SPOR: Stad açıklaması

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, BJK İnönü Stadı ile ilgili Sermaye Piyasası Kurulu’na yazılı açıklamada bulundu. İnönü Stadyumu, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği (BJK Derneği) ile Gençlik ve Spor Genel
Müdürlüğü arasında 08.02.1998 tarihinde imzalanan anlaşma ile ilgili yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi:
T.C.
Başbakanlık
Sermaye Piyasası Kurulu
Ortaklıklar Finansmanı Dairesi Başkanlığı’na
İnönü Stadyumu, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği (BJK Derneği) ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü arasında 08.02.1998 tarihinde imzalanan anlaşma ile (Ek-19/1) 49 yıllık bir süre için BJK Derneği’ne devredilmiştir. Söz konusu sözleşme uyarınca BJK Derneği ile Maliye Hazinesi arasında irtifak hakkı resmi senedi imzalanarak tapu siciline tescil (Ek-19/2) edilmiştir.

Ancak, yukarıda anılan irtifak hakkı resmi senedinin 8’inci maddesi uyarınca İnönü Stadyumu’nun 3’üncü şahıslara devir edilemeceği ve/veya kiralanamayacağı hükmü, Maliye Bakanlığı’nın 09/10/2003 tarih ve 35512 sayılı onaylarıyla değiştirilmiş ve “İrtifak hakkından dolayı her türlü hak ve sorumluluklar hak lehtarı Beşiktaş Jimnastik Derneği’ne ait olmak üzere bu taşınmazın üzerinde bulunan İnönü Stadyumu’nun kullanma ve işletme hakkının hak lehtarı Kulübün %51 (Yüzdeellibir) hissesine sahip olduğu Beşiktaş Futbol Yatırımları San. ve Tic. A.Ş.’ne verilmesi uygun görülmüştür”(Ek-19/3).

Söz konusu sözleşmeye istinaden BJK Derneği ile Şirketimiz arasında 28/11/2003 tarihinde imzalanan “Beşiktaş İnönü Stadyumu Kullanım Sözleşmesi” (Ek-19/4) ile de İnönü Stadyumu 31/12/2030 tarihine kadar Şirketimize kiralanmıştır.

Şirketimiz, sözleşme süresi sonuna kadar olan kira bedelini, BJK Derneği ile GSGM arasında yapılan 08/02/1998 tarihli sözleşmede yer alan kiralama bedelleri esas alınarak tespit edilen o günkü rakama indirgemiş ve BJK Derneği’nin o gün itibariyle Şirketimize olan borcundan mahsup etmek suretiyle ödemiştir.

Modern, uluslararası standartları sağlayan, çok fonksiyonlu ve günümüz çağdaş insanının ihtiyaçlarına cevap verebilen bir yapı yaratmak, uluslararası spor organizasyonlarında kullanmak ve de kapasiteyi artırmak amacıyla İnönü Stadyumu’nun yıkılıp yeniden inşaa edilmesine BJK Derneği karar vermiştir. BJK Derneği stadyumun irtifak hakkı sahibi ve ayrıca Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden (yeni unvanı Spor Genel Müdürlüğü) kullanma hakkını alan sıfatlarıyla stadyumun yıkılıp yeniden yapılması projesini yürütmekte olup, stadyumun inşaası hak sahibi BJK Derneği tarafından yaptırılacak, stadyum inşaatının finansmanı BJK Derneği tarafından karşılanacaktır.

Stadyumun yıkım işlemleriyle birlikte BJK Derneği ile Şirketimiz arasındaki 28/11/2003 tarihinde imzalanan “Beşiktaş İnönü Stadyumu Kullanım Sözleşmesi” hükümsüz hale gelecektir. Stadyumun modern usullerle günün ihtiyaçlarına cevap verir şekilde kapasite artırımı da yapılarak inşa edilmesinden sonra, inşaatın başlamasıyla birlikte hükümsüz hale gelecek olan 28.11.2003 tarihli sözleşmenin yerine geçmek üzere 2033 yılı sonuna kadar geçerli olacak şekilde günün koşullarına uygun şartlar ve yeni kira bedeli içerecek şekilde yeni bir kullanım sözleşmesi imzalanacaktır.

Bilgilerinize arz ederiz.

Fikret ORMAN
Yönetim Kurulu Başkanı