Farklı bir Haziran ayı

Haziran ayı hareketli ve bir o kadar da heyecanlı geçecek. İçerde seçimler, dışarda FED toplantısı…
Anketler CHP ve MHP’nin oylarını bir miktar artırdığını gösteriyor ama seçimin kaderini HDP belirleyecek. HDP barajı geçerse farklı senaryolar gündeme gelebilecek ki bu da seçimleri öncekilerden farklı ve daha önemli yapıyor.
16-17 Haziran’da ise FED toplantısı var; zayıf bir ihtimal de olsa faiz artırımı bu toplantıda masada. Ve bir de Yunanistan’ın borç krizi… Bu üç olgu piyasalarda belirsizlik yaratıyor.
İlaveten son aylarda tüketim harcamalarında da yeniden bir ivmelenme gözlenmekte. Bu da cari açığa olumsuzluk olarak zaten hemen yansıdı: Mart ayı rakamı 5 milyar dolara yakın geldi. Tabii ardından derecelendirme kuruluşlarının her zaman geriden gelen uyarıları… Yine kırılganlığa dikkat çektiler!
Dolayısıyla, seçim sonrasında yönetsel bir belirsizlik olmasa da BİST’te her an yaşanabilecek bir kar realizasyonu yabana atılmaması gereken bir olasılık olarak karşımızda duruyor. Bu kur sepeti üzerinde yukarı yönlü potansiyel bir baskı demek. Yunanistan’ın default riski ve ECB’nin tahvil alım programı da Euro/Doları 1 seviyesine doğru motive etmeye başladı. Bütün bunları alt alta topladığımızda Haziran ayında piyasalardaki oynaklığın artacağı sonucu ortaya çıkıyor. O nedenledir ki Net Hata Noksan kaleminde gördüğümüz 4,5 milyar dolarlık para girişi bile Borsa İstanbul’u yukarı, Dolar/TL’yi ise daha aşağı seviyelere çekemedi.
Sonuç olarak; siz siz olun kurt puslu havayı sever misali artık bizim aşina olduğumuz bir takım kasıtlı iyimser tiplerin ekranlara çıkarak yaratmaya çalışabilecekleri bahar havasına kanıp borsada pozisyon almayın. Bu arkadaşlar Dolardan başka bütün enstürmanların yükseliş trendi bitse de bitmemiş gibi konuşur, Dolardaki günlük geri çekilmeleri ise kalıcıymış gibi abartarak lanse ederler. Hatta onlara göre FED ne bu sene ne de gelecek sene faiz arttırmayacaktı… Ama Başkan Yellen daha önce tersini söyleyerek oyunbozanlık yaptı (!)
Peki bunu neden yapıyorlar? Çünkü birilerinin kazanması için birilerinin de kaybetmesi gerekiyor. Bu kadar basit… Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak için borsa tarafında bu ay oluşacak resmin iyice netleşmesini beklemek elzem. Döviz borcu olanlar ise her geri çekilmeyi bence bir alım fırsatı olarak değerlendirmeli.
7 Haziran seçimlerinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.