AK Parti’nin vaatleri…

AK Parti’nin vaatleri ve hedefleri heyecan yarattı (1) 2015 genel seçim sonuçlarını etkileyecek parti vaatleri havalarda uçuşuyor. Seçim sonuçları üzerine tahminler yapılırken seçim beyannamelerini açıklayan partilerin hedefinde sayıları 30 milyonu bulan gençler, asgari ücretliler ve emeklilerin olduğu görüldü. Kısacası tüm partiler sosyal söylemlerin arkasına sığınarak oy peşine düştüler. Eski günleri hatırlayan gazeteler ise seçim öncesi uçuk kaçık vaatler veren ve sonra vaatlerin hayal olduğu günleri hatırlatır oldular.
AK Parti, CHP ve HDP’nin seçim beyannamesi gösterdi ki partiler 7 Haziran’da gençler, asgari ücret alanlar ve emeklilerden oy almaya çalışacak. Bu da seçmenin yüzde 60’ı, yani 30 milyon kişi demek oluyor. Bu rakamda bunların etkisi altında kalanlar dahil değiller.
MHP hariç Meclis’te grubu bulunan partilerin iktidara gelmeleri halinde uygulamaya koyacakları programları açıklamalarıyla, 7 Haziran seçimlerinin hedef kitlesi belli oldu.
Sosyal yardım alanlar, öğrenciler, asgari ücretliler, emekliler ve çiftçiler seçimin en büyük vaatlerinin verildiği grupları oluşturdu. 77 milyonluk Türkiye’de 53 milyon seçmen olduğu düşünülürse, söz konusu gruplara mensup 18 yaşından büyüklerin sayısı 30 milyon kişiyi buluyor.
Rakam seçmen sayısının yüzde 60’ına varan oranda yüzde 56.79’una denk geliyor. Her ne kadar bir hesaplama yapmak mümkün olmasa da bu kitleye dahil olmayan, ancak oy kararında söz konusu seçmen profilinin etkisi altında kalanları da hesaba katmak gerekiyor.
Türkiye’de tamamının seçmen olduğu kabul edilen emekli maaşı ve o kapsamda aylık alan 10.7 milyon kişi bulunuyor. 18 yaşından büyük üniversite ve lise öğrencilerinin sayısı ise 6.5 milyon kabul ediliyor
Sosyal yardımlar hane olarak hesaplanıyor. 3 milyon hanenin yararlandığı ve çocuk sayısı dikkate alındığında seçmen olanların sayısı 6 milyon kabul ediliyor. Türkiye’de 4 milyon 900 bin asgari ücretli bulunuyor. Bununla birlikte yaklaşık 500 bininin 18 yaş altı olduğu kabul ediliyor. Bu kapsamda 4 milyon 400 bin seçmen partilerin radarına giriyor. Çiftçi sayısı ise köydeki nüfus gibi görünse de geçimini bu yoldan sağlayanların sayısı net değil. Ancak devlet destek ve yardımları için kayıt yaptıranların sayısı 2.5 milyonu bulunuyor.
AK PARTİ’NİN STATÜKOSU
İktidar partisi AK parti stratejisinde köklü bir değişiklik yapma niyetinde değil, şu açıklamalarda bunu gösteriyor. “Bizim açımızdan seçmen statükosunu değiştirecek yeni bir durum yok ki. Geçmiş seçimlerden farkı olmayacak. Seçmenin güveni sürüyor, ekonomik beklentileri karşılayan söylemlerle desteklenmesi yeterlidir.”
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na çıkması, Davutoğlu’nun da ilk kez seçime girecek olmasının AK Parti’ye oy veren seçmen nezdinde çok büyük değişikliğe yol açmadığını da bu arada kayda geçirdi.
“Erdoğan ile Davutoğlu kavga etmediği sürece seçmen davranışı değişmez” dedi.
CHP’NİN YENİLİĞİ
CHP ise ilk kez bu seçim için yabancı bir grupla çalıştı. ABD Başkanı Obama ile Kolombiya Cumhurbaşkanı Santos’un seçim stratejilerini de belirleyen Benenson Strategy Group, CHP için de strateji çalışması yaptı. Anlaşılan o ki, ortaya koydukları strateji ve yaklaşımlarla CHP’yi klasik propaganda yapısından uzaklaştırmayı başarmışlar. Örneğin, CHP’li politikacının düşünsel ardılında tanımlı olan mütedeyyin tiplemesini yıkmış, bunun yerine yeni bir model yaratmış. Yani CHP’li politikacı bundan böyle örneğin mütedeyyin seçmen kitlesine hitap ederken farklı bir stratejiyle yaklaşacak.
Hedef kitlede de farklılık görülüyor. Türkiye’nin klasik algıdaki coğrafi bölgeleri değiştirilmiş, örneğin daha geniş İç Anadolu yaratılmış. Ağırlıklı olarak ekonominin, sosyal yardımların sürekliliği üzerinde çalışılmış. Strateji belirlenmekle kalmamış, üretilenlerin kamuoyuna nasıl sunulacağına ilişkin de yeni bir ekip oluşturulmuş.
Ekipte tanımlanmış hedef kitleye hitap konusunda başarı öyküsü oldukça fazla olan reklamcı Ali Taran ile bir grup kamuoyu oluşturucu birlikte çalışacak.
Bu da hem Türk işi hitap hem de evrensel bakışın bir potada bütünleşmesini getirecek. Bütün bunlar bir zamanlar Şili’de yaratılan “No…” mucizesine CHP’yi ulaştırır mı? CHP umutlu, sonucu meydanlar ve sandık gösterecek.
MHP’NİN KADROSU
Gelecek hafta olağan kongreye gidecek MHP’nin en önemli kozu ise oluşacak yeni kadrosu. İlk kez ceketsiz fotoğraf veren MHP Lideri Bahçeli’nin benzer görüntüleriyle yakında karşılaşılırsa da şaşırmamalı. MHP’nin amacı, oluşmuş algıyı yıkarken görünürlüğü artırmak. Araştırmalarda maksimum potansiyeli en yüksek çıkan parti konumunu korumak.
HDP’NİN EN ÖNEMLİ KOZU
HDP’nin en önemli kozu ise yine Demirtaş; yanına Batı’dan bazı önemli isimleri koyarak oluşan hâkim kimliği yıkma peşinde. Meydanlar liderleri beklerken, Ankara’daki genel merkezlerde durum böyle görülüyor.
AK PARTI’NIN SEÇİM VAATLERİ
YENİ ANAYASA
Yeni anayasa demokratik ve katılımcı anlayışla hazırlanacak. Kürt meselesini özgürlükler zemininde ele alınacak.
YENİ YARGI SİSTEMİ – Milletin vicdanını temsil eden yargı sistemi inşa edilecek.
ŞEHİRLER – 2023 yılında İstanbul dünyanın ilk 10 finans merkezinden biri olacak. – İstanbul’da Avrupa ve Anadolu Yakası’nda 2 yeni şehir kurulacak. – İstanbul’da 3. havalimanını ve 3. boğaz köprüsü yapılacak.
– İstanbul Boğazı’nın altında raylı sistemin yanında lastikli sistem de yapılacak.
– Raylı sistem ağı iki katına çıkacak. – Galataport ve Haydarpaşa projeleri hayata geçirilecek.
– Ankara’da Esenboğa ile şehir merkezine raylı sistem kurulacak.
– İzmir’deki Çandarlı Limanı dünyanın en büyük 10 limanından biri olacak. –
EGERAY Bergama’dan Selçuk’a kadar uzanak. – Yeni kongre salonları yapılacak.. – Bölünmüş yollar 2015′te 26 bin 500 2023’te 36 bin 500 km olacak.
İŞSİZLİK VE YOKSULLUK – Her işsize iş ve meslek danışmanı atanacak. – Toplam 100 bin konut yapıp ayda 100 lira taksitle verilecek. – Sosyal Yardım Bakanlığı’nın kurulacak ve 65 yaş maaşı, özürlü maaşı gibi harcama kalemleri söz konusu bakanlıktan yapılacak.
TEKNOLOJİK GELİŞMELER – İnsansız hava aracı üreten 3. ülke Türkiye olacak.
EĞİTİM- YÖK’ün yapısı yeniden düzenlenecek. – 2023’te meslek liselerinin oranı yüzde 65 olacak. – Öğretim üyesi sayısı kısa ve orta vadede öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 20 olmak üzere 80 bine çıkacak. – Okul çağındaki çocuklara tablet formatında kitap verilecek.
SAĞLIK- 1 milyon metrekare arsalarda dev şehir hastaneleri yapılacak. – Doktor sayısı 2015′ te 130, 2019’da 155, 2023’te 200 bin olacak. – Devlet hastaneleri tıp fakültelerinin emrine verilecek, doktorlar kariyer yapabilecek.
EVLENECEK ÇİFTLER – Yeni evlenecek yoksul çiftler için yuva teşvik programı başlatılacak. – Yeni evlenecek çiftler için 25 yıllık vadelerle peşinatsız konut yapılacak.
– TOKİ eliyle inşa edilen konut sayısı 1 milyona ulaşacaktır. – Okul çağındaki çocuklara tablet formatında kitap verilecek.
TURİZM – 2023’te turist sayısını 50 milyona çıkacak.

(CHP ve MHP’nin vaadleri ve konuyla ilgili yorumum ikinci bölümde)