“Düzenleme yapmalıyız”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Bu acıları nasıl gelişmiş ülkeler yaşamıyorsa, artık biz de bütün kurallarımızı tekrar gözden geçirmeli, tedbirleri almalıyız” dedi.

Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile birlikte Soma’ya gelerek, maden faciasında yaralanan işçileri hastanede ziyaret etti, maden şehitlerinin ailelerine başsağlığı diledi. Facianın meydana geldiği maden sahasında da incelemelerde bulunan Gül, boğazı düğümlenerek yaptığı konuşmada şunları söyledi:

ACI HEPİMİZİN ACISI

Bu acı sadece buradakilerin değil bütün Türk milletinin acısı haline dönmüştür. Çok büyük bir facia ile karşı karşıyayız. Maden ve yeraltında çalışmak, kazançların belki de en kutsalıdır. Elden gelen her şey yapılıyor. Kurtarma çalışmaları kesintisiz devam ediyor. Bizlerin ziyareti veya başka incelemeler, bu çalışmalar aralıksız devam ediyor. İlk haber alındığından itibaren işin vehameti anlaşıldığı için bütün devlet seferber oldu. Maalesef kaybımız büyük. Her ailenin, her canın acısı hepimizin acısıdır. Dünyanın bir çok yerinden başsağlığı dileyenler, acılarımızı paylaşan dostlarımız var, hatta yas ilan edenler var. Onlara da teşekkür ediyorum.

TEDBİRLERİ ALMALIYIZ

Bu acıları nasıl gelişmiş ülkeler yaşamıyorsa artık, biz de bütün kurallarımızı tekrar gözden geçirmeli, tedbirleri almalıyız. Bu doğrultuda Devlet Denetleme Kurulu olarak tavsiyelerimiz var. Bu düzenlemelere ışık tutacaktır. Hem idari hem diğer soruşturmalar başlamış, titizlikle devam edecektir. Buralardan alacağımız derslerle bir daha bu acıları yaşamamak için de ne gerekirse yapılması şarttır. Devletimiz, hükümetimiz bu acıları bir nebze de olsa merhem olmak için, ailelere yardım için ne gerekiyorsa bunu yapacaktır.

Daha sonra Bakanlar’dan brifing alan Gül, odadaki sendika temsilcilerine, “Şimdi de işçilerin temsilcileri anlatsın. Bu felaket neden yaşandı? Yaşadığınız sorunlar neler” sorularını yöneltti. Sendikacılar bu soruları karşılıksız bırakınca Gül’ün tepkisini çekti.

Bir daha yaşamayalım
CUMHURBAŞKANI Gül, Soma’daki maden faciasında yaralananları, Akhisar Devlet Hastanesi’nde ziyaret etti. Ziyareti sırasında yaralı bir madenciye “Bir isteğin var mı” diye soran Gül, yaralı madenciden “Kendim için birşey istemiyorum. Ölen arkadaşlarımızın çocuklarına sahip çıkalım” yanıtını aldı. Madenci ağlayınca dayanamayan Gül de ağladı. “Allah sabırlar versin, bir daha böyle acıları yaşamayalım” diyen Gül, ardından Hilaliye Caddesi’nde halkı selamlayıp, Soma ilçesine geçti. Burada maden ocağındaki acılı beklemeyi sürdüren, işçiler ve ailelerle bir araya gelen Gül, hayatını kaybeden işçilerden Ersin Keçeli’nin ailesini evinde ziyaret ettikten sonra Soma’dan ayrıldı.