IŞİD’ten kaçanlar Türkiye’de

Suriye’de, IŞİD militanları saldırmaya, Suriyeli siviller ise kaçmaya devam ediyor. Dün bütün gün beklemelerine rağmen Türkiye’ye alınmayan Suriyeliler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yeniden sınır hattında toplanmaya başladı.
Kobani’ye gitmeleri yönündeki teklifi zorunlu olarak silah altına alınacakları gerekçesiyle reddeden Suriyelilerin bekleyişi devam ederken, sınır hattındaki önlemler ise üst düzeye çıkarıldı.
Suriye’de IŞİD örgütü, kontrolündeki Telabyad’dan 70 kilometre uzaklıkta bulunan PKK’nın bu ülkedeki kolu olan PYD kontrolündeki Kobani’yi ele geçirmek için bu hafta başında harekete geçti.
IŞİD militanları Kobani’ye giden güzergah üzerinde bulunan köylere saldırı başlattı. Türkiye sınırının yakınındaki köylerde çıkan şiddetli çatışmaların ardından bazı köyler IŞİD kontrolüne geçti. 3 gün süren çatışmaların ardından Telabyad’dan Kobani’ye giden güzergah üzerindeki yaklaşık 10 köyün kontrolü IŞİD’e geçtiği söyleniyor. Sınır hattında bekleyen Suriyeliler, Kobani’ye gitmeleri durumunda kadın, yaşlı ve çocuklar dışındaki yetişkinlerin silahlandırılarak cepheye sürüldüğü ve savaşmak istemedikleri için Kobani’ye gitmek istemedikleri kaydedildi.
öte yandan Binlerce Suriyeli’nin akın ettiği Şanlıurfa Suruç ilçesindeki sınır bölgesinde Suriyelilerin sınırı geçmesine izin verildiği öğrenildi. Başbakan Davutoğlu’nun açıklamasına göre oluşturulan koridorda 4000 Suriyeli sınırı geçti.