“Tezkereyi yenileyelim”

CHP Lideri Kemal Klıçıdaroğlu Kobani ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…
“Gelin askerimizin kara harekatını Kobani’nin kurtarılması ve IŞİD’in buradan püskürtülmesi hedefi ile kısıtlayalım. Böyle bir tezkereyi Meclis’ten hemen yeniden çıkaralım”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Kobani’de yaşananlar ve Türkiye’deki sokak olaylarıyla ilgili açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:

‘Bu ilk defa oldu’

“Ülkemiz AKP hükümetlerinin politikaları sonucunda çok tehlikeli bir dönemece girmiş bulunmaktadır. Her siyasi düşünce ve inançtan vatandaşlarımız büyük bir infial içindedir. Hükümet ise bütün bu sorunları başımıza açan kendisi değilmiş gibi şimdi de misliyle vereceği cezalarla halka sindirmeye çalışmaktadır. Vatandaşlar 30 yıldır ilk defa bu boyutta şiddet içeren protestolarla sokaklarda karşı karşıya gelmişlerdir. İktidarın IŞİD’e verdiği destek, bu terör örgütünün kendi vatandaşlarımızın akrabalarını Kobani’de acımasızca katletmesi bizi tarihimizde ilk kez sokaklarda bu kadar kardeş kanı dökülmesine sebep olan bir noktaya taşımıştır.”

‘Tezkerede hedef kaydı’

“CHP, tezkereye hükümetin IŞİD’le mücadele yerine hedef kaydırması ve ülkeyi büyük bir savaş sürüklemesi niyeti taşıması nedeniyle karşı çıkmıştır. Şu çağrıda bulunuyoruz. Gelin askerimizin kara harekatını Kobani’nin kurtarılması ve IŞİD’in buradan püskürtülmesi hedefi ile kısıtlayalım. Böyle bir tezkereyi Meclis’ten hemen yeniden çıkaralım. Böylece halkımızın akrabalarını IŞİD gibi bir terör örgütünün öldürmesine izin vermeyelim. Onların evlerine salimen dönmelerini bizzat biz gerçekleştirelim. Bu hedefin gerçekleşmesi ile birlikte askerimizi derhal geri çekeceğimizi taahhüt edelim. Tezkereden ülkemize yabancı asker konuşlandırma maddesini kesinlikle çıkaralım. Onun yerine hava harekatları için iş birliği sağlayabileceğimiz ifadesini koyalım. Bu çerçevede biz de her türlü desteği verelim.” (CHP’nin önerdiği tezkerede de PKK’ya yönelik yaptırım olacak mı sorusu üzerine) “Hükümet eğer ciddi bir tehdit olduğu yönünde görüş beyan ederse ve gerekçelerini getirirse hayır demeyiz”

‘Büstler yenilensin’

“Çözüm süreci denilen AKP’nin kendi yayılmacı hülyasını gerçekleştirinceye kadar Kürt vatandaşlarımızı oyalama ve hepimizi kandırma egzersizi artık boş çıkmıştır. Kürt vatandaşlarımıza bundan böyle AKP’nin iki dudağı arasına teslim etmek yerine Meclis’te toplumsal uzlaşıyı sabırla kurmak amacıyla siyaseti ve gerçek demokrasiyi desteklemeye davet ediyoruz. Vatandaşlarımızın sokaktan çekilerek itidalli davranmaya çağırırken, mağdurların zararlarının karşılanması yönünde bir yasanın acilen çıkartılmasına öncülük edeceğiz. Hükümetten tahrip edilen Atatürk büstleri ve heykellerini de yenilemesini bekliyoruz.”

Davutoğlu’na çağrı

“Davutoğlu, bütün bu konularla ilgili CHP görüşünü netleştirmelidir dedi. Çok açık ve net görüşlerimizi açıkladık. Türkiye kamuoyuna açıkladık. Ben aynı şeyi Davutoğlu’ndan bekliyorum. Benim yaptığım açıklamanın benzerini herkesin anlayabileceği açık ve net hükümetin görüşünü bekliyorum. Biz yeni tezkerede nelerin olması gerektiğini söyledik.”

‘Silah, para, moral destek veriyoruz’

“AKP hükümetinin IŞİD’e çok açık destek verdiğini biliyoruz. Kendi akrabalarımızı öldürecek örgüte silah, para, moral desteği veriyoruz. Eğer orada bir katliam olur, AKP hükümeti bunu seyrederse bunun bedelini öder.”

AK Parti: Samimi gelmedi

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Kılıçdaroğlu’nun önerisi için, “Bana samimi gelmedi. Sadece orası değil, başka yerden, başka tehdit de olabilir. Tehlikenin boyutuna, riske göre, Türkiye adımını atmak durumunda” dedi.

Bakan Ala’ya tepki: Vandal

“Toplantı ve gösteri yürüyüşleri bizim saygı duyduğumuz, demokrasilerde olması gereken gösterilerdir. Ama bunların kesinlikle şiddet içermemesi lazım. Devleti yönetenlerin devleti akılla yöneteceğini de bilmeleri gerekir. Şiddet misliyle karşılık görecektir ifadesini devlet adamı kullanamaz. Onu kullanan adamı eğer vandal olarak tanımlarsak bence iyi bir tanımlama yapmış oluruz.”