HSYK’da yeni isimler

Yargıtay’da yapılan seçimle HSYK’nın yeni asıl üyeleri Yakup Ata, Mustafa Kemal Özçelik ve Kerim Tosun oldu.
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu üyeliği için ilk seçim Yargıtay’da yapıldı. Yargıtay Büyük Genel Kurulu kendi kontenjanından HSYK’ya göndereceği 3 ismi seçimle belirledi.
Yargıtay’ın 387 üyesi HSYK üyeliğine kendi kontenjanından gönderilecek 3 ismi belirlemek için sandık başına gitti.
Seçim sonucuna göre, en çok oy alan 20’nci Hukuk Dairesi Üyesi Yakup Ata, 18’inci Hukuk Dairesi Üüyesi Mustafa Kemal Özçelik ve 7’nci Ceza Dairesi Üyesi Kerim Tosun HSYK üyeliğine seçildi. Bu sonuçlara göre, Yargıtay’daki seçimde hükümetin desteklediği bilinen Yargıda Birlik Platformu’nun adaylarından hiçbiri HSYK üyeliğine seçilemedi.
HSYK seçimleri kapsamında bundan sonra, Danıştay iki üye, Adalet Akademisi 1 üye, adli ve idari yargı hakimleri de 10 üyeyi belirlemek için sandık başına gidecek.
Seçim için Danıştay üyeleri Taci Bayhan, Gürsel Mekik, Emin Sınmaz, Ziya Özcan, Şaban Işık, Hasan Turgut ve Mustafa Gökçek aday oldu.
4 üyeyi de Cumhurbaşkanı Erdoğan atayacak.

One comment
  1. ADALET BAKANLIĞININ VİZYONU NE GÜZEL !
    Hamdi YALÇIN(hamdiyalcin@hotmail.com)
    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında yeni seçilen HSYK’da beklenen faydalı icraatları tüm milletimiz ve özellikle yargı camiasının mümtaz hakim ve savcıları göreceklerdir.
    HSYK’nu yıpratmak isteyenler umarım muvaffak olamıyacaklar; yüksek kurul birlik ve beraberlik içerisinde daima hakkın ve adaletin yanında olduğunu gösterecektir.
    Adalet Bakanı Bekir Bozdağ zorlu bir HSYK seçim maratonunu geride bıraktı ve yüzünün akıyla başarılı bir sınav verdi. Bir kısım siyasilerin, bir kısım medyanın ve seçime katılan YARSAV’ın koro halinde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a hücüm ettiklerine ve ne kadar çirkin bir seçim kampanyası yapıldığına kamu oyu şahit oldu.
    Neredeyse Adalet Bakanı’nın adliyelerimizde bir savcıyı , bir hakimi ziyaret etmesi , fikir alış-verişinde bulunması dahi hazmedilemedi. Seçimden önce ana muhalefet milletvekilleri savcı ve hakimleri sert bir dille eleştiriyor, ülkemizin savcılarının Cumhuriyetin savcısı olmadığını söylüyorlardı. Adalet Bakanı’nın bir ilimizin savcısının makamında çekilen gayet normal bir poz ise skandal poz olarak medyaya servis edilmiş, bu seçimler nedeniyle yargı mensuplarına tehdit , şantaj, rüşvet vermek dahil her yolun deneneceği haberleri medyaya yayılmış ve muhalif olan herkesin fişleneceği yalanları uydurulmuştu. Aslı astarı olmayan iddiaların ardı arkası kesilmiyordu. Bu yalanları ortaya atanların elinde hiçbir somut delil olduğuna o gün inanmamıştım, bugün de inanmıyorum. Onlar bulanık suda balık avlamanın kolay olacağını düşünüyorlardı. Demokratik bir ortamda geçen seçimlerin yasal olmadığını , yeniden seçim yapılmasını isteselerdi, şaşırmazdım! Ve böyle bir düşünce ortaya atılmış olsaydı onlara gülüp geçerdim!
    Adalet Bakanı Yargıyı birleştirecek, bütünleştirecek, yargıyı politize olmaktan kurtaracak yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu , bu nedenle bu seçimden hoşnut olmayan muhalefete anayasanın 159.maddesinin değiştirilmesi yönünde teklifte bulunarak hodri meydan demiştir. Bu konuda adım atmaya hazır olan Adalet Bakanı Bozdağ’ın bu teklif ve düşüncelerinde çok samimi olduğuna inanıyorum.
    HSYK seçimleri tam bir demokratik ortamda yapıldı. Kendi hür iradeleriye oy veren yargı mensupları tercihlerini yaptı ve HSYK üyelerini belirledi.
    Yüksek yargımız Yargıtay’da yapılan HSYK seçimlerinde kazananlar ve seçimler ne kadar meşru ise, tüm yargı mensuplarının seçtiği adayların ve seçimlerin de o kadar meşru olduğunu Adalet Bakanı o günlerde açıkça ifade etmişti. Yargıçlar seçime katılan Yargıda Birlik Platformu adaylarını tercih edilmişlerdir. Bu seçimde YARSAV adaylarından seçimi kazanan olsaydı o da meşru olacaktı.
    Bu seçim sonucunda kazanan yine Yargı teşkilatı oldu. Bu teşkilatın vefakar ve mümtaz hakim ve savcıları inanıyorum ki Adalet Bakanı Bozdağ’ın aleyhine yapılan karalama ve yıpratma kampanyaları ile haksız ve mesnetsiz bir saldırı yapıldığını düşünüyorlardır.
    Milletimiz; Şeffaf , objektif ve bağımsız bir yargının inşası için HSYK’na seçilen yeni üyelerin tam bir uyum içerisinde çalışmasını bekliyecek ve takip edecektir.
    Adalet Bakanlığının “ VİZYONUMUZ “ dediği ve çalışmalarında esas aldığı çok anlamlı görüşünün HSYK’da kurulun değerli üyelerine ışık tutacağına inanıyor ve aynen aşağıda sunuyorum.

    “VİZYONUMUZ “

    Çalışanlar arasında uyumlu ve güçlü ilişkiler geliştirmek, takım ruhuna sahip nitelikli insan kaynağını oluşturmak, korumak ve geleceğe taşımak,
    Etkinliğimiz, dinamizmimiz ve kurumsal verimliliğimizle ülkemize kattığımız değeri sürekli ve belirgin bir biçimde artırmak,
    İnsana saygılı olmak,
    İlişkilerinde tarafsız ve dürüst davranmak,
    Adalet, hakkaniyet, eşitlik, doğruluk ve dürüstlük, tutarlılık ve şeffaflığa inanmak ve bu ilkeleri uygulamak,
    Sorumluluğunun bilincinde olmak,
    Yüksek kalite standartlarında hizmet sunmak,
    Zamanında ve doğru karar almak,
    Adalet hizmetlerine ivme kazandıracak projeler geliştirmek ve uygulamak,
    Yönetimde katılımcılığı esas almak,
    Mensubu olmaktan gurur duyulan bir kurum oluşturmak,
    Vizyonumuzdur.

    Not: “Vizyonumuz “ Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinde mevcuttur.

Comments are closed.