SANAT: İlgiyle takip ediliyor

“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”te bu hafta Portekiz’den bir tren yolu hikâyesi anlatılıyor.
Beşiktaş Belediyesi’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile birlikte
düzenlediği “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinde 29 Mayıs 2013 Çarşamba günü, saat 19:00’da Levent Kültür Merkezi’nde yönetmenliğini Jorge Pelicano’nun yaptığı “Dur, Dinle, Bak” isimli belgesel gösteriliyor.
“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit”te 5 Haziran 2013 Çarşamba günü iki belgesel birden gösterilecek. Kurtuluş Özgen’in yönetmenliğini üstlendiği “İstanbul Neresi?” ve Hasan Özgen’in yönetmenliğini üstlendiği “İstanbul Hatırası” seyirciyle buluşacak.

29 Mayıs 2013, 19:00
DUR, DİNLE, BAK
PARE, ESCUTE, OLHE
Portekiz / 2009 / 70’ / HDV / 16:9 / Renkli / Portekizce / Türkçe Altyazılı
Yönetmen: Jorge Pelicano

Belgesel hakkında:
1991 yılı Aralık ayı. Siyasi bir karar ile Tua’da, Bragança ve Mirandela arasındaki yarım asırlık tren yolu kapatılır. Bu karar kalkınmaya giden yola mani oldu ve Portekiz’in sahil ile iç kısmı arasındaki farkları artırdı ve böylece Portekiz’i Batı Avrupa’nın en merkezileşmiş ülkesi haline getirdi. Yaşlılar direnir ve terk edilmiş köylerde, çocuklar olmadan, yaşarlar. Kırsal kesimdeki yaşam ve iş fırsatlarının yokluğu köydeki gençleri köyden ayrılmaya ve başka yerlerde daha iyi fırsatlar peşinde koşmaya iter. Şimdi, bir baraj inşaatı güzel Tua vadisinde hala çuf çuflayan ve Avrupa’nın en güzel üç tren yolundan biri sayılan treni tehdit ediyor.