TÜRKİYE: Erdoğan Güney Amerika’da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Amerika’ya gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Artık Latin Amerika Açılım Stratejimiz bir olgunluğa ulaşmış durumda.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika Açılım Stratejisi’nin artık bir olgunluğa ulaştığını belirterek, “Bundan sonra bir yandan ülkedeki stratejik ortaklarımız ve geleneksel partnerlerimiz ile iş birliğimizi derinleştirecek, diğer yandan da bugüne kadar ilişkilerimizin sınırlı kaldığı Orta Amerika ve Karayipler bölgelerine ağırlık vereceğiz” dedi.
Erdoğan, Güney Amerika seyahati öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında, Latin Amerika ülkelerinden Kolombiya, Küba ve Meksika’yı kapsayan bir ziyaret için yola çıkacaklarını bildirerek, bu ziyaretinde kendisine bakanlar, bürokratlar ve iş adamlarından oluşan kalabalık bir heyetin eşlik edeceğini söyledi.
Latin Amerika ziyaretlerinin ilkinin 1995’te yapıldığını, yapacakları ziyaretin bu seviyedeki ikinci ziyaret olduğunu, ayrıca bu 3 ülkeye Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleşen ilk ziyaret olacağını dile getiren Erdoğan, “Bu vesileyle 2013 yılında ülkemizi ziyaret eden bölgedeki stratejik ortağımız Meksika Cumhurbaşkanı Nieto ile 2011’de ülkemizde ağırladığımız Kolombiya Devlet Başkanı Santos’un ziyaretlerine iade-i ziyaret olmuş olacak” ifadesini kullandı.

Erdoğan, ziyaretleri sırasında bu ülkelerle mevcut iş birliklerinin hukuki zeminini daha da güçlendirecek çeşitli anlaşmaları imzalayacaklarını kaydederek, kendisinin sempozyum açılışına katılacağını, Meksika Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Mathias Romero Enstitüsü’nde bir konuşma yapacağını, ayrıca beraberindeki iş adamlarının katılacağı iş forumlarının açılışına iştirak edeceğini anlattı.

Bölgede Türk kültürüne bilhassa da Türk dizilerine yönelik ilginin her geçen gün daha da arttığını gördüklerini belirten Erdoğan, “Ziyaretim kapsamında bizi, bizim değerlerimizi, tarihimizi, kültürümüzü layıkıyla yansıtacak dizilerin İspanyolca’ya çevrilmesi noktasında bazı adımlar atacağız. Ciddi iş birliği potansiyelimizin bulunduğuna inandığım bu konularda, inşallah mevkidaşlarımızla fikir teatisinde bulunacağım” diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye’nin 2014 yılının aralık ayı başından itibaren G-20’nin dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatarak, bu durumun bilhassa az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde heyecan uyandırdığını, bir umut olduğunu gördüklerini aktardı.

Sadece G-20 üyeleri için değil global ekonomi ve özellikle az gelişmiş ülkeler için de neler yaptıklarını veya yapmayı düşündüklerini bu vesileyle paylaşma imkanı bulacağını dile getiren Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçen yıl Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci olduğu dönemde Küba’yı ziyaret ettiğini ve Küba’nın Türkiye’yle ilişkileri çok eskilere dayanan ülkelerden biri olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika ziyaretlerinin ülke, millet ve tüm bölge için hayırlara vesile olmasını diledi.