KENT: BELGESELLER SÜRÜYOR

GEORGE Bush’un 2002 yılında Kuzey Kore, Irak ve İran için ortaya attığı “şer ekseni” kavramına masal dünyasından eleştirel bir bakış sunan “Şer Ekseninden Gece Masalları” filmi “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinde gösteriliyor. Beşiktaş Belediyesi’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinin 4. sezonu, 10 Ekim 2012 Çarşamba günü, yönetmenliğini Soner Yalçın’ın üstlendiği “Menekşe’den Önce” belgeselinin gösterimiyle başladı.
Etkinliğin ikinci haftasında Danimarka yapımı “Şer Ekseninden Gece Masalları” filmi izleyiciyle buluşacak. Filmin yönetmeni Vibeke Bryld kamerasını, George Bush’un deyimiyle “dünya barışına tehdit oluşturan şer eksenindeki” üç eve yöneltiyor. Kuzey Kore, Irak ve İran’daki evlerde anlatılan üç çocuk masalı, yönetmenin “şer ekseni” kavramına getirdiği eleştirinin ana iskeletini oluşturuyor. Belgeselin ardından düzenlenecek söyleşi bölümünün konuğu Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek olacak.
“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği, 24 Ekim 2012’deki resmi tatilin ardından 31 Ekim 2012’de “Çay ya da Elektrik” isimli Belçika-Fas ortak yapımı belgeselle devam edecek.

17 Ekim 2012, Çarşamba, 19:00
ŞER EKSENİNDEN GECE MASALLARI
GODNATHISTORIER FRA ONDSKABENS AKSE

Danimarka / 2011 / 23’ / BetaCam / 16:9 / Renkli / Korece-Arapça-Farsça / Türkçe Altyazılı
Yönetmen: Vibeke Bryld
Konuk: Özcan Yüksek, Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni

Yapımcı: Anna-Maria Kantarius
Görüntü Yönetmeni: Adam Morris Philp, DFF
Kurgu: Esra Geelmuyden Pertan
Metin Yazarı: Tobias Hylander
Ses: Peter Albrechtsen

Yönetmen Hakkında
Film yapımcısı ve yazar olan Vibeke Bryld Kopenhag’da yaşamaktadır. “Şer Ekseninden Gece Masalları” belgeseli Danimarka Film Akademisi tarafından Danimarka’nın “En İyi Kısa Belgesel Ödülü”ne aday gösterildi ve uluslararası prömiyerini “Hot Docs 2012”de yaptı. Vibeke aynı zamanda, Avrupa Belgesel Dergisi DOX’un da editör asistanlığını yapmaktadır. Kopenhag Üniversitesi Sanat bölümünden mezun olan Vibeke, İngiltere’deki Goldsmith’s College’dan da “Sahne Belgeselleri” dalında mastır derecesi almıştır. El Cezire için İngilizce belgeseller yönetmiş, “Throwing Paint Tins off the Roof” isimli deneysel kısa belgesel filmini de çekmiştir.

Film hakkında
Gece yeryüzüne inerken hayali şehirlerde çocuksu dünyalar ortaya çıkar. Bizler “Şer Ekseni”nin hayal dünyasına girerken, uyku öncesi anlatılan masalların eski ve samimi dünyası, siyasi gerginliğin garip mantığı ile birbirine geçmektedir.
Gece yeryüzüne inerken, “Şer Ekseninden Gece Masalları”nda İran’dan, Irak’tan ve Kuzey Kore’den birer aile ziyaret ediyoruz. Hikâyeler; aşk, adalet fikirleri, güzellik ve en sonunda da iyi ve kötü kavramları ile birlikte dokunmuştur.

Katıldığı festivaller ve aldığı ödüller:
En iyi kısa belgesel, Danimarka Film Akademisi, 2011
Premiere, 2011
One World Romania, 2012
Hot Docs, Uluslararası Kısa Belgesel Yarışması, 2012
Dokufest, Uluslararası Kısa Belgesel Yarışması, 2012
Nordic Panorama, 2012
Kıbrıs Uluslararası Kısa Film Yarışması, 2012
Uluslararası İnsan Hakları Festival, Albania, 2012
15. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali Açılış Filmi, Türkiye, 2012

One comment
  1. Belediyemizin değerli etkinliklerini sizin aracılığınızla takip edebilmemiz çok güzel…

Comments are closed.