Yolsuzluk operasyonunda 3. dalga

Yolsuzluk operasyonu 3. dalgada flaş iddia: Yaklaşık 300 şirkete rüşvet karşılığında yangın ruhsatı verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü ve savcının verdiği operasyon talimatının polis tarafından uygulanmadığı 3. dalga Yolsuzluk Operasyonu soruşturmasının ayrıntıları medyada yer aldı. Sözcü gazetesinde yer alan haberin detayları şöyle:
Soruşturma dosyasındaki belgelere göre, İstanbul İtfaiyesi içerisindeki bir şebeke, sağlık kuruluşlarından manikür pedikür salonlarına, anaokullarından internet kafeye kadar bir çok alanda faaliyet gösteren yaklaşık 300 şirkete rüşvet karşılığında yangın ruhsatı verdi. Rüşvetle alınan ruhsatlar telefon dinlemeleri ve teknik takibe takılırken, bazı şirket sahiplerinin “insan hayatı söz konusu” diyerek rüşvet vermeyi kabul etmedikleri de tespit edildi. Dinlemeye takılan bir telefon konuşmasında, işyerinde yangın çıkan bir esnaftan, “yangın şüpheli, sigortadan para alamazsın, gel konuşalım” denilerek rüşvet istendiği belirlendi.
Polis operasyona gitmedi
İstanbul Cumhuriyet Savcısı İbrahim Baytekin tarafından yürütülen soruşturmada yapılmak istenen operasyon, yine polise gelen talimatla engellenmişti. 16 Ocak’ta mahkemenin gözaltı kararı verdiği şüphelilerle ilgili işlem yapmayan polis hakkında talimata uymadıkları gerekçesiyle savcılık ayrı bir soruşturma başlatmıştı.
Mağdur esnaftan rüşvet istediler
Dosyanın ayrıntılarında ise, rüşvet pazarlıkları gün yüzüne çıktı. Edinilen bilgiye göre, İtfaiye Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nde görevli bazı personeller dosyanın şüphelileri arasında yer aldı. Yaklaşık 300 şirkete binlerce dolarlık rüşvet karşılığında verilen yangın ruhsatları da dinlemelere yansıdı. Dosyada bulunduğu öğrenilen bilgilere göre, dükkanında yangın çıkan bir esnaf, olayla ilgili işlemler tamamlandıktan sonra sigorta şirketine zararını tazmin edebilmek amacıyla vermesi gereken belgeleri almak için itfaiyeyi aradı. Ancak itfaiye yetkilileri, maddi zarara uğrayan esnafı A.O. isimli bir şahsa yönlendirdi.

kaynak: http://sozcu.com.tr/2014/gundem/yolsuzluk-operasyonu-3-dalga-sok-sozler-445211/