TÜRKİYE: Şehitler anıldı

Çanakkale’de Anzak Çıkarması Gelibolu Yarımadası, Arıburnu önündeki Anzak Koyu’nda Şafak Ayiniyle anıldı. Yaklaşık 30 bin Anzak anma töreninde ataları için dua etti. Avustralya ve Yeni Zelandalı askeri yetkililer ile yaklaşık 30 bin Anzak torunu katıldı.
Akşam Gazetesinde yer alan haberin detayları şöyle:
Törenden saatler önce koya gelen Anzak torunları, geceyi uyku tulumlarının içinde uyuyarak geçirdi. Ayin öncesi Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri ile Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait bando bir konser sundu. Tören alanına kurulan dev ekranlarda, gece boyunca savaşla ilgili belgeseller ve savaşa katılan askerlerin anıların anlatıldığı röportajlar gösterildi. Tören, sabah saat 05.30’da başladı.
Galler Prensi Charles ise, konuşmasında iki Anzak askerinin mektubunu okudu. Charles, “Sanıyorum burada olan çoğu kişi benim neslimden değildir. Birinci dünya savaşından sonra doğan kiler, dedelerini kaybeden kişiler olabilir. Ben şimdi hatırlıyorum. Bir askerin anılarını okudum. Anzaklar burada savaştıktan sonra geri döndükten sonra mezarlarını kimse ziyaret etmeyeceği için endişe ediyorlardı. Biz onları fedakarlıkla hayatını kaybeden tüm askerleri anıyoruz” dedi.

Atatürk’ün mektubu okundu

Daha sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektup, Türk subayları tarafından Türkçe ve İngilizce olarak okundu. Konuşmaların ardından anma duası yaptırıldı, ilahiler okundu. Ataları için dua eden torunlar, duygulu anlar yaşadı. İki dakikalık saygı duruşunun ardından son dua yaptırıldı. İstiklal Marşı, Avustralya ve Yeni Zellanda ulusal marşları çalınarak ülke bayrakları göndere çekildi. Şafak ayini, savaşa katılan ülke çelenklerinin sunulmasıyla sona erdi. Buradaki törenlerin ardından Avustralya ve Yeni Zellanda mezarlıklarında anma törenleri yapılacak.