Beşiktaş semt takımıdır

Taraf Gazetesi Yazarı Gülengül Altınsay Radyo Beşiktaş’a önemli açıklamalarda bulundu. Fikirlerini bizimle paylaşan Altınsay, stad konusundan, transferlere kadar bir çok konuya değindi.
BEŞİKTAŞ SEMT TAKIMIDIR
Stadın yetişebilir mi den öte yetişmesi gerekiyor. Çünkü stat kulüpler için çok önemli, özellikle Beşiktaş için çok önemli. Çünkü Beşiktaş biliyorsunuz diğer kulüplerden farklı olarak semt takımı, semte çok dayalı olan bir takım. O yüzden İnönü Stadı’ndan çıkış Beşiktaş açısından olumsuz anlamda hayati bir olay. Başkan da zaten bunu çok üstüne basa basa söyledi. Ağustos ayına yetiştireceğiz sadece bir sezon dışarıda oynayacağız şeklinde. Hatta bir kere değil bir çok kez bunu tekrarladı. Ama ben tabi önünden geçiyorum yakında oturuyorum. Var olan görüntü bana o şeyi hiç vermiyor. Ben tabi Başkana inanmak istiyorum. Onun dışında bir miktar belki gecikme olabilir ama mutlaka çok ivedilikle bitirilmesi lazım çünkü gerçekten çok önemli. Beşiktaşın özellikle Beşiktaşın demin de altını çizdiğim gibi semt takımı özelliği çok taşıyan Beşiktaş için taraftarın önemi büyük. Ve kendi stadında oynaması çok önemli. Bu işe çok ara verilirse bu taraftar bazında çok büyük kayıplara yol açabilir. Tabi ki kulüp bazında da. Son derece önemli. Ben bu stadyum meselesine hep şöyle yaklaşmıştım, aslında hiç çıkılmasın, parça parça yapılsın yani hiç oradan çıkmadan taraftar bu iş çözülsün diye. Daha köklü bir çözüme gidildi. Belki çok daha güzel bir stat olacak. Ama bunun hakikaten bir sezonda bitirilmesi gerekiyor.
STAD CAN DAMARIMIZDIR
Beşiktaşın can damarı olarak görüyorum bu yeni stadı. Şunu söyledi yönetici arkadaşlar, statla birlikte daha bir havayı yükseltmek açısından yeni yıldızlar getireceğiz diye bir takım vaatler var ama şu yüzden olmamalı. Yeni stada yeni yıldızlar şeklinde özetlersek çok garip olur. Beşiktaş her yıl şampiyonluğa oynayan kulüp, büyük bir kulüp. Dolayısıyla her sezon aslında kadrosunun iyi olması lazım yani yeni stadın faydası aslında taraftar bütünlüğüne, o atmosferle birlikte takımdan daha da performans elde edilebilmesi hem de taraftarın doyasıya kulübünü takımını desteklerken orada o yeni ortamda daha bir güçlenmesi daha fazla teşvik olması vs. taraftar açısından da güzel bir stat olanakları fazla olan sayıca daha fazla taraftarı kapsayacak bir stat çok önemli. Futbolun gelişmesine futbolun seyredilmesinde tribünlerin insani ölçülerde olması, insanların rahatça seyredebileceği koşulların olması son derece önemli. Bunu ben yıllarca defalarca yazdım. Özellikle bir kadın olarak yazdım. Çünkü kadın ve çocuklar daha çok bu ortamın düzensizliğinden ve ortamın insani ölçülerde olmamasından çok etkileniyorlar. En basitinden tuvaletlerinden başlarsak orada yenilen içilen şeyleri düşünürsek ve de stada geldiğiniz zaman çevresindeki şeylerle bütünüyle birlikte bu insanların hem maç seyredip hem eğlenebilecekleri belki alışverişlerini yapabilecekleri yani günü daha iyi değerlendirebilecek bir ortam lazım. Onu yıllarca yazdık, çizdik. Büyük oranda hayata geçiyor gibi. Diğer kulüpler bunu bir ölçüde gerçekleştirdiler. Fenerbahçe, Galatasaray… İstanbul’un büyük kulüpleri… Şimdi sırada Beşiktaş var ve bu tabiki hayati öneme sahip bir şey ama bir takım oluştururken böyle bir bakış açısı bana göre çok yanlış.
KENDİ YILDIZINIZI YARATABİLİRSİNİZ
Siz kazanmaya yönelik iyi bir kadro kurarsınız bunun içerisinde isterseniz hem herkes tarafından kabul edilen yıldız olur olmayabilir genç yetenekler olur… Oğuzhan’ı kimse tanımıyordu ama bugün takımın en iyi elemanlarından bir tanesi. Son derece düşük bir fiyata alındı. Bunun gibi Olcay yine çok başarılı bir performans sergiliyor. Yani savaşan, kaliteli ister büyük yıldız olsun isterse yıldız adayları olsun iyi transferler. Esas olan budur. Kendi yıldızını kendi çıkarabilir yeni statta… Yeni stat bu oluşturacağı koşullarla belki futbolcuların dahaiyi performans göstermesine yıldızlaşmasına da yol açacaktır. Ama hep önemli olan doğru transfer politikaları. Yani birbiriyle uyumlu, kimyası birbirine uyan, Beşiktaş yapısına kulübüne uygun özelliklerde oyuncular… tam bunu söylemişken hiç alakası yok ama Bilic’inbu anlamda çok oturduğunu söyleyebiliriz kulübe. Tartışabiliriz, performansı ya da futbolcu seçimleri, futbolcu anlayışı konusunda. Tartışılacak şeyler olabilir ama karakter ve yaklaşım olarak Beşiktaş’ın genelyapısına ve kültürüne çok uygun bir yapısı olduğunu söyleyebilirim. Böyle uyumluluklar kulübü yüceltir. Başarıyı yükseltir.

KOŞULLAR İÇİNDE BAŞARILIDIR
Beşiktaş için, bu sene aslında var olan koşullar düşünüldüğü zaman başarılı bir sezon geçirdi diyebiliriz. Yani Beşiktaş’tan beklentilerimiz açısından baktığımız zaman başarılı diyemeyeceğim ama ben çok daha kazanan kazanmaya yönelik oynayan bir takım olarak görmek istiyorum. Ama ne yazık ki elindeki kadronun da yetersizlikleri nedeniyle daha çok böyle kaybetmemeye ve karşıdaki takımın durumuna göre oynayan bir takım pozisyonunda. Ona çok yakıştıramıyorum açıkçası. O yüzden Beşiktaşın gelecek sezonlarda yine çok eski yıllarda olduğu gibi daha kazanmaya yönelik daha karşıdaki rakibi baştan domine eden bir yapıda olması ve buna uygun bir takımoluşturmasını istiyorum ama bu çerçeveyi geçtiğiniz zaman stadının olmaması, Olimpiyat Stadı’nda oynuyor olması vs bir sürü şeyi üst üste koyduğunuz zaman da bu sezon bence hele ikinci olarak bitirilirse başarılı geçecek bir sezondur. Ama bu sezondan dersler çıkartıp hem de yeni statla birlikte daha akıllıbir transfer politikasıyla daha başarılı daha gelecek on yıla damgasını vuracak böyle bir günlük başarılar değil uzun vadeli başarılar getirecek bir takım oluşturulmasını diliyorum.