TÜRKİYE: Vali gazetecileri gözaltına aldırdı

Basına yönelik yapılan tepki oluşturdu. Olay Akçakale’de yaşandı. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, kendisine soru soran gazetecileri işaret ederek “Sorgulayın bunları, kim bunlar?” dedi. Valinin talimatıyla Evrensel Gazetesi muhabiri Hasan Akbaş, Cumhuriyet yazarı Pınar Öğünç, gazeteciler Özlem Topçu ve Deniz Yücel gözaltına alındı.

Akçakale Sınır Kapısı’nda inceleme yapan Şanlıurfa valisi İzzettin Küçük, sorusunu beğenmediği gazeteciler için sorgulama talimatı verdi. Evrensel Gazetesi muhabiri Hasan Akbaş, “Bazı Tel Abyadlılar Akçakale’de IŞİD’liler bulunduğunu ve can güvenlikleri olmadığını söylüyor. Bu iddiaya ilişkin bir açıklama yapar mısınız?” diye sordu. Cevap vermeyen Vali Küçük, gazetecileri işaret ederek polislere “Sorgulayın bunları, kim bunlar?” dedi. Polisler Akbaş’ı, basın kartı ve kimliğini alarak emniyete götürmeye çalıştı. Cumhuriyet yazarı Pınar Öğünç ile gazeteci Özlem Topçu ve Alman gazetesi Die Welt’ten Deniz Yücel, Akbaş’a eşlik etmek istedi. Dört gazeteci gözaltına alınarak sorgulandı.

İşte detaylar:
Basın Konseyi, keyfî uygulamayı sert bir dille kınadı. Konseyin yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Sıkıyönetim zamanında bile valilerin, bu tür vazifeleri üstlendiklerine tanık olduğumuzu pek hatırlamıyoruz. Vali yönlendirmesiyle gazeteci gözaltına almayı şiddetle kınıyor, ‘durumdan vazife çıkarma’ anlayışının alışkanlık haline getirilmemesini umuyoruz. Ayrıca bu uygulamalar korkutma, yıldırma amaçlıdır. Halkın haber alma hakkının engellenmesidir.”

Yaşanan olayı Twitter’dan duyuran Akbaş, yaptığı açıklamada, “Akçakale Sınır Kapısı’nda Vali Bey açıklama yaptığı sırada sorduğumuz sorular beğenilmeyince TEM tarafından gözaltına alındık. Gözaltına benimle birlikte Pınar Öğünç, Gamze Topçu ve Alman basınından Deniz (Yücel) adlı meslektaşımız da alındı.” dedi.

Vali ve polisin basın özgürlüğüne aykırı uygulamasına tepki yağdı. Basın Konseyi, açıklamasında, “Sınırda incelemelerde bulunan Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün, bölgede IŞİD’in varlığı ile ilgili soru soran gazetecilere kızarak, polislerce gazetecileri gözaltına aldırtması kabul edilemez. Alman Die Welt ve Die Zeit’ten Deniz Yücel ile Özlem Topçu, Cumhuriyet’ten Pınar Öğünç ve Evrensel’den Hasan Akbaş’ın gözaltına alınması, demokratik sisteme yakışmamaktadır.” şeklinde görüş bildirdi.

Duayen gazeteci Hasan Cemal de Twitter’dan yayınladığı mesajda, “Protesto ediyorum. Urfa valisi sorularını beğenmediği gazetecileri gözaltına aldırmış. Bu nasıl bir kafadır? Allah akıl fikir versin.” ifadelerini kullandı. Evrensel Gazetesi Haber Şefi Ercan Karakaya ise, “Valiler gazetecilerin soru sormasına bile tahammül edemiyor. Maalesef ülkemizde gazeteciliğe bakış açısı bu yönde.” dedi. Gazetecinin görevinin soru sormak olduğuna vurgu yapan Karakaya, “Ama ne yazık ki sorular hükümet ve hükümetin atadığı valiler tarafından hazmedilemedi.” diye konuştu. Baskıcı anlayışı eleştiren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, “4 muhabiri gözaltına aldırmış. İnsanı değil devleti kutsayan, özgür basın düşmanı bu otoriter kafadan yakında kurtulacağız.” dedi. Şanlıurfa Valiliği ise konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, gazetecilerin gözaltına alınmalarının söz konusu olmadığını iddia ederek, 4 gazetecinin sadece kimlik kontrollerinin yapıldığını savundu.