Ortaköy ve Kirlilik!..

Ortaköy, Beşiktaş’ın en güzel boğaz köylerinden biridir. Levent ile Balmumcu’dan uzanan iki derenin oluşturduğu çukur Mecidiye Camisi ile rıhtımın olduğu yerde Boğaza kavuşur.
Batısında Yıldız Sarayı ile Parkı, Doğusu Ulus yamacı ile çevrili çukurun 2000 metre boyu yaklaşık 300 ile 500 metre genişliği vardır. Çukurun Boğaz yakasındaki ortayı (merkez), eski Osmanlı evleri ile orta sınıf, alt gelirli kimselerin bakımsız, depreme dayanıksız evlerde oturduğu bir köydür. Kuzeyinde ise Alt Ulus, Korukent, Mediko, Enka, Balmumcu evleri gibi orta sınıf üzeri varlıklı kimselerin oturduğu bakımlı, depreme dayanıklı konutlar ile toplu konutlarla örülüdür. Deniz kıyısı İstanbullu gençlerin geceleri el ele toplaştığı, eğlendiği, Boğazın en güzel görünüşünü izledikleri, yaşlıların çaylarını yudumları bir ayrıcalıklı yerdir. Köyiçine doğru konut yoğunluğu artarken, kuzeye doğru ormanlaşır. İşte bu güzelim yerleşim ortasında 1973’de geçirilen E5- karayolunun Ortaköy aşıtı (viyadüğü) ile Boğaziçi köprüsü böler. Boğaziçi Köprüsünün toplam uzunluğu 1560 m, iki ayağı arasındaki uzaklık ise 1074 m’dir. 44 metre yüksekliğindeki aşıtlar Balmumcu’yu, Ortaköy’ü, Korukent’i, Ulus Batısını aşarak Boğaziçi Köprüsüne bağlanır. Aşıtlarla birlikte ölüm yayının boyu 3 500 metre dolayındadır.
Ortaköy, aşıtlarla, köprünün kelepçelediği çevre tutsağı bir köye dönüşmüştür. Günün her saatinde geçen araç yoğunluğunun, gürültüsü ile uçuşgan araç dışkısı kirliliği (eksoz dumanı) bir ölüm örtüsü gibi çöker Ortaköy üzerine. Ortaköy’de yaşayan suçsuz kişiler günü saran 100 desibel üzerindeki gürültü, yüksek sıklıktaki araç uğultusu içinde hızla yaşlanırken, erken bunamaya doğru hızla yaklaşır. Bu yetmezmiş gibi yersu (dünya) sağlık örgütünün eşik değerleri üzerinde aşıt ile köprüden yağan; kurum, karbonmonoksit, kükürtdioksit, karbondioksit ile ağır metal karışımını sürekli soluyan Ortaköylüler ölümcül sağlık koşulları ile iç içedirler. Yüzleri soluk, deri ile iç sayrılıkları (hastalıkları) yaygı, bitkin, yorgun, sinirlidir. Bunların tümünün nedeni gürültü ile duru soluk alamamadır.