BEŞİKTAŞ GAZETESİ – Günlük Ulusal Gazete

SÜRÜCÜ belgelerini yenilemeden alınacak 89 TL’nin 15 TL’ye düşürülmesiyle ilgili açıklama yapan Şimşek, “Kanuna göre gelir amacı da olabilir” dedi. Yeni düzenlemenin ne zaman uygulamaya gireceği merak ediliyor. MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, merakla beklenen ortaöğretime geçiş sistemini açıkladı. Avcı, “Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu sınıfı okuldaki sınıftaki kazanımları ortaya çıkarıyoruz” dedi. Ve diğer ulusal olaylar…


Milli Güvenlik Kurulu açıkladı

28 Şubat davasında MGK’nın o döneme ait dokümanları ‘devlet sırrı’ diye mahkemeye vermediği iddialarına MGK’dan cevap geldi, ‘İsteyin gönderelim.”

Milli Güvenlik Kurulu’ndan (MGK) gelen açıklama Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 28 Şubat davasının ikinci gününde günün konusu oldu. Mahkemenin ilk gününde MGK’dan 28 Şubat dönemine dair belgelerin istendiği ancak bunların verilmediği yönündeki iddiaların basına yansıması üzerine MGK’dan yazılı açıklama geldi. MGK Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, “(28 Şubat 1997’de yapılan MGK toplantısı) Bahse konu tutanaklar yetkili mahkeme tarafından talep edilmemiştir. Yargılamanın ilerleyen safhalarında talep edilmesi halinde mahkemeye sunulacaktır” denildi.Açıklamada, Ankara 13. Ceza Mahkemesindeki, kamuoyunda “28 Şubat Davası” olarak bilinen davanın ilk günkü duruşmasının ardından “MGK tutanaklarının devlet sırrı olduğu gerekçesiyle mahkemeye gönderilmediğine” dair haberlerin yer aldığı hatırlatıldı. “Kamuoyunun bilgilendirilmesine gerek duyulduğu için” yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “MGK ve MGK Genel Sekreterliği Kanunu’nun 10. maddesine göre, ‘MGK tutanakları ve görüşmeleri açıklanamaz ve yayınlanamaz.’ Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 125. maddesine göre ‘Devlet sırrı niteliğindeki bilgileri içeren belgeler ancak mahkeme hakimi veya heyeti tarafından incelenebilir.’ Bu çerçevede 28 Şubat 1997’de yapılan MGK toplantısına ait ses kayıtlarıyla tutulan tutanaklar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 9 Ekim 2012 tarihli yazıyla talep edilmiştir. MGK Genel Sekreterliği yukarıdaki mevzuat hükümleri uyarınca Başsavcılığın bu talebini yerine getirmenin mümkün görünmediğini bildirmiştir. Bahse konu tutanaklar yetkili mahkeme tarafından talep edilmemiştir. Yargılamanın ilerleyen safhalarında talep edilmesi halinde mahkemeye sunulacaktır.”

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, merakla beklenen ortaöğretime geçiş sistemini açıkladı. Avcı, “Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu sınıfı okuldaki sınıftaki kazanımları ortaya çıkarıyoruz” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, temel eğitimden orta öğretime geçiş modeli hakkında açıklamalarda bulundu. İşte Avcı’nın açıklamaları; “Bugünlerde yaklaşık 1 milyon gencimiz yerleştikleri orta öğretim kurumlarına başlayacaklar. Bugünkü basın toplantımızın ana konusu 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren orta öğretime yerleştirme sistemine güncellemeyi tanıtmak. Hükümet olarak iktidara geldiğimiz 2002’den bugüne kadar eğitim alt yapısını iyileştireceğimize okula alternatif eğitim kurumlarını okullara dönüştüreceğimizi sınav odaklı sistemimizi sınıf odaklı sisteme dönüştüreceğimizi beyan ettik. 16 ilde yapılan çalıştaylarla modelin son şekli verildi. Farklı fikirler alındı. Bugün bu hedeflerden birini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kısa vadede merkezi sistemi kaldırıyoruz. Okulu sınıfı okuldaki sınıftaki kazanımları ortaya çıkarıyoruz. 8’inci sınıflara uygulanacak merkezi yazılılar 6 dersten yapılacak. İki yazılısı olan derslerden ilki, 3 yazılısı olanlardan da ikincisi merkezi olarak düzenlenecek. Sınavlar iki okul gününe yayılacak. O günlerde okullar tatil edilecek. Sorular çoktan seçmeli olacak. 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecek. İleride sınavlar, açık uçlu soruları da içerecek hale getirilecek. Sınava giremeyen öğrencileri, telafi sınavlarına belirlenen merkezlerde girecek. Liselere yerleştirmelerde 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30’u ile 8’inci sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı kullanılacak. Yıl sonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl sonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek.”

Ehliyet yenileme bedeli sürücülerin aklını karıştırdı

Sürücü belgelerini yenilemeden alınacak 89 TL’nin 15 TL’ye düşürülmesiyle ilgili açıklama yapan Şimşek, “Kanuna göre gelir amacı da olabilir” dedi. Yeni düzenlemenin ne zaman uygulamaya gireceği merak ediliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, değerli kağıtların bedellerinin tespiti yapılırken maliyetinin yanı sıra ‘gelir getirici’ amacının da olduğunu açıkladı. Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın değerli kağıtların bedellerinin hesaplanmasıyla ilgili yazılı soru önergesini cevapladı. Değerli kağıtların basım ve dağıtımına Maliye Bakanlığı’nın yetkili olduğunu ifade eden Şimşek, “Kanunun gerekçesinde değerli kağıtların bedeli belirlenirken basım ve dağıtım maliyetlerinin karşılanması yanında, gelir getirici bir amacının olduğu da vurgulanmıştır” dedi. Sürücü belgelerinden 1 Ocak 2013 itibariyle 89 TL değerli kağıt bedeli alındığını aktaran Şimşek, “Sürücü belgelerinin Avrupa Birliği müktesebatıyla uyumu amacıyla yapılan düzenlemede, belgelerin değiştirilmesi işlemlerinden 13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL’de hizmet bedeli alınması TBMM tarafından kabul edildi” açıklamasında bulundu. Yeni düzenlemeyle 24 milyon sürücü belgesinin 89 TL karşılığında yenilenmesi gerekiyordu. Ancak tepkiler sebebiyle bu bedel 15 TL’ye indirilmişti.

SGK emeklilik koşullarını belirledi

Malulen emeklilikte kurallar genişletildi. Birçok hastalık daha sisteme dahil edildi. anserden organ nakline, diyabetten çalışmaya engel teşkil edecek genetik hastalıklara kadar 21 çeşit rahatsızlığın eklendiği düzenleme kapsamında, 4 bin 250 kişi daha emeklilik hakkına kavuştu

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kapsamını genişlettiği malulen emeklilik düzenlemesi, 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe girdi. Kanserden organ nakline, diyabetten çalışmaya engel teşkil edecek genetik hastalıklara kadar 21 çeşit rahatsızlığın eklendiği düzenleme kapsamında, 4 bin 250 kişi daha emeklilik hakkına kavuştu. Malulen emeklilere ödenecek maaş ise 971 lira olacak. Eski yönetmeliğe göre malullük başvurusu yapıp reddedilenlere de tekrar başvuru yapma hakkı getirildi. Düzenlemeden faydalanmak isteyenlerin sağlık raporu alarak başvuruda bulunması gerekiyor. Yeni düzenlemeden yararlanmak için rapor alınması gerekiyor. Buna göre çalışma gücünün iş kazası veya meslek hastalığı sonucu en az yüzde 60’ının kaybedildiği sağlık kurulunca raporlanacak. En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak bin 800 gün sigorta primi ödenmiş olacak. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın bin 800 gün sigorta primi bildirilmiş olması yeterli olacak.