EKSTRA: Ortak fon

New York Waldorf Astoria’da bugün yapılacak olan Küresel Terörle Mücadele Forumu (Global Counterterrorism Forum (GCTF)’nda ABD ve Türkiye’nin özellikle Somali, Yemen ve Pakistan gibi ülkelerdeki cihadçıların kadrolaşma cazibesini engellemek için bir araya gelecek.
Engellemek ve aşırı şiddete karşı mücadele etmek için 200 milyon dolarlık bir fon oluşturacakları belirtildi.
Eşbaşkanlığını ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yapacağı terörle mücadele forumunun gelecek yıl ortalarında işlemeye başlayacağı ve hedef bölgelerdeki güvenilir yerel organizasyonlar ve hem hükümete bağlı hem de olamayan kuruluşları belirlemek, terörist grupların hedefinde olan kişilerin ve grupların takip edilip, tespit edilen yerel projelere destekte bulunmak, izlemek ve kalkındırmayı amaçlayacak.

Yetkililer oluşturulacak fonun 2014’ün ortalarında hazır hale gelmesini bekliyor.

AIDS, sıtma ve tüberkülozla savaşan diğer küresel fonlar temel alınarak oluşturulacak olan fon, Küresel Terörle Mücadele Forumu sırasında John Kerry ve Ahmet Davutoğlu tarafından duyurulacak.

ABD’nin ilk etapta yapacağı 2 ya da 3 milyon dolarlık bağışıyla yola çıkacak olan fona Türkiye dışında Avrupa Birliği, Kanada, Katar, Danimarka ve İngiltere’den bağış yapılacak. Ülkelerin yanı sıra özel kaynaklardan da yardım kabul edilecek.

ABD’li yetkililer 200 milyon doların 10 yıllık bir dönemde toplanmasını beklediklerini açıkladı.