İSTANBUL: Martı tehlikesi

Türk Hava Yolları’nın İstanbul-İzmir seferini yapan yolcu uçağı, kuş sürüsüne dalıp motoru zarar görmüştü. Atatürk Havalimanı’nda kuşların yarattığı tehlike pilotları tedirgin ederken en son ses kayıtlarına yansıyan bir olayda pilotun, kulede görevli hava trafik kontrol görevlisine “Az önce yaklaşık 20 tane martıyı katettik(geçtik)” diye yaşadıkları tehlikeyi rapor etti.
İşte haberle ilgili bazı detaylar:

Bahar aylarının gelmesiyle özellikle göçmen kuşların geçişleri esnasında Atatürk Havalimanı’na iniş ve kalkışlarda kuş sürüleriyle karşılaşan pilotlar, Atatürk Hava Trafik Kontrol Kulesi’ne bilgi vererek durumlarını rapor ediyorlar. Son zamanlarda kuşlarla ilgili pilotların hava trafik kontrolörlerine bilgilendirmelerinde artış görüldü.
Özellikle martılar uçaklar için tehlike yaratırken Atatürk Havalimanı’nda kuşlarla mücadele, siren çalarak veya tüfekle havaya ateş açıp ses çıkarmak suretiyle devam ediliyor.
Yetkililer şöyle aktarıyor:
Bu mücadelelere rağmen zaman zaman kuşların uçaklara çarpmasına engel olunamıyor. Yaklaşık 6 kilogramlık bir kuşun saatte 300 kilometre ile giden uçağa çarpma etkisi 550 kilogramlık kuvvete eşdeğer olduğu biliniyor.