İSTANBUL: Yüzlerce gözaltı

Türkiye’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarında bu yıl da Taksim Meydanı krizi yaşandı. Polis, Taksim’e ulaşmak için yürüyüşe geçen gruplara biber gazı ve copla müdahale etti. Yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Türkiye’de 1 Mayıs kutlamaları bu yıl da polis şiddetine sahne oldu. Sendika ve sivil toplum örgütleri 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak isterken, İstanbul Valiliği Taksim Meydanı’nda kitlesel bir kutlamaya izin vermedi.
Valilik, 1 Mayıs kutlamaları için Kadıköy Yeni Salı Pazarı ve Fatih Yenikapı Sahil Alanını işaret ederken, Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen gruplara karşı 10 bin polis ve 62 TOMA görev yaptı.

Başta Beşiktaş ve Şişli olmak üzere Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollar güvenlik güçleri tarafından araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Meydan ise barikatlar ile çevrelendi. Polis, Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen gruplara müdahale ederken ilk belirlemelere göre 300’e yakın kişi gözaltına alındı.
Yüzlerce kişi gözaltına alındı
Valiliğin Taksim’e makul sayıda insanla çıkılması önerisi kabul görmedi. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Halkevleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Birleşik Haziran Hareketi Taksim’e çıkmak için Beşiktaş’ta toplandı. Barbaros Bulvarı üzerinde toplanan grup saat 12 sularında yürüyüşe geçti. Ancak çevik kuvvet ekipleri ararlında CHP ve HDP milletvekilleri ile sendika başkanlarının da olduğu gruba biber gazı ve cop ile müdahale etti.