EKONOMİ: İlk müdahale…

Koalisyon beklentisinin rafa kalkması ve `erken seçim` ihtimalinin ağırlık kazanması üzerine dolar rekor üzerine rekor kırarken Merkez`den bugün ilk müdahale geldi. Peki Merkez`in bundan sonra atacağı adımlar ne olabilir?

CHP ile AKP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması ve AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun erken seçime işaret etmesiyle doların rekor üzerine rekor kırması üzerine Merkez Bankası (TCMB) dövize müdahaleye başladı.

TCMB döviz depo faiz oranını dolar için indirirken, doların yükselişine devam edip etmeyeceği ve Merkez’in bundan sonraki adımları ise merak konusu.

18 Ağustos’ta Merkez Bankası’nın yapacağı toplantı öncesinde dolardaki tırmanışın Merkez’in elini bağlayabileceğine dikkati çeken uzmanlar, TCMB’nin son PPK toplantısında işaret ettiği yeni politikaların bir süre daha rafa kaldırılabileceğini belirtiyor.

TCMB Başkanı Başçı, son PPK toplantısının ardından yaptığı açıklamada para politikasında ‘sadeleştirme’ üzerine teknik çalışma yapılacağını, bunu da ağustosta kamuoyu ile paylaşacaklarını açıklamıştı.

OLASI SEÇİM SONRASI BEKLENTİLER NE?

Şöyle ki;
Seçim sonrasına yönelik seçenekler nelerdir?
A- Tek parti iktidarı
B-Koalisyon
C- Üçüncü kez seçimlere gidilmesi
Görüştüğüm siyasi analistler C şıkkına ihtimal vermiyorlar. Geriye A ve B kalıyor. İşte bu nedenle de ilk şoku takiben piyasalarda bardağın dolu tarafının göz önüne alınacağını ve geride kalan aylarda her ikisi de pozitif algılanan bu şıkların satın alınacağını düşünüyorum.

Bu nedenle de seçimlerin yineleneceği varsayımı altında seçime bir gün kala döviz kurlarının cari değerlerin asgari yüzde 4 altında BIST 100 endeksinin cari değerinin asgari yüzde 7 üzerinde olmasına daha yüksek ihtimal veriyorum.

Bu şartlar dahilinde de TCMB‘nin radikal adımlar atmasına gerek kalmayacağını düşünüyorum.”