SAYI 276

Beşiktaş’ın göbeği Çarşı’nın içi yeniden ele alındı. Yürüme alanları ve kaldırımlar yenilendi. Sinanpaşa Mahallesi yaşayanları ve çalışanları çalışmaları yakından takip ediyor. Bu konuda g Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, esnafla ve mahalle sakinleriyle bir araya gelerek projeler ve düzenlemeler ile ilgili açıklamalarda
bulunmuştu. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Kentsel Dönüşümle ilgili merak edilen bir çok konu hakkında bilgilendirmede bulundu ve soru, görüş ve önerileri aldı. Kentsel dönüşümle ilgili zemin yol düzenleme ve ışıklandırmadan başka olarak diğer başlıklar altında gerçekleşecek olan çalışmalarla ilgili yetkililer görüşlerin alınmaya devam edeceğini de söyledi. Beşiktaş Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla Belediye Başkanı İsmail Ünal, yapılacak çalışmaları, Köyiçi’ndeki ticaret yaşamı ile ilgili genel ilkeleri de açıkladı. Bunun yanı sıra yetkililer, devam eden çalışmalar ile ilgili Beşiktaş kentlisinin görüş ve önerilerini belediye@besiktas.bel.tr adresine mail atabileceğini de duyurdu. Yapılan toplantıda bazı detaylar önplana çıktı. Bu detaylardan
bazı kesitler şöyle:

ÜCRETSİZ TRAMVAY GELİYOR
“Biliyoruz kadınlarımızın ayakkabıları yollara takılıyor ve topukları kırılıyor bundan dolayı çokça şikayet geldi. Süreci anlattım, ihale sürecini ama dışarıda bir örneğini yaptık. Lütfen şikayet olursa eğer beğenmiyorsanız niçin beğenmediğinizi hem zabıta karakolumuza hem de ben yine cep telefonumu veriyorum size… Bana Ya da CHP İlçe Binası’nda İlçe Başkanı Uğur Gedik’e bildirin. Biz iyi olduğunu düşünüyoruz. Hemen yanına bir numune daha yapacağız. Bir an evvel rahat olacak. Ama gelin o cephelerdeki sıkıntıları yol işgallerini herşey için söylemiyorum. Belli kıstaslarımız var. Şehit Asım’ı bir koruyalım Abbasağa’ya gidiyor. Biz Ihlamur’da ki Deniz Müzesi’nin oradan Kazan Birahanesi Evlendirme’nin oradaki yolun yayalaştırılması ve lastik tekerlekli bir tramvay konularak ücretsiz gidip gelmesinin sağlamak istiyoruz. Oradaki esnafları birebir ziyaret edeceğim. Proje UKOME ve Büyükşehir’de start verdiklerinde kendi olanaklarımızla yapmaya varız. Aksi bir şekilde hayır derlerse şu yaptığımız ihale kapsamında orayı yine zemini ve kaldırımları sonuna kadar düzgün bir şekilde yapacağız. Hedefimiz bunu bir an evvel yapmak. Burada sinema tiyatro artsın, iş yapanlar artsın, konut sayısı artsın.”

“ÇİFTE STANDART UYGULANMAZ”
Vatandaşların sorularını cevaplayan ve belediyenin dışarı atılan masalarda kimseye çifte standart uygulanmadığının altını çizen Başkan İsmail Ünal konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Beşiktaş’ın ana noktaları var bana karşı çıkabilirsiniz bu konuda beni eleştirebilirsiniz. Ama Şehit Asım’ın orada bir arkadaşım söyledi, Maşuklar Yokuşu’ndan iniş olduğu gibi insanlarımızın geldiği yol akış yolu. Şehit Asım’ı korumalıyız ama Şehit Asım’ın bir tarafına masa atılıyor diğer tarafına atılmıyorsa ama orada bir esnafın masası engelleniyorsa, diğerlerine şans veriliyorsa o doğru değil bu da düzeltilir. Çifte standart olmaz. Burada oturan insanlarında talepleri var. Balık Pazarı’nın konumu hariç oraların düzenli olmasını sağlamaya çalıştık. Bir bölümü ayırdık insanlar maç oynanacağı zaman geçemiyordu oralardan… Hiçbir katkı almadan onların ceplerinden hiç bir şey çıkmadan, ama cepheleri dar olan var büyük olan var, köşede olan var yani vicdanen insanlar üzülüyor. Ama binanın cephesi bu kadar onun için Şehit Asım önemli Şehit Asım’da şunu tartışabilirz orada yaşayan insanlara sorabiliriz. O bölgede, mahallede Abbasağa, Türkali, Sinanpaşa’da yaşayan insanlara sorabiliriz. Bir kamuoyu yoklaması yapabiliriz. O kamuoyu yoklamasında eğer kamuoyu yoklamasında insanlar oraya masa atılmasını isterlerse atarız. Ama oturan insanların da yaşam hakları var. Ama haksızlık varsa onun gereğini hemen yerine getirelim.”

“KURALLARA RİAYET EDİLMELİ”
“Yapılacak projede araç giriş çıkışlarla ilgili yazıyı arkadaşlarım göndermişler. Giriş çıkışlar CHP İlçe Binası’nın önünden yapılacak eski Hacıoğlu’nun oradan çıkışı olacak. Şimdi gördüğünüz gibi insanlarımız yürüyemiyor burada. Yol kapanmış BKM’nin karşı sokağı kiliseyi geçince hemen kıvrılan yolun ilerisi kapanmış. Söylerken kendi eksikliklerimizi görmemiz önemli. Bina cephelerindeki merdivenlere dikkat edelim. İstanbul deprem bölgesi, deprem olur, bina ayakta kalır, merdiven kafamıza düşer. Bunlar yeni çıktı. Ayrıca bütün bu çalışmayı yaparken insanlarımıza zarar vermeden çıkmalı merdivenleri düzeltelim. Ihlamurdere otoparktan yararlanmıyor biz iki yıl evvel bir toplantı yaptık. Hemen emeklilerin bir lokali var. Mısırlıbahçe’de onun altına otopark yapalım yap-işlet-devret’le meclisimizden yetki aldık ama halkımız karşı çıktı. Bu bir, ikincisi tapunun arkasında bir parkımız vardı, projeyi hazırladık yine meclisimizden yetki aldık orada da o bölge halkı karşı çıktı. Yeşil alan yaptık, park yaptık düzenledik. Şimdi bir yer var Esma Sultan Okulu’muz. Okullar biliyorsunuz, Milli Eğitim Bakanlığı’nındır. Ama biz bütün okullarımıza bakım ve hizmet yapıyoruz. Esma Sultan’la ilgili olarak proje tamamlandıktan sonra Anıtlar Kurulu’da bakacak ve uygulama başlayacak. Okul yenilenecek. Altında otopark yapılacak. Otopark’a karşı çıkıldı, üstü yeşil alan olacak dedik, istemediler. Levent’te bir yeri satın aldık insanlar ücretsiz otopark kullanıyor.”
Öte yandan Beşiktaş Meydanı ile ilgili geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen toplantıda Başkan Ünal önemli açıklamalarda bulunmuştu. Şu an eski haline yeniden kavuşan Beşiktaş Meydanı, bilindiği gibi açık pazar konuma gelmişti ve Başkan Ünal esnafla ve Sinanpaşa yaşayanlarıyla yaptığı toplantıda konuyla ilgili olarak şunları söylemişti:

“İŞÇİLİKLERİ BİRE BİR KONTROL EDİYORUZ”

“Yapılan işçilikler birebir kontrol edilecek. Sinema salonunu kültür merkezi yapalım dedik onlar oraya bowling salonu yapmak istediler. O izini vermeyeceğim. Çeşmelerle ilgili olarak biz Anıtlar Kurulu’na çeşmelerin rölevelerini yaptık. Anıtlar ve Vakıflar’dan izin çıkarsa çeşmeleri yapacağız. Tiyatro’ya destek veriyoruz. Müzik dedeiğimiz zaman bende hepsini dinlerim ama şimdi burada Ortaköy’de bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Müzikten dolayı kimse oturmuyor. Kültür ve sanatın emrinde salonlarımız ama Çarşı’da müzik için kafamız takılı. Camilere iyi bakılıyor 10331 imza var cenaze olunca trafik oluyor. Biz camimizin inçinde kılalım cenazemizi. Ben bir işi yarım yapmam, Beşiktaş’ta iki ay sonra yapılan sökülen yapmadık. Ama İSKİ gelip kazıp bırakıyor, Elektrik İdaresi yapıp bırakıyor. Ben ne yapayım. Burası geçmiş dönemde yapılmış. Şimdi ben burayı düzgün bir şekilde yapayım; ilçe belediyelerinin araç çekme yetkisi yok. Bu işlerden dolayı çekici alacağız neredeyse. Engellilerle ilgili çalışmayı İspanya gezimizde sunduk. Onlar bir proje hazırlıyor. Yeni yaptığımız uygulamada bunu ele alıyoruz. Vodafone Vakti ve Alternatif Yaşam Derneği ile gittik. Orayla ilgili somut veriler gelecek.”

Abbasağa’ya okul müjdesi

BEŞİKTAŞ Buluşmaları’nda bu sayıda Abbasağa Mahallesi’nin sorunlarını dinledik. Abbasağa Mahallesi Muhtarı Yüksel Sağat ve Abbasağa Mahallesi sakinleri sorunları, şikayetleri, isteklerini bizimle ve yetkililerle paylaştı.

Beşiktaş’ın mahallelerini gezerek sürdürdüğümüz yazı dizimizde yeniden Abbasağa Mahallesi sakinlerinin konuğu oluyoruz. Mahallelerin sorunlarını ve yapılan çalışmaları dile getirdiğimiz ‘Beşiktaş Buluşmaları’ köşemizde yine her zaman olduğu gibi sorunların ne derece gündeme getireceğiz ve vatandaşın sesine kulak vereceğiz.Abbasağa’nın tarihçesine baktığımızda mahallenin adını 1668-1671 yıllarında Saray harem ağalığını yapan daha sonra azledilerek Mısır’a gönderilen Abbas Ağa’dan alındığı bilgisi ile karşılaşıyoruz. Mahallede Abbas Ağa adını taşıyan bir de cami yer alıyor. Beşiktaş’ın merkezi yerleşim alanlarından bir tanesi olan Abbasağa Mahallesi 6000 nüfusu ile Beşiktaş’ın vazgeçilmezi olmayı sürdürüyor. Daha önce de konuğu olduğumuz Abbasağa Mahallesi sakinleri, trafik sorununu gündeme getirmiş, yolların bozuk olmasından şikayetçi ve mahallede bulunan Beşiktaş İköğretim Okulu’nun yapılmamasından şikayetçi olmuşlardı. Bu ziyaretimizde ise mahallede bulunan okulun inşaatının başladığına şahit oluyoruz. Mahalle Muhtarı Yüksel Sağat ‘Beşiktaş Buluşmaları’nın sesini duyurduklarını vurgulayıp bundan dolayı memnuniyetlerini dile getirirken yetkililerin de hassasiyetle kısa sürede sorunları çözmesine gerektiğine inanıyor. Yine her zaman ki gibi mahallleyi önce muhtarına ardından mahalle sakinlerine sorduk.

OKULUMUZ YAPILIYOR
Mahallesinde olumlu gelişmelerin olduğunu söyleyen Sağat, bazı istekler doğrultusunda ise ileride yaşanabilecek sıkıntılara dikkat çekiyor. Abbasağa Mahallesi Muhtarı Yüksel Sağat, “Mahallemizde bulunan Beşiktaş İlköğretim Okulu’nun yapılmasını istediğimizi sizlerin aracılığıyla da duyurmuştuk. Şimdi okulumuzun inşaatı başladı. Bu mahallemiz içi önemli bir gelişme. Artık öğrencilerimiz okula gitmek için uzak yerlere gitmek zorunda kalmayacaklar. Bu hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz için iyi olacak. Ancak okulumuzun yapılırken altına bir otopark yapılmasını istedik. Çünkü mahallemizin otopark problemi var ve bu problem okulumuzun ve açılmasıyla artacak diye düşünüyorum. Elbette temennimiz yanılmamız umarım hem okulumuz açılır hem de mahallemizin trafiği rahatlar ama maalesef bu zor gürünüyor. Ben okulumuzun inşaatının yapılmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Mahallemize yapılan güzel hizmetler hem bizi hem de mahalle sakinlerimizi mutlu ediyor” dedi.

BEDAŞ KONUYA EĞİLMELİ
Mahallenin eski elektrik kabloları olduğunu bu durumunda tehlike yarattığını söyleyen muhtar Yüksel Sağat, “Mahallemizin alt yapı eksiklikleri vardı ve bu eksiklikler zaman içerisinde tamamlandı. Ancak bugün en önemli sorunlarımızdan bir tanesi mahallemizde bulunan havai hatlar. Elektrik kablolarımız yer altına alındı ancak hala bazı hatlarda sorunlar sürüyor. Sorunun çözümü için BEDAŞ’a dilekçe verdim, “Kablolar dışarıda, çirkin olarak sarkıyor” diye durumu aktardım ancak sorun çözülmüş değil. BEDAŞ ikna edilmeli. Bazı sokaklarımız neredeyse imdat diliyordu şimdi o sokaklarımıza el atıldı ancak Maşuklar Yokuşu, Çömezler, Jandarma Mektebi, Yıldız sokaklarının da yapılması gerekiyor. Yapılan yerlerimiz var bunun için Beşiktaş Belediyesi Fen İşleri’ne çok teşekkür ediyorum. Ancak sokaklarımızın bazı alanlarında çökme sorunu meydana geldi. Yakında çöçzülmesini umuyoruz. Ayrıca, bazı vatandaşlarımız köpeklerini gezdirirken çok duyarsız oluyorlar. Çevremize ve mahalle sakinlerimize hassasiyetimizi kaybetmeyelim” diyor

BU SEFER TAMAM GİBİ
Sağat sözlerini şu cümlelerle sürdürüyor: “Trafik derdi mahallemizin en büyük problemlerinden bir tanesi. Bu sıkıntınıın bitirilmesini istiyoruz. Otopark iyi olurdu ama sanırım başka çözüm bulunacak mahallemiz için. Sinanpaşa’da başlatılan çalışmaların olumlu olmasını diliyorum. Sinanpaşa’dan başlayan hareket mahallemize gelir umarız en iyi biçimde bizde de çalışmalar yapılır. Belediyemizin kültür etkinlikleri güzel ancak Beşiktaş Buluşmaları gibi haber ve yazılar ile sizler duyurmasanız çoğu vatandaş tam olarak farkında değil. Mahallemizin trafik sorunu çözülmeli. Mahallede hırsızlık çok, gündüz vakti bile soyulan evlerimiz var. Emniyete bildiriyoruz, emniyet önlem olması için tedbir broşürlerini vatandaşa dağıtmamızı istedi. Ulaşımla ilgili sorun parklanmadan kaynaklanıyor. Buraya bir otobüs verildi ancak parklanma sorunu bu otobüsü aldı. Hasan Rıza Paşa Çeşmesi için her türlü başvuruyu yapmıştım ancak bu sefer bir sonuç aldım umarım çeşmemiz en kısa zamanda restore edilir. Muhtarların geliri bitti. Muhtarlar zamanla ‘ben muhtarlık yapamam’ deyip patlayabilirler. Muhtar pasifize oldu artık angarya işleri yapıyoruz.”

Haydi Karına Koş!

Ortaköy’de yine birbirinden farklı oyunlar tiyatro severleri ağırlayacak. 7 Kasım’da Tena Tiyatrosu yaş sınırlaması olan garipliklerle sıralı komedi oyunuyla izleyenlerine merhaba demeye hazırlanıyor. Hangisi Karısı (Haydi Karına Koş) adlı oyun, Kasım ayında sahne diyecek.

Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde birbirinden güzel oyunlar yine tiyatroseverleri bekleiyor. Kasım ayında bambaşka bir oyun daha sanatseverler ile buluşuyor. Afife Jale Sahnesi’nde “Hangisi Karısı” adlı oyun tiyatroseverleri ağırlayacak. Oyunda 7 yaş üstü kısıtlaması bulunuyor. 7 Kasım’da seyirciye merhaba diyecek olan oyunla ilgili bazı detaylar içinde şöyle bir sunum yer alıyor:
“Sıradan bir iş… Sıradan bir adam… Ama hiç de sıradan olmayan iki ev ve evlilik! Komik yalanlar, her biri birbirinden ilginç karakterler, yanlış anlaşılmalar ve izleyenleri kahkahaya boğacak rastlantılar ile örülmüş sıradışı bir hikayenin içinde kendinizi gülmekten alıkoyamayacaksınız.”
Hangisi Karısı adlı oyunla ilgili diğer baz ıdetaylar ise şöyle sıralanıyor:
“Yazar: Ray Cooney. Herkesin başına gelebilecek bir kaza sonucunda bir sırrın ortaya çıkmaması için söylenen yalanları, bu yalanların içerisine çekilen karakterlerin düştükleri komik durumları ve iki farklı hayatını gizlemek için bir adamın gösterdiği çabayı izlerken aman dikkat edin! İki perdelik oyunumuzda sizde bu adamın komik yalanlarının bir parçası olmayın.”
Hangisi Karısı (Haydi Karına Koş) adlı oyunu Tena Tiyatrosu sahneye koyuyor. Ekiple ilgili bazı detayları kendileri şöyle aktarıyor:
“Tena Tiyatrosu , 2009 yılında Serkan Çetiner ve Gökçe Çetiner tarafından kuruldu.
İlk olarak kendilerinin yazıp yönettiği İzdivaç Meselesi adlı oyunlarını Muammer Karaca Sahnesi, Halis Kurtça Kültür Merkezi ile Büyülü Sahne de sergilediler ve bugünden sonra Tena Tiyatrosu aralıksız olarak çalışmalarına devam etti. Tena Tiyatrosu, 2011-2012 tiyatro sezonunda Ray Conney’in yazdığı, Haldun Dormen ve Kemal Uzun’un dilimize kazandırdığı Hangisi Karısı adlı oyunu ile sezona damgasını vurarak çeşitli sahnelerde yer aldı. Gökçe Çetiner’in yönetmenliğini üstlendiği ve başarılı bir şekilde sahneye koyduğu Hangisi Karısı adlı oyunu Muammer Karaca Sahnesi, Büyülü Sahne, Moda Barış Manço Kültür Merkezi, Halis Kurtça Kültür Merkezi, Ortaköy Afife Jale Sahnesi, Yunus Emre Kültür Merkezi gibi bir çok sahnede sergilendi.Tena Tiyatrosu başarılarının ardından aldığı yoğun istekler üzerine çocuk tiyatrosu olan Şaşkın Dedektif ile ilk olarak 2010 yılında çocuk tiyatrosu alanındaki başarılarını da göstermiştir.
Tena Tiyatrosu hala yetişkin oyunları ve çocuk oyunları üzerine çalışmalar yapmakta, aynı zamanda genişleyen kadrosuyla gençler ve yetişkinlere yönelik yeni oyunların hazırlıklarını sürdürmektedir.”

Yepyeni konserler sanatseverleri bekliyor. Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat 2012-2013 sezonunu açtı. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi yeni sezon programlarıyla ziyaretçilerini ağırlayacak. Dünya kalitesinde tasarlanan Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat, 2012-2013 sezonunu Anjelika Akbar konseriyle açmıştı.

Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat 2012-2013 sezonunu açtı. İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile İstanbul Devlet Opera ve Balesi yine Beşiktaş’ta!
Dünya kalitesinde tasarlanan Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat, 2012-2013 sezonunu Anjelika Akbar konseriyle açtı. Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat geçen iki sezonda olduğu gibi bu yıl da İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne ev sahipliği yapacak.
Beşiktaş Belediyesi resmi internet sitesinde sezondaki yenilikler ilgili ve muhteşem konserlerin beşiği Fulya Sanat Merkezi ile ilgili bazı detaylar şöyle aktarılıyor:
“İstanbul’un çağdaş ve aydınlık yüzü Beşiktaş, sezon açılışını yaptığı Fulya Sanat ile sanata ve sanatçıya katkıda bulunmaya devam ediyor. Beşiktaş Spor Kulübü’nün antrenman yaptığı futbol sahasının dünya çapında 630 kişilik bir salona dönüştürülmesiyle ortaya çıkan Fulya Sanat perdelerini Anjelika Akbar konseriyle açtı. Fulya Sanat, Atatürk Kültür Merkezi’nin kapanmasından sonra Avrupa yakasında konser ve performans sunma imkânı bulamayan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne bir süre ev sahipliği yapacak. Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat’ı planlarken Türkiye’deki diğer sanat merkezlerini inceledi ve sanatçılarla konuşarak eksikleri, ihtiyaçları saptadı. Ardından klasik müzik, opera ve senfoni etkinliklerinin başkenti Viyana’da incelemeler yapılarak en iyi konser salonları tasarıma temel alındı.”

Öte yandan 100 kişilik bir orkestrayı rahatlıkla konuk edebilecek kapasitede olan Fulya Sanat’ta sanatçılar kendilerine ayrılan otoparktan doğruca kulise geçebiliyor. Sahnenin arkasındaki büyük kapı sayesinde araçlarını bu kapıya yanaştırarak malzemelerini doğrudan sahneye taşıyabiliyorlar. Modern, konforlu ve özenli kuliste tuvaletler, duşlar, büyük dolaplar, rahat koltuklar ve makyaj masaları bulunuyor. Sanatçılar, salonda yer alan büyük kafeteryada vakit geçirebiliyor.

Güçlü bir teknik altyapı

Her türlü konser etkinliği düşünülerek tasarlanan salonda ihtiyaç duyulabilecek ses ve ışık sistemlerinin tümü bulunuyor. Salonun, film gösterimi sağlayan görüntü sistemi ve “surround sound” ses teknolojisi de bulunuyor. Ses, Soundcraft’ın henüz yeni çıkan modeli olan ses masasından kontrol ediliyor. Konser ve gösteriler yüksek teknolojili cihazlar ile kayıt altına alınıyor. Kameralar sayesinde sahne ve salon en ince detaylarına kadar görüntülenebiliyor.
Dört adet simültane tercüme odası bulunan salonda aynı anda dört dile çeviri yapılabiliyor.

“Akıllı Bina” olarak tasarlanan Fulya Sanat’ta kablo sorunu da çözülmüş bulunuyor. Kablolar yerin altından, salondan garaja doğru uzandığı için seyircilerin kablolara takılması riski ortadan kalkıyor. Bu kablolama sistemiyle toplam sekiz kamera aynı anda canlı yayına bağlanabiliyor.

Güvenliğe büyük önem veriliyor

Salon, kapalı devre televizyon sistemiyle her an takip edilebiliyor. Gelen seyirci sayısı, hatta iç ve dış sıcaklık dahi izlenebiliyor. İki yıl süren yapım aşamasında birçok teste tabi tutulan salonda güvenlik her şeyin üzerinde tutuluyor. Özellikle zemin katta konumlandırılan salonun toplam sekiz adet acil çıkış kapısı bulunuyor. Herhangi bir acil durumda bu kapılar hemen bahçeye açılıyor.
Zemin kat olması aynı zamanda engelli sanatseverlere de kolaylık sağlıyor. Otopark ve ana girişten önü oldukça geniş tutulan sahneye kadar hiçbir engele takılmadan ulaşabiliyorlar.

Fulya Sanat Merkezi’nde “engel” yok

Fulya Sanat’ın geniş bir fuaye ve sergi alanı bulunuyor. Ziyaretçiler konsere girmeden önce sergileri gezip, rahat oturma gruplarında sohbet edebiliyor, bardan içecek alabiliyor. Engelli ziyaretçiler de bu alanları rahatça kullanabiliyor.
Beşiktaş Belediyesi, Fulya Sanat için yaptığı çalışmaların hepsini şimdi diğer kültür merkezlerinde de yapıyor. Vatandaşlarla sanat arasında hiçbir engel kalmamasını hedefleyen Beşiktaş Belediyesi kültür merkezlerini yeniliyor, eksik yanlarını en hızlı şekilde tamamlıyor.

“Komik Kurt ve Keçi Yavruları”

Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde çocuk oyunları Kasım ayında minik tiyatroseverleri bekliyor. “Komik Kurt ve Keçi Yavruları”, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak. Oyunda, keçi yavruları ile kurdun arasında geçen diyaloglar yer alıyor.

Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde birbirinden ilgi çekici oyunlar tiyatroseverleri ağırlıyor. Minikler Kasım ayında çeşitli çocuk oyunlarıyla güzel bir hafta geçirecek. Bunlardan bir tanesi “Komik Kurt ve Keçi Yavruları”… 3 Kasım Cumartesi günü Tiyatro Mie’nin sahneye koyacağı neşeli çocuk oyunuyla ilgili bazı detayları ekip şöyle dile getiriyor:
“Tiyatro Mie’den bu sezon çok eğlenceli, bol kahkahalı yeni bir müzikal çocuk oyunu daha geliyor. Her zaman ki kalitemizle çocuklarınıza çok keyifli zaman geçirtip onları yine eğlendireceğiz. Enerjisi yüksek olan yeni oyunumuz Komik Kurt ve Keçi Yavruları…”
Komik Kurt ve Keçi Yavruları adlı oyunla ilgili diğer bazı detaylar ise şöyle:
“Ormanda anneleri ile birlikte yaşayan keçi yavruları ve kurt arasında geçen eğlenceli, macera dolu keyifli bir öykü, izleyen çocukları çok eğlendirecek. Keçi yavruları ormandaki evlerinde anneleri ile birlikte mutlu yaşarlarmış. Annelerinin uyarılarına rağmen söz dinlemeyen keçi yavruları kurdun bin bir türlü oyunları ile karşı karşıya kalırlar. Yavru keçiler anneleri gidince kurdun eve yaklaşmaması için planlar yapmaya başlarlar. Kurt yaptığı her planda keçi yavrularına yenilir ve komik duruma düşer. Kurt ve keçiler arasında geçen eğlenceli kovalamacanın sonu acaba ne olacak Bu eğlenceli kovalamacaya bizlerle birlikte sizde ortak olun. Hadi hep beraber izleyelim..
Oyunlaştıran-Yöneten: Salim Dörtcan.
Oyuncular: Gül Arda, Tuba Aydın, Cihat Süvarioğlu, Birol Doğru, Duygu Atalay.”
Tiyatro Mie, minik tiyatro severler için bu sezonun duyurusunu yapıyor. 2012-2013 tiyatro sezonunda Tiyatro Mie nin bütün oyunları yüzde 25 indirimli…
İki yaş üstü çocukların aileleriyle neşeyle izleyebileceği oyunu sahneye koyan Tiyatro Mie ekibinden Salim Dörtcan, tiyatro topluluğu ile ilgili bazı detayları kendisi şöyle aktarıyor:
“17.06.1958 yılında İstanbul’da doğdum. Tiyatroda uzman olduğum alan Çocuk oyunları yönetmek ve yazmak, 30 yıllık tiyatro yaşantımın 25 yılı çocuk tiyatrosuna adanmıştır.
1992 yılında birikimlerimin seyirci ile buluşmasını sağladım, Tiyatro Mie’yi kurdum. Çocuk tiyatrosunu keşfetme isteğim her geçen gün biraz daha büyüdü ve bu günlere kadar geldi. Çocuk tiyatrosuna yönelmemin iki nedeni bulunmakta birincisi çocuk tiyatrosunun çocuklar gibi karmaşık ve keşfedilmeye açık olması; ikincisi sanatta zevk almamızı sağlayan heyecan çocuk tiyatrosu yaparken çocukların saf ve temiz heyecanları ile beslenmekte, bir iş veya görev halini almadığı için yitip gitmemekte. Tiyatro çalışmalarımın merkezinde hep reji yapmak olmuştu. Çocuk oyunu yazarlığı, tiyatro sanatının zenginliklerinden birini daha keşfetmeme neden oldu.
Ülkemizdeki çocuk tiyatrolarının gelişimini yakından takip ediyorum, önemli tiyatro merkezlerinden biri olan Londra’da çocuk tiyatrolarını inceleme ve festivalleri izleme şansım oldu.
Çocuk tiyatrosu yapanların ısrarı üzerine ÇOGED Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneğini Kurucu üyesi ve ilk başkanı olarak derneği faaliyete geçirdim. Kadıköy Belediyesi ve sponsor bir firmanın katkıları ile 1. Ulusal Çocuk Tiyatroları Festivalinde organizasyon komitesi başkanı olarak görev aldım. Festivalin 9. düzenlenmiş olup devam etmekte. TODER: Tiyatro Oyuncuları Derneği yönetim kurulu üyeliğinde bulundum. 2007 Nisan Ayından itibaren iki yıl Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneğinin Başkanı olarak, sonraki yıllarda yönetim kurulu üyesi olarak çocuk tiyatrosuna hizmetlerim devam ediyor.”

Belgesel sinemaseverler Levent Kültür Merkezi’nde buluşmaya devam ediyor. Onat Kutlar Sinema Salonu’nda seyirciler sinema gösterimi sonrası film ekibinden önemli isimler söyleşi imkanı buluyor. “Şer Ekseninden Gece Masalları” adlı film, geçtiğimiz haftalarda Beşiktaş Belediyesi Levent Kültür Merkezi’nde perde dedi.

Belgesel Sinema günleri Beşiktaş’ta tüm hızıyla devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi’nin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği ile birlikte başlattığı belgesel etkinliğinin 4. sezonu, yönetmenliğini Soner Yalçın’ın yaptığı “Menekşe’den Önce” belgeseliyle açılmıştı. Sinemalarda ve televizyonlarda gösterim imkânı bulamayan belgesel sinema örneklerini belgeselseverlerle buluşturmak amacıyla düzenlenen “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği bu yıl 4 yaşında!.. Beşiktaş Belediyesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Belgesel Sinemacılar Birliği’nin ortaklaşa hazırladığı etkinlikte geçtiğimiz 3 yılda yüzü aşkın yerli ve yabancı belgesel gösterildi. Belgesel film gösterimlerinden bir tanesi de “Şer Ekseninden Gece Masalları” adını taşıyordu. Film, 17 Ekim’de Levent Kültür Merkezi’nde sinemaseverler ile buluştu.
George Bush’un 2002 yılında Kuzey Kore, Irak ve İran için ortaya attığı “Şer Ekseni” kavramına masal dünyasından eleştirel bir bakış sunan “Şer Ekseninden Gece Masalları” filmi “Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliğinde gösterildi.
Etkinliğin ikinci haftasında Danimarka yapımı “Şer Ekseninden Gece Masalları” filmi izleyiciyle buluştu. Filmin yönetmeni Vibeke Bryld kamerasını, George Bush’un deyimiyle “dünya barışına tehdit oluşturan şer eksenindeki” üç eve yöneltiyor. Kuzey Kore, Irak ve İran’daki evlerde anlatılan üç çocuk masalı, yönetmenin “şer ekseni” kavramına getirdiği eleştirinin ana iskeletini oluşturuyor. Belgeselin ardından düzenlenen söyleşi bölümünün konuğu Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek oldu.
“Bir Belgesel, Bir Gazeteci, Çay ve Simit” etkinliği, 24 Ekim ’deki resmi tatilin ardından 31 Ekim 2012’de “Çay ya da Elektrik” isimli Belçika-Fas ortak yapımı belgeselle sinemaseverleri ağırladı.
Şer Ekseninden Gece Masalları adlı film ile ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“Godnathistorier Fra Ondskabens Akse. Danimarka/ 2011/23’/BetaCam/16:9/Renkli/Korece-Arapça-Farsça /Türkçe Altyazılı. Yönetmen: Vibeke Bryld. Konuk: Özcan Yüksek, Atlas Dergisi Yayın Yönetmeni. Yapımcı: Anna-Maria Kantarius. Görüntü Yönetmeni: Adam Morris Philp, DFF. Kurgu: Esra Geelmuyden Pertan. Metin Yazarı: Tobias Hylander. Ses: Peter Albrechtsen”

Belgesel film günleri kapsamında sinemaseverler ile buluşan “Şer Ekseninden Gece Masalları” adlı filmin yönetmeni hakkındaki bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“Film yapımcısı ve yazar olan Vibeke Bryld Kopenhag’da yaşamaktadır. “Şer Ekseninden Gece Masalları” belgeseli Danimarka Film Akademisi tarafından Danimarka’nın “En İyi Kısa Belgesel Ödülü”ne aday gösterildi ve uluslararası prömiyerini “Hot Docs 2012”de yaptı. Vibeke aynı zamanda, Avrupa Belgesel Dergisi DOX’un da editör asistanlığını yapmaktadır. Kopenhag Üniversitesi Sanat bölümünden mezun olan Vibeke, İngiltere’deki Goldsmith’s College’dan da “Sahne Belgeselleri” dalında mastır derecesi almıştır. El Cezire için İngilizce belgeseller yönetmiş, “Throwing Paint Tins off the Roof” isimli deneysel kısa belgesel filmini de çekmiştir.”

Film hakkındaki diğer bazı detayları ise yetkililer şöyle aktarıyordu:
“Gece yeryüzüne inerken hayali şehirlerde çocuksu dünyalar ortaya çıkar. Bizler “Şer Ekseni”nin hayal dünyasına girerken, uyku öncesi anlatılan masalların eski ve samimi dünyası, siyasi gerginliğin garip mantığı ile birbirine geçmektedir.
Gece yeryüzüne inerken, “Şer Ekseninden Gece Masalları”nda İran’dan, Irak’tan ve Kuzey Kore’den birer aile ziyaret ediyoruz. Hikâyeler; aşk, adalet fikirleri, güzellik ve en sonunda da iyi ve kötü kavramları ile birlikte dokunmuştur.”
Katıldığı festivaller ve aldığı ödüller şöyle:
“En iyi kısa belgesel, Danimarka Film Akademisi, 2011 Premiere, 2011 One World Romania, 2012
Hot Docs, Uluslararası Kısa Belgesel Yarışması, 2012
Dokufest, Uluslararası Kısa Belgesel Yarışması, 2012
Nordic Panorama, 2012 Kıbrıs Uluslararası Kısa Film Yarışması, 2012, Uluslararası İnsan Hakları Festival, Albania, 2012, 15. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali Açılış Filmi, Türkiye, 2012.”

Beşiktaş Belediyesi Mustafa Kemal Merkezi bünyesindeki Ortaköy Sanat Galerisi’nde ‘Kuruma’ adlı sergi sanatseverler ile buluşmaya devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Sanat Galerisi’nde 28 sanatçının eserleri ziyaretçilerini bekliyor. Sanatçılar kuraklık gibi önemli bir soruna dikkat çekmeyi istiyor. Sergi Kasım ayında da izlenebiliyor.

Beşiktaş’ta sanatçılar kuraklık konusuna dikkat çekmek için bir araya geldi. Açılışında Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal’ın da yer aldığı Kuruma adlı sergide onlarca eser görücüye çıktı. Sanatçılar, Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Sanat Galerisi’nda buluşuyor. 28 farklı eser ile kuraklık gibi önemli bir konu, sergiyi ziyaret edenler tarafından takip edilebilecek. Beşiktaş Belediyesi ve Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Kuruma”adlı uluslararası enstalasyon sergisi, görücüye çıkıyor. Sergi, 15 Ekim Pazartesi günü saat: 19:00’da yapılıyor. Sanatçıların kuraklık gibi önemli bir konuya dikkat çektikleri sergide bir çok detay, Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşacak. Türkiye ve dünyadan 28 sanatçının 28 farklı eserinin yer alacağı sergi, Pazar hariç her gün saat: 11:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
2009 yılında, sanatın ve sanatçının göçebe olduğuna inanan bir grup sanatçının oluşturduğu Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi bugüne kadar dünyanın farklı yerlerinde sergiler açtı. Daha önce bütünleşme, vazgeçme, dönüşme, acıkma ve paylaşma gibi farklı temalara değinen eserleriyle göçebelik ve değişkenlerinin toplumdaki etkisine dikkat çekmeyi amaçlayan grup İstanbul’da kuraklık temasına odaklanacak. Günümüzün en büyük çevresel sorunlarından biri olan kuraklığın toplum üzerinde yarattığı kalıcı etkilere dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilecek sergi 13 Kasım 2012 Salı gününe kadar Ortaköy Sanat Galerisi’nde ziyarete açık olacak.
Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi hakkındaki bazı detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi’nin ilk adımları 208 yılında atıldı, 2009 yılında yola çıktı. Başlangıçta yola çıkanlara ek olarak yeni sanatçılarla bağını kurmakta ve büyümektedir. Sanatın ve sanatçının göçebe olduğuna inanan grup; birikimini her durakta yollarının kesiştiği kişilerle paylaşıyor.. “Göçebe Bağımsız Sanatçı İnisiyatifi” süreç içinde farklı mekânlarda, yeni sanatçıların ve üretimlerinin sunumlarıyla gelişen uluslararası bir inisiyatif, “göçebe” pek çok sanatçının değişik aşamalarda katkıda bulunduğu bir projedir. Göç süreci, göçebelik ve değişkenlerinin toplumdaki etkisi üzerine irdeleme yapma arzusundan kaynaklanan proje için birlikte olan sanatçılar; göç sürecinin küresel boyutuna değinen yeni işler üretmektedir. Oluşumun ilgi alanı, toplumun içinde bulunduğu dönüşümü gözlemlemek, anlamak ve sanatçılar aracılığıyla müdahalede bulunuyor.”

SPOR HABERLERİ

Emlakbank: 1 Kuruçeşme: 4

Beşiktaş temsilcisi takım Kuruçeşmespor’un yükselişi sürüyor. İstanbul 1. Amatör Lig 5. Grup’ta Kuruçeşmespor; deplasmanda Emlakbank ile karşılaştı.  Bakırköy Belediye Sahası’nda konuk ettiği Kuruçeşmespor’a Emlakbank 1-4 yenildi. Beşiktaş ekibi Kuruçeşme ise oynadığı son 4 maçı da kazanarak puanları topluyor.

Beşiktaş’ta amatör takımlar kıyasıya mücadeleye devam ediyor. İstanbul 1. Amatör Lig 5. Grup’ta karşılaşmalar devam ediyor. 5. Grup’ta 16 puanla düşme hattının üzerinde bulunan Emlakbank, Bakırköy Belediye Sahası’nda konuk ettiği Kuruçeşmespor’a 1-4 yenildi. Beşiktaş temsilcisi Kuruçeşme ise oynadığı son 4 maçı da kazanarak hem yüzleri güldürdü hem de iyi bir çıkış yakaladı.
Deplaman ekibini galibiyete taşıyan goller B.Selçuk, Cenk ve Barış’tan gelirken; Emlakbank’ın golü ise penaltından Gürcan’dan geldi. Buna göre 15. hafta sonunda Kuruçeşme 21 puanla 5. sıraya yerleşmiş oldu. Ev sahibi Bakırköy temsilcisi aldığı bu mağlubiyet ile haftayı 16 puanla 7. sırada tamamladı. Maçla ilgili diğer detaylar ise şöyle sıralanıyor:
“Saha: Bakırköy Belediye. Hakemler: Hakan Deniz, Haydar Akbulut, Cenk Yılmaz. Emlakbank: İlyas, Suat (Onur), Murat, İlker, Zafer, Gürcan, Tayfun, Yunus(Cankat), Sertaç, Mehmet, Yusuf (Sinan)
Teknik Sorumlu: Deniz Tayfun Sarıtan.
Kuruçeşme: Engin, Fatih (Furkan), Selçuk, Musa, Çoşkun, Hasan, Cenk, Barış, B.Selçuk, Ergün, Samet (Umut).
Teknik Sorumlu: Erdal Güvenç
Goller: Gürcan (Pen.) (Emlakbank) Selçuk (2), Cenk, Barış (Kuruçeşme).”