EKSTRA: Yunanistan ne koşullara evet dedi?

Avrupa Birliği, Yunanistan’a sömürge koşulları dayattı iddiası dünya gündeminde…
Troyka ile Yunan hükümeti arasındaki borç ertelemesi görüşmeleri sürerken, Avrupa Birliği çok ağır bir talep listesini Yunanistan’ın önüne koydu. Almanya’nın Yunanistan’ı avrodan çıkmaya zorladığı konuşuluyor.
Buna göre, Yunanistan özelleştirmeler sonucu elde edilecek parayı ya da bu paraya denk gelecek bir devlet mülkünü uluslararası “bağımsız” bir yere yatıracak. Bu para, Yunan hükümeti tarafından, “Avrupa kurumlarının” gözetimi altında yönetilecek.
Avro Grubu ayrıca, Yunan hükümetinden bu reform tasarılarını ulusal parlamentoya götürmeden önce, “kurumlarla” tam olarak anlaşma sağlamasını da istiyor.
Üstelik, yukarıdaki yaptırımlar, borcun ertelenmesi ya da yeniden düzenlenmesi için değil, yalnızca Yunan hükümeti ile müzakerelere yeniden başlamak için öne sürülen asgari talepler…
Avro Grubu, olası program maliyetinin 82 ila 86 milyar avro arasında olduğunu belirtiyor. Yunanistan’a acil mali yardım için ise 20 Temmuz itivariyle 7 milyar avro, Ağustos ortası itibariyle ise 5 milyar avro ödemesi gerekiyor.