BJK SPOR: VECİHİ İNÖNÜ’DE UÇACAK

BEŞİKTAŞ Kulübü anlamlı bir projeye daha imza atıyor. Göklerin hakimi Kara Kartal ile Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş İnönü’de buluşuyor. Türk sporunun ilk kulübü olarak tarihe geçen Beşiktaş ile Türk havacılık tarihinde birçok ilke imza atan Vecihi Hürkuş “Dünden Bugüne Vecihi Hürkuş Sergisi”yle bir araya geliyor. Vecihi Hürkuş’un projesini hazırlayıp ürettiği VECİHİ XV adlı uçağının birebir boyutlardaki modeli BJK Müzesi’nde sergilenecek. 10 x 8 m. boyutlarındaki VECİHİ XV dışında Hürkuş’a ait proje, doküman, obje ve fotoğraflar sergiye renk katan diğer detaylar olacak.
20 Eylül – 20 Ekim tarihleri arasında açık olacak olan sergiye, başta futbolseverler olmak üzere, havacılık tarihini öğrenmek isteyen tüm ziyaretçiler ücretsiz olarak gelebilecekler.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ilk ve tek spor müzesi olan BJK Müzesi ve Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’ni bir araya getiren sergi, Bali Müzayede Sanat Galerisi’nin ana sponsorluğunda açılırken, Genel Koordinatör ve Sanat Yönetmenliğini ise ressam Nihat Evren Derman üstleniyor.

VECİHİ HÜRKUŞ KİMDİR?
“Vecihi” ismini duyduğumuzda, çoğunlukla Şener Şen’in “Gülen Gözler” filmindeki başarıyla karikatürize ettiği pilot karakterini anımsarız. “Pilot Vecihi” rolünü usta oyuncu Şener Şen başarıyla canlandırarak bu karakteri Türk toplumunun hafızasına kazımıştır.
1977 yapımı filmin senaryosunda; Vecihi, Fikret’i (Ayşen Gruda) babası Yaşar Usta’dan (Münir Özkul) istemeye ve reddedilmeye devam etmekte, ara sıra da uçağı ile evin üstünden geçmeyi sürdürmektedir. Sürekli evin üstünde uçtuğu uçakla, sonunda eve iniş yapıp ısrarla Fikret’i yine isteyen Vecihi sonunda Yaşar Usta’nın da direncini kırarak sevdiğine kavuşur.
Sadık Şendil ve Ahmet Üstel tarafından ele alınan senaryonun biçimlendiği aşamada Ertem Eğilmez’in, filmdeki pilot karakteri için Türk Havacılık Tarihinin öncüsü Vecihi Hürkuş’un adından esinlendiği bilinmektedir.
1896 yılında Beşiktaş Arnavutköy’de doğan Vecihi Hürkuş Türk havacılık tarihinde birçok ilke imza atmıştır. Projelerini tasarlayıp üretimi yaptığı uçakları, katıldığı savaşları, elde ettiği başarıları ve cesaretiyle gelecek nesillere de rehber olan bu önemli isim ne yazık ki toplum tarafından yeterince bilinmemektedir.
Bu toplumsal ve tarihsel bilinç eksikliğini fark eden Avukat Bahadır Gürer, 2007 yılında Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’ni kurdu. Gürer, bu tarihten itibaren, kendisini adeta Vecihi Hürkuş’un tanıtımına adadı. Tarihin tozlu raflarında kalmış “Göklerin Efsanesi” onlarca yıl sonra yeniden gün yüzüne çıkıyordu.
Derneğin kurulduğu tarihten bugüne Vecihi Hürkuş’un tanıtımı için birçok sergi ve organizasyona imza atan Gürer, dernek adına çok önemli bir projeyi daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyor. Sevdiği siyah beyazlı renklerle, hayranı olduğu efsane pilotun “Dünden Bugüne Vecihi Hürkuş Sergisi”yle bir araya geliyor olmasıyla adeta yeni bir tarih yazılıyor.
Türk spor tarihinin ilk kulübü olan Beşiktaş, konumu itibariyle dünyanın en iyi 3 stadından biri olan İnönü Stadı’nda, yeni bir ilke imza atıyor. BJK Müzesi ve Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği’ni bir araya getiren serginin kapıları 20 Eylül – 20 Ekim 2012 tarihleri arasında Pazar günleri ve maç günleri dışında hergün saat 10.00-17:00 arası ziyarete açık olacak.

(Ligtv.com.tr / Mahmut Kecin)