TÜRKİYE: YSK hazır

YSK seçime hazır… Bu arada, her an seçime hazırlıklı olmak amacıyla çalışmalarını sürdüren YSK, 7 Haziran’da yapılan milletvekili genel seçiminin ardından tükenen kağıtlar için ihaleyi tamamladı.

Daha önce alınan seçim kararlarında 90 günlük anayasal süreyi kısaltan YSK’nın, seçim kararı alınması halinde mümkün olan en kısa sürede seçim takvimini hazırlaması bekleniyor.
AK Parti ile CHP arasındaki hükümet kurma süreci görüşmelerinden sonuç alınamaması seçim ihtimalini güçlendirdi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile hükümet kurma sürecine ilişkin görüşmesinin ardından seçime gidilmesinin tek ihtimal haline geldiğini, bu kararın da TBMM tarafından alınmasının daha doğru olacağını açıkladı.

Anayasa’ya göre, seçim kararı TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından alınabiliyor.

Anayasa’nın 116. maddesi gereği yeni seçilen TBMM’de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılıyor.

Anayasa’nın 77. maddesine göre, 4 yılda bir yapılan TBMM seçimleri, bu süre dolmadan Meclis tarafından da yenilenebiliyor.

Seçimlerin yenilenmesine dair önergeler, Anayasa Komisyonunda görüşülüyor ve Anayasa Komisyonu raporu Genel Kurulda gündemdeki bütün konulardan önce görüşüldükten sonra açık oya sunuluyor.