İş sağlığı ve iş güvenliği!

Son günlerde yaşanan olaylar, iş sağlığı ve iş güvenliğinin ne denli ciddi bir konu olduğunu gözler önüne seriyor. 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre bazı idari para cezaları hakkındaki detayları Özen İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları açıklamada bulundu.
Yetkililer konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Kanunda belirlenen nitelikte iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği uzman için 5601 lira ve iş yeri hekimi için 5601 lira diğer sağlık personeli için 2800 lira aykırılığın devam etmesi halinde her ay için aynı miktar kadar ceza uygulanır. Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3361 lira aykırılığın devam ettiği her ay için 5041 lira, çalışanların işe girişlerinde iş değişikliğinde sağlık gözetimine tabi tutulmaları gerekir bu durumun aksi halinde sağlık raporu alınmayan her bir çalışan için 1120 lira, mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgelemeyenleri çalıştıran işverene her bir çalışan için 1120 lira idari para cezası verilir.
Bu kanunda belirtilen idari para cezaları gerekçesi belirtmek suretiyle çalışma ve iş kurumu il müdürünce verildiği de belirtiliyor.”