SİYASET: Demirtaş’tan teklif

Seçim sürecinde “Seni başkan yaptırmayacağız” sözleriyle öne çıkan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, olası bir erken seçimle aynı zamanda başkanlık sisteminin oylanacağı ayrı bir referandumun yapılabileceğini, gerekirse bunu Meclis’te teklif etmeyi düşündüklerini söyledi.

Erdoğan’ın Türkiye’de fiili yönetim şeklinin değiştiğini öne sürmesiyle yeniden konuşulmaya başlayan başkanlık sistemine ilişkin ilginç bir de öneri getiren Demirtaş, olası erken seçimlerde başkanlığın da oylanabileceğini gündeme getirdi.

‘Siyasi darbe günleri de atlatılacak’

Partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısından önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması ardından görevi bir an önce iade etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Demirtaş şöyle konuştu: “Sandık sonuçlarına saygı duymayan bir yaklaşımla karşı karşıya Türkiye bir seçim daha yapılmadan taşlar yerine oturmayacak. Bu saray darbesine karşı da halkın doğru adım atacağına inanıyorum. Davutoğlu’nun bir an önce görevi iade etmesi lazım. Sayın cumhurbaşkanının da ikinci partiyi görevlendirmesi gerekir. CHP bunu kabul eder mi etmez mi bu tabi onların bileceği şey. Kalıcı bir sonucun ortaya çıkması için hepimizin gayret göstermesi lazıım. Elbette ki siyasetteki darbe günleri de atlatılacak. Herkes sandık sonuçlarına güven duymanın ne kadar önemli olduğunu anlayacak” diye konuştu.