“Sosyal Alarm ile yanınızdayız”

Beşiktaş Belediyesi Sosyal Alarm hizmeti ile 75 yaş üstü kentlilere daha kolay bir hayat sağlıyor.
Beşiktaş ilçesinde Türkiye ortalamasının iki katı kadar 75 yaş ve üstü nüfus bulunuyor. Beşiktaş Belediyesi 75 yaş üstü kentlileri için “Sosyal Alarm” projesini hayata geçirdi. Bu proje kapsamında kendilerine dağıtılan cihazla; bir tuşla ambulans çağırabiliyor, diğer tuşla esenlik hizmetlerimizden faydalanabiliyor, bir diğer tuşla ise yakınlarından biriyle doğrudan iletişime geçebiliyorlar.
Sistem nasıl çalışıyor?

Sosyal alarm, telefon hattına bağlanan elektronik bir sistemle çalışıyor. 75+ vatandaşlardan alınan bilgiler çağrı merkezindeki sisteme kaydediliyor. Böylelikle düğmeye basıldığında cihazın numarası çağrı merkezinde görünüyor ve kişiyle iletişime geçiliyor.
Üç tuşla sosyal belediyecilik

Sosyal alarm cihazının üstünde kırmızı (Acil Durum), turuncu ( Sosyal Destek) ve mavi (Ailem) üç tuş bulunuyor.
Kırmızı tuş acil durumlar için. Tuşa basıldığında çağrı merkeziyle iletişime geçiliyor ve derhal Acil Yardım Ambulansı adrese yönlendiriliyor. Acil sağlık hizmetlerinin yanı sıra bu tuşla polis ve itfaiye de çağrı merkezi tarafından bölgeye yönlendirilebiliyor.
Turuncu tuş kişisel bakım, ev temizliği ve her gün sıcak yemek gibi hali hazırda Beşiktaş Belediyesi’nin başka hizmetleri olan Esenlik Hizmeti ve Dost Eller Mutfak’tan faydalanmak için kullanılıyor. Bunların yanı sıra acil olmayan evde doktor muayenesi, hasta bakıcı hizmetleri, hasta nakil ambulansı, psikolojik destek ve diyetisyen danışmanlığı gibi hizmetler de turuncu tuşun kapsama alanında.
Mavi tuş ise önceden çağrı merkezine kaydedilen bir yakınına, numara çevirmeden tek tuşla doğrudan ulaşmayı sağlıyor.
Sosyal alarm cihazının bir parçası da özel bilekliği. 75+ kentlilerin cihaza ulaşamaması durumunda bileklik veya boyuna madalyon şeklinde takılarak kullanabilen acil yardım düğmesi, cihazın kırmızı tuşuyla aynı işlevi görüyor. Açık alanda 250 metre, kapalı alanda ise 60-80 metre menzile sahip.
Avrupa’da paralı

Yerel yönetimler arasında bir ilk olan “Sosyal Alarm” hizmeti, aslında Avrupa ve Amerika’da yıllardır kullanılıyor. İngiltere, Halk Sağlığı Projesi kapsamında 75 yaş üzeri bireylere yemek hizmeti sunarken, Amerika ise genellikle yalnızca sağlık hizmetleri için kullanıyor. Avrupa ve Amerika’da bu sistemler özel sigorta şirketleri tarafından ücretli olarak yürütülüyor. Beşiktaş Belediyesi bu hizmetleri sağlıkla sınırlandırmadığı gibi, kentlilerinin ücretsiz olarak da faydalanmasını sağlıyor.
Vatandaşlar Beşiktaş Belediyesi’ne giderek, (0212) 319 42 42 numaralı telefonu veya 444 44 55 numaralı çağrı merkezini arayarak 75 yaş üstü kentlilerimiz için Sosyal Alarm cihazı talebinde bulunabiliyorlar.