GÜNDEM: Piyasalar alt üst oldu

Önceki gün ABD Merkez Bankası Fed’in açıklamalarıyla sarsılan piyasalar, yatay seyre geçti. Borsa yüzde 0.49 düşerken, dolar az da olsa geriledi. Faizler ise hızlı yükselişle yüzde 8’i aştı

Çarşamba akşamı Amerikan Merkez Bankası Fed’in 2013 sonuna doğru parasal genişleme hızını düşürebileceği ve 2014’te sona erdireceğini açıklamasının ardından önceki gün sert düşüşler yaşayan Borsa İstanbul dinlenmeye geçti. BIST 100 Endeksi, dün yüzde 6.82’lik düşüşün ardından yatay seyre geçti. Günü 73 bin 101 puandan yüzde 0.49 düşüşle kapatan borsada işlem hacmi 3.3 milyar TL oldu. Gösterge tahvilin bileşik faizi ise son 12 ayın en yüksek seviyesini gördü. Önceki gün yüzde 7.60’a yükselerek son 8 ayın zirvesini gören gösterge faiz, dün yükselişini sürdürerek yüzde 8.10’a kadar çıktı. Bu oran 6 Temmuz 2012’de gördüğü yüzde 8.11 seviyesinden bu yanan en yüksek değer oldu. Gün sonunda ise faiz yüzde 8.05’e kadar geriledi.

DOLARIN ATEŞİ DÜŞÜYOR
Amerikan doları dün de güne yükselişle başladı. Önceki gün dolara müdahale eden Merkez Bankası’ndan yeni bir hamle geldi. Müdahalenin ardından dolar yüzde 0.13 düşüşle 1.9366 TL seviyesine geriledi.

MERKEZ DÜMENE GEÇTİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizinden fonlama yaptığı miktar yöntemiyle repo ihalesi açmayarak art arda üç gün parasal sıkılaştırmaya devam etti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yaptığı yazılı açıklamada, “Sakin seyrin devamı halinde önümüzdeki pazartesi günü politika faizinden fonlama yapmaya başlayabiliriz” dedi.