EKSTRA: Hurda araç teşviği

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, hurda araç teşvikine ilişkin, “Bir taraftan hurda araçları teslim etsinler, diğer taraftan yeni araç almalarını teşvik edelim. Bunu yeni aracın peşinatı haline getirelim ” dedi. Bakan Ergün, Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluk süresini 10 yıla çıkaran düzenlemeyi iptaline ilişkin soruya da, tutukluluk süreleriyle ilgili tartışmanın uzun zamandır Türkiye’de devam ettiğini belirtti. Nihat Ergün, şunları kaydetti:
“Aslında bu tartışma çok daha önceden yapılması gereken bir tartışmaydı. Terör suçlularının mahiyeti eskiden farklıydı. O zaman insanlar bu kadar tartışmıyorlardı. Madem ki yapmışlar, yatabildikleri kadar yatsınlar diye bakılıyordu. Ama sonradan tutukluluk süreleriyle ilgili tartışma, aktörlerin değişmesiyle değişti.

Yani, darbe teşebbüsünde, Hükümeti devirme girişiminde bulunanlar, şu anda işte bir takım üst rütbeli askerler, gazeteciler, daha sonra milletvekili seçilenler falan da devreye girince daha tartışma hızlandı ve ‘ya bir dakika bu süreler çok uzun’ tartışmaları yoğunluk kazandı. Ama gerçekten de Türkiye’de tutukluluk sürelerinin uzunluğu herkes için konuşulması gereken bir şey, yargının hızlandırılması herkes için konuşulması gereken bir şey. Mümkün olduğu kadar mahkemeler hızlı karar vermeleri lazım ve mümkün olduğu kadar da tutuksuz yargılamaya özen göstermeleri lazım.”