GÜNDEM: Boşanmanın nedeni para!..

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, evliliklerde en büyük boşanma sebebi olarak para ilk sırada geliyor. Parasal konulardaki tartışmaların daha uzun sürdüğü ve toparlanmanın çok zaman aldığı belirlendi.
Çiftlerin arasına para giriyor. Adına ‘Varlığın bir dert, yokluğun yara’ gibi şarkılar yazılan para evliliklerin en büyük katili olarak gösteriliyor. ABD’de Kansas Üniversitesi’nden Sonya Britt ve ekibinin, 4 bin 500’den fazla çiftin katılımıyla yaptığı araştırma, parasal tartışmaların boşanma nedenleri arasında ‘uzak arayla’ başı çektiğini söyledi. ‘Family Relations’ dergisinde yayımlanan araştırmada çiftlerin gelir, borç ve varlık durumu incelendi. Araştırmacılar, çiftlerin geliri, borcu ya da varlık durumu ne olursa olsun para konusunda tartışmaların boşanma riskiyle bağlantısı bulunduğunu vurguladı.
Parasal konulardaki tartışmaların diğer konulardan daha yoğun ve uzun olduğunu ve toparlamanın daha fazla zaman aldığını belirten Britt, ayrıca bu konuda tartışan çiftlerin daha kaba ve kırıcı bir dil kullandığına dikkati çekti.
Stresli kişilerin kısa döneme odaklandığını, gelecek için plan yapmadığını ifade eden Sonya Britt, finansal planlamacıların eğitim yoluyla stresi azaltabileceğini vurguladı. Britt, yeni evlenecek çiftlere finansal planlamacı edinmeleri tavsiyesinde de bulundu.