BEŞİKTAŞ: Levent’te ofis pazarı

Ofis pazarı bir yandan gelişip büyürken, bir yandan da tehlike sinyali veriyor Yılın ilk yarısında ilçesine göre değişmekle birlikte ofislerin boşluk oranı yüzde 6 ile 43 arasında değişiyor.

4.5 milyon metrekare A sınıfı ofis arzına sahip İstanbul’da boşluk oranı yüzde 43 ile en yüksek Kağıthane’de çıkıyor. Maslak’ta boşluk oranı yüzde 20, Levent’te yüzde 14. Uzmanlara göre, ofis pazarı hızlı gelişiyor ama yüksek boşluk oranları ile tehlike sinyali veriyor.

Gülistan Alagöz’ün Hürriyet’te yer alan haberine göre gayrimenkul danışmanlığı şirketi Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden’e göre ofis pazarı 2 farklı kola ayrılıyor. Birincisi geleneksel, konut gibi yap-sat modeli. Diğeri ise kurumsal yatırımcılar tarafından hayata geçen ve kiralama yöntemi ile portföyde tutulan ya da toplu satılan ofisler.

Geleneksel ofis pazarının riskleri de beraberinde getirdiğin belirten Gönden, “İstanbul’daki ofislerin yüzde 25’i böyle, inşaat halindekilerin ise yüzde 40’ı. Risk şu; kurumsal bir şirket geniş ofis alanı ister. Parça parça satılan bir yerde onlarca kişi ile ayrı ayrı anlaşma yapmak istemez. Ayrıca binada yapılacak her türlü iyileştirmede çoklu mülkiyet yapısı sorun yaratır” diyor. Gönden, bu tip ofislerin olduğu ilçelerde boşlukların arttığına da dikkat çekiyor.

Maslak’ta boşluk oranı yüzde 20, Levent’te ise 14. Ancak Gönden’e göre bu alanlarda riskten söz etmek doğru olmaz. Yılın ilk yarısında yeni biten ofisler olduğu için boşluk oluştuğunu, ancak bu durumun kısa sürede düzeleceğini belirten Gönden, Levent’te proje yapacak yer olmadığını için mevcutların talep gördüğünü dile getirdi. Güneşli Basın Ekspres’te ise boşluk oranlarının, yüzde 20’lerden yüzde 8’e kadar gerilediğini söyleyen Gönden, bunda fiyat avantajının etkili olduğunu belirtiyor.