Efsane Başkan’ın ardından…

Efsane Başkanın ardından… Türk futbolu babasını kaybetti… Siyah-beyazlı kulübün efsane başkanlarından Süleyman Seba son yolcuğuna uğurlandı. Cenaze namazı öncesi Seba’ya, yeniden yapılanan İnönü Stadı’nda anma töreni yapıldı. Ardından Seba’nın cenaze namazı Dolmabahçe Camii’nde kılındı.
Efsane Başkan Beşiktaş Kulübü’nün Onursal Başkanı Süleyman Seba, son yolculuğuna uğurlandı. Seba’nın hayata gözlerini kapamasıyla birlikte siyasi, spor, sanat dünyasından bir çok isim de başsağlığı ve taziye mesajı yayınladı, anılarını paylaştı, gözyaşları içinde veda etti. Haberin duyulmasıyla birlikte BJK Kulübü’nde Beşiktaş bayrağı yarıya indi, diğer kulüp kanalları yayın akışlarını keserek acı kayıp ile ilgili detaylar aktarıldı. Vefatının duyulmasıyla Beşiktaşlılar, yakınları, sevenleri, bir çok isim hayata gözlerini yumduğu hastaneye akın etti. Cenaze töreniyle her renge gönül vermiş siyaset, spor ve sanat camiasından bir çok önemli insan bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Beşiktaş’ın efsane başkanı Süleyman Seba’nın cenazesine katılmak için İstanbul’a geldi. Siyah-beyaz renklerden oluşan kravat taktığı görülen Gül, cenazenin yapıldığı Dolmabahçe’ye tekneyle geçti.
Cumhurbaşkanı Gül, Ankara’dan İstanbul’a geldi. Süleyman Seba’nın cenazesi katılmak üzere İstanbul’a gelen Gül’ü Atatürk Havalimanı’nda İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve yetkililer karşıladı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beşiktaş’ın efsane başkanı Süleyman Seba’nın cenazesine katılmak için İstanbul’a geldi. Kılıçdaroğlu, beraberinde Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey, Sezgin Tanrıkulu ve CHP Grup Başkenvekili Akif Hamzaçebi ile birlikte İstanbul’a geldi.
Öte yandan CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal’da cenaze törenine katıldı.
Süleyman Seba’nın ardından başsağlığı mesajları, anılar, gerek sosyal medyada gerek söyleşilerde gerek sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. İşte taziye mesajlarından, Süleyman Seba ile ilgili yazılarından panaroma şöyle:
BEŞİKTAŞ: “Beşiktaşımızın tarihine damgasını vuran, hayatının tamamını siyah-beyaz olarak yaşayan, gönlünde ve aklında sadece Beşiktaş olan, her daim yol göstericimiz ve camiamızın birleştirici unsuru olan, Onursal Başkanımız Süleyman Seba’yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Beşiktaşlı duruşunun en önemli temsilcisi Süleyman Seba, bundan böyle gönüllerimizin bir parçası olarak tüm Beşiktaşlıların içinde yaşayacak… Hatıraları ise asla akıllarımızdan çıkmayacak. Süleyman Seba’nın adı, her Beşiktaşlı için gurur duyduğu büyük bir değer olarak hem gönüllerimizin hem de tarihimizin sayfalarına altın harflerle yazıldı. Onursal Başkanımız Süleyman Seba’nın toprağı bol, ruhu şad olsun… Tüm hakkımız kendisine helal olsun… Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet, tüm Beşiktaş camiasına, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz”
CUMHURBAŞKANI ABDULLAH GÜL: “Bir kez daha Süleyman Seba’ya, Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Cenaze namazından sonra hocaefendi bir şekilde kendisini tarif etti. Zarif ve beyefendi bir insan olarak. Kendisi Beşiktaş’ın başkanıydı, Beşiktaş camiasından çıktı ama ne kadar büyük bir mutluluk ki bütün spor camiasının, takımların ve herkesin sevgisini kazandı. Herkesin, cenazesine sahip çıktığı bir kişilik oldu. Bunun çok iyi bir örnek tarafı var. Bir kez daha kendisinin mekanı cennet olsun. Aile fertlerine, Beşiktaş ve spor camiasına, bütün milletimize başsağlığı diliyorum.”
BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN: “Beşiktaş Jimnastik Kulübü Eski Başkanlarından Süleyman Seba’nın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Efsane Başkan Süleyman Seba, sadece Beşiktaşlıların değil tüm Türkiye’nin sevgisini ve saygısını kazanmış, Türk futboluna çok değerli hizmetlerde bulunmuş önemli bir spor adamıdır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün Onursal Başkanı Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet diliyor, Beşiktaş ailesine, spor camiamıza ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.”
CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: Türk sporunun ve futbol dünyasının efsane isimlerinden, Beşiktaş’ın Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın kaybından büyük bir üzüntü duyuyorum.Spor ve futbol dünyasının örnek, Beşiktaş ’ın önder isimlerinden Süleyman Seba ’ya rahmet, Seba ailesi ile futbol ve spor dünyasına başsağlığı diliyorum.”
MHP GENEL BAŞKANI DEVLET BAHÇELİ: “Türk sporunun saygın ismi, ahlak ve tevazusuyla gönüllerde taht kurmuş Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün Onursal Başkanı Sayın Süleyman Seba’nın vefatından büyük bir üzüntü duydum. Merhum Seba ömrünü ‘Siyah-Beyaz’ renklere adamış, gerek aktif sporculuğu döneminde, gerekse de Beşiktaş Başkanlığı sırasında aziz milletimizin sevgisini kazanmıştır. Türk sporuna büyük hizmetleri geçen, taraflı tarafsız herkesin beğeni ve takdiriyle mahşeri vicdana mal olan merhum Seba hatırımızdan ve kalbimizden asla çıkmayacaktır. Bu düşüncelerle ‘Siyah-Beyaz’ renkleri başarıdan başarıya koşturan; efendiliği, sade hayatı ve samimi gayretleriyle Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne tarihi zaferler yaşatan merhum Süleyman Seba’ya Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Beşiktaş camiasına, Türk sporuna ve aziz milletimize başsağlığı temenni ediyorum.”
GENÇLİK VE SPOR BAKANI AKİF ÇAĞATAY KILIÇ: “Beşiktaş’ın efsane isimlerinden Süleyman Seba’nın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Merhum Süleyman Seba, hiç şüphesiz ki sadece Beşiktaş için değil, ülkemiz sporu adına da çok önemli bir spor adamıydı. Takım ayrımı olmaksızın her kesimin saygı gösterdiği merhum Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet, yakınlarına ve başta Beşiktaş ailesi olmak üzere tüm spor camiasına başsağlığı diliyorum”
HÜSEYİN ÇELİK: Vefat eden Beşiktaş’ın efsane başkanı Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet, Beşiktaş Camiasına ve sevenlerine başsağlığı dilerim.
ÖMER ÇELİK: Efsane Başkan Süleyman Seba Hakkın rahmetine kavuştu.. Tüm Türkiyenin başı sağolsun.
HÜSEYİN AVNİ MUTLU: Beşiktaş Klübü Onursal Başkanı Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet, ailesi ile Beşiktaş taraftarları ve dostlarına sabırlar dilerim.
GÜRSEL TEKİN: Türk futbolunun beyefendisi Süleyman Seba’yı kaybettik. Seba’ya Allah’tan rahmet Beşiktaş camiasına başsağlığı dilerim.
EMİNE ÜLKER TARHAN: Türk futbolunun efsanesi Süleyman Seba’ya rahmet diliyorum. Tüm Beşiktaşlıların başı sağolsun.
MUSTAFA BALBAY: Ölümün ilişemediği kişiler vardır. Süleyman Seba da bir ‘Kartal’ın kanadında ölümsüzlüğün zirvesine uçtu.
UMUT ORAN: Türk futbolunun efsane ismi, Beşiktaş’ın Onursal Başkanı Süleyman Seba hayatını kaybetti, Başımız sağolsun.
OKTAY VURAL: Türk Sporunun beyefendi şahsiyeti Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet, ailesine, Beşiktaş ve tüm spor camiasına başsağlığı diliyorum.
OSMAN PAMUKOĞLU: Mümtaz insan ve gerçekden de büyük başkan Süleyman Seba beyefendiye, Allah’tan rahmet, Ailesi ve Beşiktaş camiasına başsağlığı dilerim.
İLKER BAŞBUĞ: Türk futbolunun efsane isimlerinden Süleyman Seba’nın kaybından büyük üzüntü duydum. Beşiktaş camiasına ve sevenlerine başsağlığı dilerim.
METİN FEYZİOĞLU: Türk Sporu’nun ve iş dünyasının duayeni, Beşiktaş camiasının babası, Çarşı’nın idolü Süleyman Seba’yı kaybettik. Hepimizin başı sağolsun.
TFF: “Türk futbolunun duayen isimlerinden, Beşiktaş’ın Onursal Başkanı, eski milli futbolcu Süleyman Seba’nın 88 yaşında vefat ettiğini büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören Türk futbolunun unutulmaz ismi, Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Solunum yollarındaki enfeksiyon sebebiyle Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) tedavi altına alınan, daha sonra tespit edilen kalın bağırsak kitlesi sebebiyle operasyon geçiren Seba, bir süredir tedavi görüyordu. Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet, ailesine, Beşiktaş camiasına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz”
FENERBAHÇE: “Beşiktaş Kulübü’nün Onursal Başkanı ve Türk sporunun büyüğü Sayın Süleyman Seba’nın vefatını derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Türk futboluna kazandırdığı değerlerle daima hatırlanacak ve hiçbir zaman unutulmayacak. Sayın Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet, ailesine, Beşiktaş Spor Kulübü’ne, Türk spor camiasına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz”
GALATASARAY: “Türk sporunun ve Beşiktaş’ın unutulmaz başkanlarından, Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın yaşamını yitirdiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Ülkemiz, sportmenlik ve centilmenlik dendiğinde akla gelen ilk isimlerden birini, çok değerli bir spor adamını kaybetmiştir. Süleyman Seba ismi, centilmen duruşu ve Türk sporuna yaptığı katkılar ile sonsuzluğa kazınacak, her daim hatırlanacaktır. Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet, başta Beşiktaş Kulübü olmak üzere tüm Türk spor camiası ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz”
TRABZONSPOR: “Türk futbolunun önemli ismi, Beşiktaş Kulübü’nün Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın hayatını kaybettiği haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Seba’ya Yüce Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk futbol camiasına ve sevenlerine başsağlığı dileriz.”
FİKRET ORMAN: “Beşiktaş camiasının, Türk spor aleminin de başı sağolsun. Süleyman ağabey hem Beşiktaş için hem de Türk sporu için çok önemli bir insandı. Epey bir zamandır hastaneydi. Hem Beşiktaş’a hem Türk sporuna hem Türk milletine baya önemli hizmetleri olmuş, kişiliğiyle herkes üzerinde bir etki bırakmış önemli bir insandı.”
AZİZ YILDIRIM: “Değerli büyüğüm, kıymetli ağabeyim, Türk Sporu’nun temel taşı, Beşiktaş Kulübü’nün Onursal Başkanı, Süleyman Seba ağabeyimin vefatını derin ve onarılmaz bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Bu siyah beyaz tarifi imkansız üzüntümüz ve kederimiz ile seni uğurlarken, özlemimizin her gün biraz daha artacağını bilerek, başta kederli ailen olmak üzere Beşiktaş camiası ve Türk Sporu’nun yeri dolmaz acılarını en kalbi duygularımla paylaşırım”
ÜNAL AYSAL: “Galatasaray Camiası olarak, Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba’yı kaybetmenin büyük hüznünü yaşıyoruz. Kendisi, Türk sporuna yaptığı hizmetler ve sportmen duruşuyla ilelebet hatırlanacaktır. Başta Beşiktaş camiası olmak üzere yakınları ve Türkiye’de farklı renklerle spora gönül vermiş milyonlara başsağlığı diliyorum” denildi.
ALİ ŞEN: “Süleyman Seba sadece Beşiktaş’ta bir futbolcunun ötesinde işadamı olmamasına rağmen çok itibarlı bir insan olarak Türk toplumundan ilgi görmüştür. Süleyman Seba çok mütevazı bir insandı. Herkes saygı gösterirdi. Seba, iz bırakan biri oldu. Aynı dönemlerde başkanlık yaptık. Birbirimize çok fikir alışverişinde bulunmuştuk. Süleyman Seba hem mütevazi hem bilgili hem de insanlara değer veren bir kişiydi. Onu çok özleyeceğimi söyleyebilirim.”
ESKİ FUTBOLCULARDAN RECEP ÇETİN: “Beşiktaş bizim dönemimizin babasını kaybetti. Biz ondan çok şey öğrendik. Beşiktaşlıların başı sağ olsun. Bizim için çok zor zaman olacak. Umarım öbür tarafta mutlu olur. Bizim için bir öğretmen gibiydi bazen baba bazen başkan idi çok önemli bir değerimizi kaybettik”
OĞUZHAN ÖZYAKUP: Beşiktaşımız Onursal Başkanı Süleyman Seba’yı, futbol ailesi en efsane ismini kaybetti, Başımız Sağolsun.
ÖMER ŞİŞMANOĞLU: Süleyman Seba Allah rahmet eylesin mekanın cennet olsun
MUHAMMED DEMİRCİ: Beşiktaş duruşunun en güzel örneği, Allah rahmet eylesin , tüm futbol camiasinin başı sağolsun.

CENK TOSUN: Acımız büyük! Onursal başkanımız Süleyman Seba’yı kaybettik. Toprağı bol ruhu şad olsun.
ERSAN GÜLÜM: Acımız çok büyük, Beşiktaşımızın Onursal Başkanı Süleyman Seba’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz, mekanın cennet olsun Büyük Başkan.
OLCAY ŞAHAN: Büyük başkanımız büyük Beşiktaşlı Süleyman Seba. Mekanın cennet olsun, seni hep güleryüzünle hatırlayacağız!
İBRAHİM TORAMAN: Beşiktaşımızın efsane başkanı Süleyman Seba’yı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Camiamızın başı sağolsun.
NİHAT KAHVECİ: Başımız sağolsun. Mekanı cennet olsun… En büyük Beşiktaş’lı Süleyman Seba.
METİN TEKİN: Süleyman Seba bir kupa maçından sonra Fenerbahçelilerle aynı uçakta döndüğümüz için sevinmemizi yasaklamıştı. Süleyman Seba her zaman, aramızda konuşurken bile “Kıymetli rakiplerimiz” diye bahsederdi karşı takımlardan. Bunu da çok içten söylerdi. Bugün çok da rastlayabildiğimiz olaylar değil ama keşke olsa.
SERGEN YALÇIN: Futbolda kazanmak her şey değil. Centilmen ve saygılı olmaya çok değer verirdi. Bunları Süleyman Seba’dan öğrendik.
NECATİ ATEŞ: Mekanın cennet olsun Büyük Başkan Süleyman Seba.
BURAK YILMAZ: Mekanın cennet olsun Büyük Başkan.
GÖKHAN GÖNÜL: Türk sporuna adını altın harflerle yazdıran değerli büyüğüm Süleyman Seba mekanın cennet olsun. Nurlar içinde uyu.
HAKAN ŞÜKÜR: Türk futbolunda nezaket ve centilmenliği ile efsane olan Sn. Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet dilerim. Mekanı cennet olsun. Başımız sağolsun..
CEM DAVRAN: Başınız sağolsun dostlarım, özenilecek Beşiktaş ailesi. Büyük başkanın ışığı yolunuzu aydınlatsın.
FAZIL SAY: Süleyman Seba’yı kaybettik. Tüm Spor camiasının ve Beşiktaş’lıların başı sağolsun. Nur içinde yatsın.
HAYKON CEPKİN: Biz bir başkan tanıdık. Biz de kalmadı herkes tanıdı. Unutulmaz başkana. Bizim için o hep Kartal Kanatlıydı. Hoşçakal Süleyman Seba.
SARP AKKAYA: Süleyman Seba’yı saygıyla anıyorum…
METİN UCA: Sporumuzun efsane isimlerinden Süleyman Seba’yı kaybetmenin derin hüznü ile başta Çarşı tüm kardeş Beşiktaş camiasına başsağlığı diliyorum.
AZİZ ÜSTEL: İki zarif, iki kibar, iki naif beyefendi Cennette şimdi: Süleyman Seba ve Özhan Canaydın. Ne güzel sohbet ediyorlardır Allah’ım.
SABAHAT AKKİRAZ: Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet diliyorum. Beşiktaş ve spor camiasının başı sağolsun…
ATİLLA TAŞ: Türk sporunun efsane başkanlarından Süleyman Seba vefat etmiş. Beşiktaş camiasının, sevenlerinin ve ailesinin başı sağ olsun. Baba adamdı!
MUSTAFA SANDAL: Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet ailesine sabırlar diliyorum. Güle güle efsane başkan…
İBRAHİM BÜYÜKAK: Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet diliyorum… Nur içinde yatsın…
YUNUS GÜNCE: Dev bir Spor “Değeri”, Beşiktaş Aşığı. Bizden çok, futbol özler seni Süleyman Seba; futbol arar! Süleyman Seba.
ECE ERKEN UÇAR: Çok üzgünüm çok… Adam gibi adam efsane başkanımız Süleyman Seba’nın kaybının üzüntüsünü yaşıyorum,Türkiye’nin başı sağolsun…
ITIR ESEN: Setteydim şimdi duydum çok çok üzgünüm, Başımız sağolsun büyük başkan Süleyman Seba.
BURCU ESMERSOY: Efsane başkan Süleyman Seba… Türk futbolunun ve Beşiktaş camiasının başı sağolsun… Allah rahmet eylesin.
MESUT YAR: Bazen siyah sadee siyahtır. Nur içinde yat Süleyman Seba!
KAYA ÇİLİNGİROĞLU: Nur İçinde Yat Gerçek Efsane.
BİLGİN GÖKBERK: bazen hayatınızda 3-5 kere gördüğünüz biri ölüyor,ailenizden biri ölmüş kadar üzülüyorsunuz..
AHMET ÇAKAR: Mekanın cennet olsun baba dostum Süleyman Ağabeyim.
GÜVEN TANER: O, sevgiyi, saygıyı, alçakgönüllüğü, özveriyi, hoşgörüyü yakıştırarak taşıyan; yeri geldiğinde ödünsüzlüğü ve otorite göstermeyi çok iyi bilen, bunların dengesini kurabilen ve çevresine güven yayan bir adamdı. Az bulunanlardan yani… İyi ki vardı. Ve hiç kuşkum yok, hep var olacak
BİLAL MEŞE: Süleyman Abi’nin, karizmatik kişiliği, duruşu, söylemleri, rakiplere olan saygısı sınırsızdı. Haksızlığa, yalana – dolana hiç tahammülü yoktu. Tepkisini dile getirirken bile, kırıp – dökmezdi. Emekçilere olan saygısı, bizi ona her zaman hayran bırakırdı. Süleyman Abi, titiz bir insandı…
ALİ ECE: Son bir veda, sonsuz bir merhaba Süleyman Seba…
FATİH DOĞAN: Türk Futbolu’nun Onursal Başkanı, nezaket abidesi güzel insan Süleyman Seba büyüğümüz hakkın rahmetine kavuştu.
KARTAL YİĞİT: Elveda başkanım, seni hiç unutmayacağız.
ATİLLA GÖKÇE: Ayrışmalar, çatışmalar, kavgalar ve çekişmelerle çekilmez ve yaşanmaz hale gelen hayatımızda, duruşuyla, tavrıyla, onuruyla, masumiyetiyle, saygısı ve sevgisiyle hepimizin içini ısıtan, beyefendiliğiyle gönül ferahlıkları sunan Süleyman Abi, sıkıntılı ve güzel ülkemizde herkesin “BİZ” diyebileceği bir adamdı. Öncelikle insanlığı, örnekliği hepimize verilmiş bir ödüldü. Eşsiz bir sporcuydu, sportmendi, centilmendi.
RIDVAN AKAR: “Beşiktaş’ üzmeyin…” Süleyman Seba.
GÜNTEKİN ONAY: “En büyük Beşiktaşlı’yı kaybettik.”
SELÇUK DERELİ: Türk futbolunun örnek insanı, Beşiktaş camiasının efsane başkanı Süleyman Seba; asla unutulmayacaksın.
ERTEM ŞENER: Ne siyah ne beyaz ne sarı ne kırmızı ne lacivert ne bordo ne mavi ne yeşil ne beyaz acımızın rengi yok.
İBRAHİM SETEN: Süleyman Seba, üç büyükler’in son başkanıydı…
ERDOĞAN AKTAŞ: Büyük Beşiktaşlı, büyük insan Süleyman Seba’yı kaybettik. Başımız sağolsun.
EKREM DUMANLI: Beşiktaşımızın ve Türk futbolunun efsanevi başkanı Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet diliyorum.
ŞANSAL BÜYÜKA: Tartışılan şaibeli şampiyonlukların değil, şerefli ikinciliklerin başkanıydı Süleyman Seba.
GÜLENGÜL ALTINSAY: Süleyman Seba gibi bir başkanı tanımaktan, beni her gördüğünde esirgemediği nezaketinden, ışıldayan gözleriyle yolladığı sevgisinden, bana akrabası gibi davranmasından, onun başkanlığındaki Beşiktaş takımını izlemekten, üyelik katımda onun imzasının olmasından, kısacası o günleri yaşamış olmaktan fazlasıyla mutluyum. Dahası gururluyum. Dolayısıyla o saygı değer insana çok şey borçluyum. Borcumu da arkasından ağlayarak ya da onu putlaştırarak değil ilkelerini gücüm yettiğince savunarak ödemeye çalışacağım.