MAREMDER’DEN ZİYARETLERE DEVAM…

maremderMarmara Emlak Müşavirleri Derneği, çalışmalarına hız verdi. Emlak ile ilgili yasanın çıkmayın bekleyen ve bu süreçte büyük sıkıntı çektiklerini söyleyen MAREMDER, son haftalarda üç önemli ziyarete de imza attı. Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ı ve Beşiktaş Gazetesi’ni ziyaret etti. Başkanı Adnan Yeşiltaş, ziyaret noktalarında hassasiyet ve çözümcü yaklaşımı nedeniyle destek verenlere teşekkürlerini iletti.

Emlak sektörü, bir türlü yasasına kavuşamamanın sıkıntılarını yaşarken MAREMDER üyeleri bu ve bunun gibi sorunlara çare aramak için çeşitli ziyaretlerde de bulunuyorlar. MAREMDER Başkanı Adnan Yeşiltaş yakın zaman içinde üç önemli ziyarette bulundu. Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş Belediyesi ziyaretlerinden sonra Beşiktaş Gazetesi sahibi İsmail Baştuğ’u yerinde ziyaret etti. Emlak yasası ile ilgili seslerini duyurmak isteyen Maremder’e geçtiğimiz haftalarda Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel, iadei ziyaretti bulundu. Konuyla ilgili ayrıca Beşiktaş Kaymakamı Sadettin Yücel çalışmalar hakkında da bilgi aldı. Ziyaretlerin bir diğer ayağında ise Maremder’i Beşiktaş Medya Grup ağırladı. İstanbul İl Genel Meclis Üyesi CHP’Li Müfit Yetkin ve Maremder Başkanı Adnan Yeşiltaş’in gerçekleştirdiği ziyarette, Yetkin ve Yeşiltaş görüşlerini gazetenin imtiyaz sahibi İsmail Baştuğ ile paylaştı.
Ziyaretleri sırasında İl Genel Meclisi Üyesi Müfit Yetkin, deprem ile ilgili konulara da değindi ve Maremder şu açıklamaları gazete aracılığıyla tüm Beşiktaş Kentlisi ile şu detayları paylaştı:
“İstanbul Depreme Hazır” çok sık duyduğumuz bu cümle bir klişe mi?
İstanbul İl Genel Meclis Üyesi CHP’li Müfit Yetkin’e göre bu cümle bir klişe..
Sebebi ise sayın Yetkin’in 03.11.2010 tarihinde İl Genel Meclisine verdiği bir önerge.
Deprem sonrası olası bir enerji kesintisinden kaynaklı oluşabilecek can ve mal kaybının önlenmesi ve yardım çalışmalarının aksamaması için ana arterlerde ki sokak aydınlatmalarının Güneş enerjisi panelleri ile çalışan lambalar ile aydınlatılmasını konu alan önerge Afet ve Acil Durum Komisyonu raporuyla kabul edilmesine rağmen bir yılı aşkın bir süredir her hangi olumlu bir gelişme olmaması Sayın Müfit Yekin’i haklı kılmaktadır.
Sayın Müfit Yetkin, İl Genel Meclisine 03.11.2010 tarihinde ’’deprem ve sırasında ve sonrasındaki sokak aydınlatılması’’ başlıklı şu önergeyi vermiştir; “Güneş enerjisi ile aydınlatma sisteminin ana arterlerdeki her dört direkten birine yerleştirilmesini, böylece olası bir deprem afeti ile karşılaşıldığında yolların daha aydınlık ve güvenli olmasının sağlanması gerekmektedir. Karanlık her türlü gasp, çocuk kaçırma, tecavüz, hırsızlık gibi olaylara mahal vermektedir. gerekli çalışmaların başlatılmasını Yüce Meclisimizden arz ederim.”
Bu önergeye cevap; 08.11.2010 tarihinde (2010/12 rapor no) şu raporla AFET VE ACİL DURUM KOMİSYONU RAPORU ile cevap verilmiştir; -MÜZAKERE : Komisyonumuza havale edilen 04.11.2010 tarih ve 2571 sayılı deprem sırasında ve sonrasındaki sokak aydınlatması kakkındaki önerge müzakere edildi.
KARAR : Deprem sırasında ve sonrasında ana arterlerde elektrik kesintileri yaşanmaması için güneş enerjisi destekli aydınlatma sistemlerinin kurulması uygundur. Ancak sokak aydınlatmaları belediyeler tarafından finanse edildiği için örnek oluşturulması amacıyla pilot olarak seçilmiş bir sokakta uygulanmasına karar verilmiştir. Yüce Meclisin bilgi ve takdirlerine arz olunur.

AFET VE ACİL DURUM KOMİSYONU

Başkan, Başkan vekili, sözcü, ve iki üyenin imzaları bulunan bir cevap ile bürokratik süreç tamamlanmıştır. Ancak Yüce Meclisin ve ilgili makamların örnek oluşturması amacıyla seçeceği pilot sokaktan ve bu uygulamanın akıbetinden henüz olumlu veya olumsuz bir haber çıkmamıştır.
Bu süre içerisinde Van’da 7.2 büyüklüğünde bir deprem olmuş ve 279 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, binlercesi evsiz barksız kalmış.”
Adnan Yeşiltaş, bu açıklamalar içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne görsel örneklerin de olduğuna dikkat çekerek şu detayları aktarıyor:
“Yardım çalışmaları karanlık sebebiyle aksamış gasp ve hırsızlık olayları ayyuka çıkmış. Nasıl bir görüntü istersiniz? Bir yıl önce Afet ve Acil Durum Komisyonunun uygun bularak size yolladığı bir konuda ne yaptınız? Bu bir yıl içerisinde İstanbul’da deprem olsaydı ve İstanbul halkı bu uygulamanın hayata geçmemesinden mağdur olsaydı sizin bahaneniz ne olurdu? Bu konuda ki önergeyi veren Sayın Müfit Yetkin ve biz konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz…”