olduğu ifade edilmiştir. Genelgede bulunmamakla birlikte enabiz.gov.tr/bilgi.html adresinde hastanın bilgi ve izniyle verilerin gönderilmemesinin mümkün olduğu ifade edilmiştir. Bir başka anlatımla, hastanın bilgilerinin paylaşılması esas, paylaşılmaması istisna olarak tanımlanmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın geçmişte de hasta bilgilerini toplamak amacıyla çeşitli düzenleyici işlemler ve uygulamalar yaptığı ancak bunların tamamının hukuka aykırı bulunarak iptal edildiği bilinmektedir. Bu bakımdan Bakanlık, bu kez, aynı sistemi farklı bir açıdan, bu bilgilerin hastanın kendi kullanımı için toplandığına ilişkin sunumuyla yaşama geçirmeye çalışmaktadır. Ayrıca, önceki düzenlemelerin iptalinden kaynaklanan yasal bir dayanak olmaması durumu da Anayasa’nın 56. maddesi, 663 sayılı kuruluş KHK’sının 2. maddesi ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3/f maddesindeki genel görev düzenlemelerine atıf yapılarak temellendirilmeye çalışılmıştır. Son olarak, içeriğinde ne olduğu idari işlemde belirsiz olan “acil sağlık veri seti”nin ve kişinin aksine kararı olmadıkça diğer bilgilerinin elektronik sisteme gönderilmemesinin, ihtiyaç halinde bu bilgilere erişilememesi sebebiyle ilgililer için hukuki sorumluluk doğurabileceğine ilişkin anlatımla Genelge tamamlanmıştır” dedi.

CHP’li İlgezdi Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan şu sorularına da yanıt istedi :

1) Türkiye’deki bütün hastaların kişisel verilerinin bir proje adı altında toplanmasını öngören söz konusu Genelge’nin yasal dayanağı nedir?
2) Toplanacak kişisel verilerin sahiplerinin rızasının aranıp aranmayacağı Genelgede net olarak ortaya konulmadığından, bu konudaki uygulama nasıl olacaktır?
3) Genelge ile hasta kendisiyle ilgili bilgilerin paylaşılmamasını istemedikçe bu bilgilerin elektronik ağ üzerinden paylaşılması zorunlu tutulmakta mıdır?
4) Toplanacak kişisel veriler hangi kalemlerden oluşacaktır? Bu verilerin hangisinin kim tarafından görülebileceği ve bu verilere ulaşımın sınırının ne olacağı belirlenmiş midir? Bu verilerin kötüye kullanılmasına karşı nasıl bir koruma tedbiri düşünülmüştür?
5) Sağlık Bakanlığı’nın veri toplamakta kullandığı Sağlık Net2 Sistemine veri gönderilmesini zorunlu tutan Genelge daha önce hukuka aykırı bulunmuş ve Danıştay tarafından yürütmesi durdurulmuş mudur?
6) Söz konusu bilgiler hangi kurumlarla paylaşılacaktır?