SAYI 272

Eğitim seferberliği
Beşiktaş Belediyesi eğitim desteğini sürdürüyor. Yeni eğitim-öğretim yılının açılmasına yakın Beşiktaş Belediyesi de bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz yıllarda da okulların bakım onarım çalışmalarını tamamlamıi kütüphane ve laboratuvar oluşumlarında katkılarını sunmuştu. Beşiktaş Belediyesi ilçe sınırları içinde bulunan tüm ilköğretim ve liselerde temizlik ve ilaçlama çalışması yapılmaya devam ediyor.
Bununla birlikte öğrenciler için hazırlık sınavı gerçekleştirilmesinde destek verdi, gerçekleştirilen deneme sınavı ile birlikte öğrenciler seviyelerini öngörme şansına sahip olabildiler. Öte yandan öğrenciler ve ailelerini ilgilendiren konularda geçtiğimiz dönemlerde de gerçekleştirdiği seminerlerle gündem oluşturmuştu. Yetkililer okullar ile ilgili yürütülen çalışmalar ile ilgili şunları söylemişti:
“Geçtiğimiz beş yıllık dönemde ilçe sınırları içindeki tüm ilköğretim okulu ve liselerin temel ihtiyaçlarını karşılamak Beşiktaş Belediyesi’nin en önemli önceliklerinden biri oldu. Yıllık iç ve dış cephe boya-badana, periyodik temizlik, dış cephe yalıtım, çatı onarım, laboratuar, yuva binası ve spor sahası yapımı, Atatürk büstü yenilemesi gibi farklı alanlardaki desteklerle çocuklarımızın daha çağdaş koşullarda eğitim görmelerini sağladık. Önümüzdeki dönemlerde de eğitim kurumlarına desteğimiz devam edecektir.”
Beşiktaş Belediyesi’nin eğitim öğretim yılı başlamadan önce Beşiktaş İlçesi’nde geçtiğimiz yıllar içinde yapmış olduğu çalışmaları gerçekleştirdiği okul isimleri, çalışma ile ilgili başlıklar şöyleydi:
“Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu, Kılıç Ali Paşa İlköğretim Okulu, Hamiyet Gerçek İlköğretim Okulu, Murat Beyaz İlköğretim Okulu, Ortaköy Hayat İlköğretim Okulu, Büyük Esma Sultan İlköğretim Okulu, Tabiyeci Mehmet E. İlköğretim Okulu, Hüseyin Aycibin İlköğretim Okulu, Dikilitaş Mehmetcik İlköğretim Okulu, Mahmut Erseven İlköğretim Okulu, 50. Yıl Süheyla Artam İlköğretim Okulu, Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi, Nimetullah Mahruki İlköğretim Okulu, Anafartalar İlköğretim Okulu. Yapılan çalışmalardan bazı başlıklar şöyleydi; bahçe demirlerinin boyanması, bahçe tellerinin yenilenmesi, okulun iç boyasının yapılması, okul bahçesinin asfaltlanması, okul basketbol ve voleybol saha çizgilerinin çizilmesi, okulun sınıf kapılarının ve öğrenci sıralarının gözden geçirilmesi-İç cephe boyama çalışması sırasında kapılar boyanacak, tamire ihtiyacı olan kapılar tamir edilecek. Okul tuvalet ve lavabolarının gözden geçirilerek onarılması, WC ve mutfak arasına duvar yapılması, okul Bahçesinin asfaltlanması, iç boyasının yapılması, okul bahçesinde bulunan basketbol potalarının yenilenmesi ve yer çizgilerinin çizilmesi. Tuvaletlerin Onarımı-Geçen yıl lavabo ve tesisat değişimi yapıldı. Kırık olan ve tamir gerektiren tuvaletlerde gerekli çalışma yapıldı. Tuvaletlerin zemin taşlarının elden geçirilmesi, çok amaçlı salonun düzenlenmesi…”
Bakım onarım çalışmalarının tamamlanmasının yanı sıra geçtiğimiz dönemlerde de anasınıf ve ilköğretim okulları ile birlikte liselerde de okul kütüphanesi ve bir çok alandaki salon için malzeme yardımları yapılmıştı.
Beşiktaş Belediyesi geçtiğimiz eğitim öğretim yıllarında da okul kıyafeti yardımı ilgi görmüştü. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışma ile ilgili detayı Beşiktaş Belediyesi resmi internet sitesinde şu şekilde duyurulmuştu:
“Beşiktaş Belediyesi 2010-2011 eğitim döneminde, ihtiyaç sahibi öğrencileri desteklemek için Okul Kıyafeti Yardımı yapmaktadır. Başvurular, Beşiktaş Belediyesi Levent Hizmet Merkezi’nin 4. katında yer alan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne yapılacaktır.”
Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde okulların ve öğrencilerin ihtiyacı üzerine çalışmalarını sürdüren Beşiktaş Belediyesi, okul öncesi merak edilen soruların yanıt bulması için geçen yıllarda seminer, konferanslar düzenledi. Bu yıl gerçekleştirilen deneme sınavıyla da öğrencilerin düzeylerini ölçmelerinde Beşiktaş Belediyesi katkı sağladı.
Okulların bakımından temizliğine, öğrencilere dağıtılan eğitim yardımlara kadar birçok konuda eğitime destek olmaya çalışan Beşiktaş Belediyesi, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle yaptığı yeni işbirliğiyle Beşiktaş’ta okuyan öğrencilerin eğitim başarısını daha da yükseltmelerini amaçlayarak çalışmalarını sürdürüyor. Bunun örneklerinden bir tanesi gerçekleştirilen deneme sınavıydı.
Beşiktaş Belediyesi ve Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle birlikte Mayıs ayının ilk haftasında Beşiktaş genelinde bir deneme sınavı gerçekleştirdi. İlçe genelinde ilköğretim 8. sınıf ve lise 4. sınıfların katıldığı sınav saat 10:00’da başlamıştı.
Bunun yanı sıra Beşiktaş Belediyesi okul öncesi yaştaki ve okul çağındaki çocuklar için seminerler gerçekleştirmişti. Beşiktaş Belediyesi okul öncesi yaştaki ve okul çağındaki çocukların üretken-düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik bir program başlatmıştı. Bu kapsamda, ‘Üstün Zekâlı Çocukların Anne Babası Olmak’ konulu eğitim semineri verildi. International Center for Innovation in Education (ICIE) Kurucusu ve Dünya Üstün Zekâlı – Yetenekli Çocuklar Konsey Başkanı Prof. Dr. Taishir Yamin’in ücretsiz olarak verdiği seminer, geçtiğimiz yıllarda Beşiktaş Belediyesi Ortaköy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilmişti.
Üniversite kenti Beşiktaş’ta erkek ve kız konuk evleri de hizmet vermeye başladığı günden bu yana oldukça ilgi görüyor. Öğrenciler, başvurular ile ilgili detayları edinebilmek için 444 44 55 nolu telefondan bilgi alabilirler.
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal eğitim ile ilgili hassasiyetini her noktada değinmiş ve eğitim kenti dediği Beşiktaş’ta yürütülen projelerde de eğitimin önemini vurgulamıştı. Başkan Ünal, bu konuda yaptığı bir konuşmada şu detayları aktarmıştı:
“Her zaman altını çizerek vurguladığım bir konu var. Beşiktaş bir eğitim, kültür ve sanat kenti… Dolayısıyla belediyemizi yönetim anlayışımız da bu üç başlık en ön sırada yer alıyor. Çok da geniş olmayan bir alanda sekiz üniversite yerleşkesi, onlarca köklü tarihe sahip ilköğretim okulu ve lisenin bulunması tabii ki tesadüf değil. Ayrıca saraylar kenti olan Beşiktaş, Cumhuriyet’i kuranların eğitime verdikleri önemin ardından bir eğitim kentine dönüştü; 1920’lerin başındaki bu dönüşüm, Beşiktaş’ı İstanbul’daki en yüksek okuryazar oranına sahip ilçelerden biri yaptı. Bu başarının arkasında binlerce öğretmenin emeği ve onlarca eğitim kurumu var. ”
Başkan İsmail Ünal, hizmette “insana odaklı” çalışmaların ve buna yönelik projelerin olduğuna vurgu yapıyor ve “Önce insan, sağlık, eğitim, sosyal projeler…” diyerek bakış açısını dile getiriyor.
“MOBESE kamerası gerekli”
BEŞİKTAŞ Buluşmaları’nda bu sayıda Ulus Mahallesi’nin sorunlarını dinledik. Ulus Mahallesi Muhtarı Kadriye Gedik ve Ulus Mahallesi sakinleri sorunları, şikayetleri, isteklerini bizimle ve yetkililerle paylaştı.

Mahalle turumuzun yeni durağında yeniden Ulus Mahallesi sakinlerinin konuğu oluyoruz.
Ulus, 1998 yılından itibaren yaklaşık, 8.000 nüfus iken şimdilerde 10 bin nüfusu aşıyor. Önemli alışveriş ve eğlence merkezlerine sahip olan Ulus Mahallesi, Beşiktaş’ın düzenli yerleşim merkezlerinden biri olsa da az bile olsa sorunların yaşandığı mahallelerden bir tanesi. Önceleri Ambarlıdere olarak anılan mahalle, zaman içerisinde Ulus ismini alsada mahallede Ambarlıdere’nin izlerini görmek hâlâ mümkün. Mahallede yaşananları özetleyecek olursak aslında pek bir şey değişmemiş desek yeri. Ancak Ulus Mahallesi Muhtarı Kadriye Gedik’in ihtiyaç sahiplerine gereken yardımın yetkili mercilerden ulaştırılması isteğinin gerçekleştiğini öğreniyoruz. Buna göre, yardım konularının bizzat belediyenin yaptığını Muhtar Kadriye Gedik’ten öğreniyoruz. Mahalle turumuzda her zaman olduğu gibi yine mahalleyi muhtarına ve vatandaşlarına sorduk.
Fakirlik kağıdı alan bazı kişilerin bu konuyu kötüye kullandığı için Beşiktaş Belediyesi’ne yazdığı bir dilekçenin kabul edildiğini belirten Ulus Mahallesi Muhtarı Kadriye Gedik, “Benim mahallemde gerçek ihtiyaç sahiplerine yardımlarımızı yapıyoruz. Ancak bu iyi niyeti kötüye kullanmaya çalışan insanlarımız da çıkıyor ve bu insanlar benden fakirlik kağıdı istiyorlar. Ben de haketmediği için yardımda bulunmayınca bazı olaylar olabiliyordu. Belediyeye dilekçe yazdım fakirlik kağıdını kaldırın diye. Bu konu ile ilgili cevap geldi. Artık yardımlaşma konusu muhtarlarımız yerine Beşiktaş Belediyesi’nin sorumluluğunda. Onlar bu görevi en iyi şekilde yapacaktır. Ayrıca mahallemizde 180’e yakın evin yarısı vakıflara yarısı da hazineye ait olarak gözüküyor. Bu evlerde oturan vatandaşlarımız tapularını bekliyorlar. Şimdi kentsel dönüşümle birlikte vatandaşlarımız nasıl bir yol çizileceğini daha bir fazla merak ediyor” dedi.
Mahallesinde bulunan havai hat sorununun çözülmediğinin altını çizen muhtar Kadriye Gedik, “En basiti havai hatların yeraltına alınması. Büyükşehir’e konuyu defalarca bildirdim. Gültepe’de, Çeliktepe’de dahi elektrik kabloları yerin üstünden geçmiyor. Kırsal kesimde bile yok. Ama benim mahallemde var. Büyükşehir Belediyesi yazın olacak dedi, ancak koskoca yaz geçti hâlâ birşey olmadı. Bana trafolar yetersiz dendi. Bu trafolar yetersizse önce onları değiştirin o zaman sonra, havai hatları yeraltına alın, dedim. Geçtiğimiz günlerde de bir elektrik direğine araç çapmış. Bu demek oluyor ki, yol üstünden geçen kablolar her zaman için tehlike yaratıyor. Bu sorunumuzun çözümü için defalarca başvursakta henüz bir çözüme ulaşmış değiliz” diye konuştu.
Emniyet güçlerinin sürekli kendisi ile irtibat halinde olduğunu söyleyen ancak mahallede MOBESE olmadığından dolayı hırsızlıkların arttığını düşündüğünü söyleyen Kadriye Gedik, “Artık mahallemizde gündüz vakti bile hırsızlık oluyor. Belki mahallemize MOBESE takılsa bu hırsızlıkların önüne geçilebilir. Geçtiğimiz günlerde muhtarlığımızın önünde duran bank’ı bile çaldılar. Emniyetimiz her türlü şikayetimizde mahallemize intikal ediyor ama MOBESE olmadığından suçluların yakalanması daha zor oluyor. Etiler Polis Karakolu ekiplerimiz buraya koşuyor ama bir de MOBESE olsa keşke” diyor.

“HİZMETLER İÇİN TEŞEKKÜR”
Sokakta yaşamak zorunda kalan bazı kişilerin boş mekanları mesken tuttuğunu ancak bununla birlikte bazı sorunlarında yaşandığını belirten Gedik, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü; “Mahallemizde sokakta yaşayan insanlarımızın mekan ettiği bir ev var. Bu mekanın çevresinde yaşayan insanlar bu kişilerin sorun çıkardığını bize iletti. Ben de bu şikayetleri belediyemize ilettim. Mekanın etrafına tahta bir perde çekileceği yazı ile yollandı. Ancak zaman geçmesine rağmen bu perde bir türlü çekilemedi. Bunun yanısıra belediyemizin hizmetleri sürüyor. Özellikle kış ayında bizim yollarımızı en iyi şekilde açık tuttular. Özellikle temizlik işleri müdürümüz mahallemizle alakadar oluyor. Kendisine mahalle sakinleri ile birlikte teşekkür ediyorum. Mahallemizde bazı yollarımızın düzeltilmesi gerekir. Kimi sokaklarımız engebeli ve merdivenlerinde yenilenmesi gerekiyor. Merdivenlere korkuluk yapılması da mahallelimizin isteği.”

ULUS sakinleri yaptığımız araştırma ve anketlerde isteklerini bizimle paylaştı. Ulus Mahallesi’nde oturan ve iş yapan vatandaşlarla yaptığımız çalışma sonrası evlerin tapularının verilmesini ve havai hatların yeraltına alınmasını istedikleri ortaya çıktı.

Ulus Mahallesi sakinleri mahallelerinin bir çok sorunu olduğunu söyleyerek, “Bir çok köyde, mezrada elektrikler yer altına alındı ancak biz hala havai hatlarla, bir türlü çözülmeyen trafik sorunuyla ve evlerimizin tapularını almakla uğraşıyoruz” diyorlar. Bir zamanlar kurtların indiği mahalle, bugün sorunları olsada eskiye nazaran bir çok değişim geçirmiş bir mahalle olarak karşımıza çıkıyor. Mahallede vatandaşlar güvenlikten şikayetçi bu durumu eski komşuluk ilişkilerinin kalmayışına bağlayanlar da var. Vatandaşlar görüşlerini şu cümlelerle ifade ediyorlar:

“KABLOLAR TEHLİKELİ”
“Mahallemden memnunum. Ancak iş yok işlerin açılması için farklı alternatifler düşünülebilir, mesela bir Ulus Festivali yapılsa mahallemiz daha iyi olur. Ayrıca mahallenin ortasından geçen elektrik kabloları tehlike saçıyor” Ayşe Kınal.

“OTOPARK GEREK”
“Mahallemizde bir otopark olsaydı trafik sorunu bu kadar çok olmazdı. Ben bu mahallede 1995’den bu yana yaşıyorum ve o zamandan bu zamana çok şey değişti. Dediğim gibi buralar çok iyi ancak mahallemde otopark sorunumuz var.” Melih Kılıç.

“GÜVENLİK ŞART”
“180 evin tapusu yok. Vakıflara dava açtık ama kazanamadık. Tapularımızı almak istiyoruz. Aileler çocuklarını parka göndermeye çekiniyor. Parklarımızın güvenliği biraz daha arttırılmasının gerekir diye düşünüyorum.” Hakan Ayan.

“HIRSIZLIK ARTTI”
“Eskiden burası adeta bir köydü. Yıldız’da oturuyorduk ve Haşim İşcan’ın belediye başkanlığı döneminde buraya geldik. 1968’de tapumuzu aldık ancak tapu almayanlarda vardı. O zamanlar hırsızlık olmazdı.” Ayşe Peran.

“TAPU İSTİYORUZ”
“Vakıflara ve hazineye ait 180 tane ev var. Yani evlerimiz bizim değil. Tapumuz yok. Vakıflara belli bir kira ödeyerek oturuyoruz, tapumuzu almak istiyoruz. Mahallemizde çok sokak köpeği var. Ne geceleri rahat uyuyabiliyoruz ne de sokakta rahat dolaşabiliyoruz” Memduh Özenç.
Levent’te hayat bulacak
Ressam Ömer Uluç ismi Levent Mahallesi’nde
yaşayacak. Beşiktaş Belediyesi Ağustos ayı meclis gündeminde konu görüşüldü ve karara bağlandı. Yeni Sülün Sokak ile Güllü Sokağı’n kesişimindeki alana Ressam Ömer Uluç ismi veriliyor.
Levent Mahallesi yeni bir sokak ismine daha sahip oluyor. Türk Resim Sanatı’nın önemli isimlerinden biri Ressam Ömer Uluç Levent Mahallesi’nde Yeni Sülün Sokak ile Güllü Sokağı’n kesişimindeki alanda bundan sonra anılmış olacak.
Beşiktaş Belediyesi Ağustos ayı meclis gündeminde bu konuyu belediye meclisi değerlendirdi ve karara bağladı. Buna göre, Levent Mahallesi 23 pafta, 901, 902, 906 ve 907 adalar arasında, Yeni Sülün sokak ile Güllü Sokağı’n kesişimindeki alana “Ressam Ömer Uluç Parkı” adının verilmesi ağustos ayı Beşiktaş Belediyesi meclis gündeminde ele alındı. Açıklanan karar ise aynen şöyleydi:
“2012/65 Karar: Belediye Meclisimizin 10 Ağustos 2012 tarihli Ağustos dönemi toplantısının 2.birleşiminde, Levent Mahallesi, 23 pafta, 901, 902, 906 ve 907 adalar arasında, Yeni Sülün sokak ile Güllü Sokağı’n kesişimindeki alana 5393 Sayılı Belediye Kanununun “Belediye Meclisinin Görev ve Yetkilerini” düzenleyen 18. maddenin (n) bendine göre “Ressam Ömer Uluç Parkı” adının verilmesine ait Hukuk Komisyonu raporu okunarak, raporun aynen kabulüne oybirliği ile karar verildi.”
Ressam Ömer Uluç hakkındaki bazı detaylar ise şöyle:
“Türk Ressam Ömer Uluç 1931 tarihinde doğdu. 28 Ocak 2010 yılında hayata gözlerini yumdu. 1953 yılında Robert Koleji bitirdikten sonra 1953-1957 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde önce mühendislik sonra resim eğitimi gördü. 1953 yılında Nuri İyem’in öncülüğünde kurulan “Tavan arası Ressamları” olarak adlandırılan grupta yer aldı. 1965’te bir yıl süreyle Londra ve Paris’te, 1972-1973’de ABD ve Meksika’da, 1973-1977 arası Nijerya’da bulundu. 1983’ten itibaren Paris’te yaşayan sanatçı yılın önemli bir bölümünü İstanbul’da geçirmekteydi. Başta Paris, Berlin ve İstanbul olmak üzere çok sayıda yurtdışı ve yurtiçinde sergi açtı. Bir çok bienale katıldı. Kendini sadece tuval resmi ile sınırlandırmayan sanatçı değişik malzemeler kullanmak suretiyle bir çok sanat yapıtı üreterek Türk sanatına farklı katkıda bulundu.
2005 yılında Baki’den alıntı ile “Heves Kuşu Durmaz Döner” adını verdiği ve kendi konuşma kayıtlarından seçtiği “Fragmanlar”la başlayan ve sayfalarını bir sergi mekanı olarak düşünerek tasarladığı kitabı, yeni bir yapıtı, yeni bir sergisi niteliğinde Yapı Kredi yayınlarından çıktı.
İlk kişisel sergisini 1955 yılında Boston’da açan sanatçı, bu yapıtın bir pasajında: 1958’de, 27 yaşlarındayım. Nuri İyem, Ferruh Başağa, sevgili İlhan Koman ile Şadi Çalık ve ben Amerikan konsolosluğunda büyük, bir süre hatırlanacak bir sergi açıyoruz. Hepsi soyut sanat. Onların hepsi dostum ve hepsi benden en az 15-20 yaş büyük insanlar. Orada tek başıma ve garip bir şekilde bir ikinci kez küçük bir üne kavuşuyorum İstanbul’da, o çevrede. Fakat en ilginç işi kimin yaptığını söyleyeyim, Şadi Çalık, tek bir çubuğu bir kaidenin üzerine koyuyor ve bunun adını “minimumizm” koyuyor, yani o böyle izah ediyor. Minimum enerji, minimum form, minimum anlam vb. İstanbul bir zamanların Moskova’sı, Münih’i gibi avangard bir küçük merkez mi oluyor.” demekteydi.
Son günlerini İstanbul’da geçiren ve “Parçalanmanın Kimyası” adını koyduğu son sergisinde karakalem otoportresinin yanına Lucretius’un: “Ölümün olduğu yerde ben yokum/Benim olduğum yerde ölüm yok” sözlerini not düşen Ömer Uluç, iki yıl boyunca ağır bir akciğer kanseri tedavisi görürken de üretimine hiç ara vermedi. Ardında yüzlerce sanat eseri bırakarak İstanbul’da 79 yaşında iken, 28 Ocak 2010 tarihinde öldü.
Kişisel Sergilerden bazı detaylar şöyleydi:
1955 Earl Pigram Gallery, Boston ABD (İlk kişisel sergisi), 1957 Alman Kültür merkezi, İstanbul, 1965 Galerie Lissabon, La Haye, 1966 Galerie La Rove, Paris, 1970 Galeri 1, İstanbul, 1978 Maçka Sanat Galerisi, İstanbul, 1980 Evrensel Sanat Galerisi, Ankara, 1982 Maçka Sanat Galerisi, İstanbul, 1985 Galeri Nev, Ankara, 1986 Galerie Jean Claude Riedel, Paris, 1988 Maçka Sanat Galerisi, İstanbul, 1989 Espace Vendome, Paris, 1990 Derimod Kültür Merkezi, İstanbul, 1991 Galeri Nev, Ankara, 1991 Pulchri Studio, La Haye, 1992 Lebendiges Müzesi, Berlin, 1993 Arkeon Sanat Galerisi, İstanbul, 1994 Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul, 1994 Galeri Montenay, Paris, 1995 Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul, 1997 Yapı Kredi Kazım Taşkent Galerisi, İstanbul, 1998Galeri Montenay, Paris, 1999Yapı Kredi Kazım Taşkent Galerisi, İstanbul, 2001 Trans Hudson Galeri, New York, 2002 A B C D Deniz Cinleri, İstanbul, 2003 Yapı Kredi Bankası Kazım Taşkent Galerisi, Ankara, 2004 Art of This Century, New York, 2006 Mac Art Galery, İstanbul, 2007 Siyah Beyaz Sanat Galerisi, Ankara, 2007 Galeri Nev, Ankara, 2007 Kırmızı Andıç Kuşu sanat Galerisi, Alaçatı, 2009 Beylerbeyi Sarayı, İstanbul, 2009 Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi, Sağ El, Sol El Desenleri Sergisi”
Parklarda dolu dizgin hayat
BEŞİKTAŞ Belediyesi Park Buluşmaları etkinliği Eylül ayının ilk haftasında da Beşiktaşlıları ve İstanbulluları ağırlamaya devam ediyor. Beşiktaş kentlisi çeşitli parklarda düzenlenen etkinliklerde sinemadan söyleşiye konserden kabareye kadar bir çok programı takip edebilme olanağı buluyor.
Eylül ayında dopdolu bir program ile süren Park Buluşmaları etkinlikleri, Beşiktaş’taki tüm parklarda bir hafta boyunca Beşiktaş Kentlilerini ağırlıyor. Ağustos ayı boyunca Park Buluşmaları Beşiktaş Kentlisi’ni kucaklamaya devam etmişti. Konserler, söyleşiler, gösterimler ve şovlarla dolu eğlenceye programlar, yaz akşamlarına renk katıyor… Beşiktaş Belediyesi’nin geleneksel hale gelen Park Buluşmaları etkinliği, kentliyi bir araya getirmeye, çeşitli etkinliklerle bir çatı altında buluşturmaya devam ediyor. Park Buluşmaları etkinliği Eylül ayının ilk haftasında da Beşiktaş Kentlisi’ni ve İstanbulluları ağırlıyor. Park Buluşmaları organizasyonlarıyla yaz akşamlarına adeta damgasını vurdu. Eski yazlık sinemalar, birbirinden ünlü sanatçıların sevilen parçalarıyla Beşiktaşlılar, yaz aylarını dop dolu geçirmişe benziyor. Beşiktaş Belediyesi Yaz Etkinlikleri kapsamında düzenlediği ve Eylül ayında da sürdüreceği organizasyonlarda geçen yıl olduğu gibi sinema gösterimleri ile birlikte konserler, söyleşiler, dinletiler yer alıyor.
Beşiktaş Belediyesi’nin 20 farklı park ve meydanda düzenlediği “Park Buluşmaları” etkinlikleri kentlileri kültür-sanatla bir araya getiriyor. Dopdolu programlarıyla film gösterimleri, kabareler, konserler ve söyleşiler yer alıyor. Park Buluşmaları etkinliğinin Ağustos sonu Eylül haftasını içeren programı şöyle sıralanıyor:
“27/08/2012 Saat:19:30-Abbasağa Parkı
Hacivat Karagöz
27/08/2012 Saat: 19:30-Prof. Dr. Aykut Barka Deprem Parkı
Hayal Dünyası
27/08/2012 Saat: 21:00-Abbasağa Parkı
Bülent Ortaçgil
27/08/2012 Saat: 21:00-Prof. Dr. Aykut Barka Deprem Parkı
Kurtuluş Son Durak
28/08/2012 Saat: 19:30-Abbasağa Parkı
Hande Akın
28/08/2012 Saat: 19:30-Dikilitaş Muhtarlık Parkı
Hayal Dünyası
28/08/2012 Saat: 21:00-Abbasağa Parkı
Fuat Saka
28/08/2012 Saat: 21:00-Dikilitaş Muhtarlık Parkı
Kurtuluş Son Durak
29/08/2012 Saat: 19:30-Abbasağa Parkı
Hacivat Karagöz
29/08/2012 Saat: 19:30-Nisbetiye Birlik Parkı
Hayal Dünyası
29/08/2012 Saat: 21:00-Abbasağa Parkı
Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu
29/08/2012 Saat: 21:00-Nisbetiye Birlik Parkı
Kurtuluş Son Durak
30/08/2012 Saat: 19:30-Etiler Lisesi
Hayal Dünyası
30/08/2012Saat: 21:00-Etiler Lisesi
Kurtuluş Son Durak
31/08/2012 Saat: 19:30-Abbasağa Parkı
Mehmet Esen
31/08/2012 Saat: 21:00-Abbasağa Parkı
Ali Altay
07/09/2012 Saat: 20:30-Abbasağa Parkı
Aysun & Ali Kocatepe
07/09/2012 Saat: 20:30-Gayrettepe Çevre Kültür Parkı
New York’ta 5 Minare
08/09/2012-Saat: 20:30-Abbasağa Parkı
Burçin Büke & Güvenç Üstündağ
08/09/2012 Saat: 20:30-Vişnezade Şenlikdede Parkı
New York’ta 5 Minare.”
Parklara göre dağılımda Ağustos ayının son günlerindeki etkinliklerle ilgili bazı detaylar ise şöyle sıralanıyordu:
“Prof. Dr. Aykut Barka Deprem Parkı:
Film gösterimi, Kurtuluş Son Durak-27 Ağustos Pazartesi 21:00
Filmin konusu; Psikolog Eylem (Belçim Bilgin) yakın zamanda evlilik hazırlıkları yapan, beraber olduğu sevgilisini çok seven bir kadındır. Fakat nişanlısı Okan ile beraber oturmak için Kurtuluş semtinde aldıkları eve sürpriz biçimde yalnız başına taşınır; zira Okan evlilik hazır olmadığını söyleyerek Eylem’den ayrılır. Eylem yeni taşındığı Saadet apartmanında aşk acısı ile depresyona girer. Apartmanda sıradan hayatlar yaşıyor gibi görünen 5 komşusu Eylem’e yardımcı olmaya çalışırken, kendi hayatlarını çok baştan aşağıya değiştirecek olaylar yaşayacaklardır…
Ömrü boyu yatalak babasına bakmış olan Vartanuş (Demet Akbağ); mafya babası sevgilisinin kendisini sürekli oyladığını fark eden Goncagül (Nihal Yalçın); çocukları için kendisini koca dayağına iyice alıştırmış olan Gülnur (Ayten Soykök) ve onunla aynı acıyı çeken kızı Tülay ( Damla Sönmez) ve bütün bunların içerisinde hayata pembe gözlüklerle bakmaya çalışan kuafor Füsun (Asuman Dabak), psikolojisini toplamaya çalışan Eylem’i Kurtuluş son durakta bulacaktır…Şiddettin ister psikolojik, ister fiziksel her türlüsüne karşı olan bu kadınlar beraber daha da güçlü olduklarını keşfedeceklerdir.
Hayal Dünyası-27 Ağustos Pazartesi 19:30
Güncel sorunların ince bir alayla, iğneleyici, yerici bir tutumla ele alıp toplum eleştirisi yapan tiyatro türü kabare, Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları kapsamında “ Hayal Dünyası” adıyla oynanıyor. Park Buluşmaları’nın vazgeçilmezi olan bu kabare oyunu, Beşiktaş Halkına keyifli akşamlar yaşatıyor.”
“Abbasağa Parkı:
Konser, Bülent Ortaçgil-27 Ağustos Pazartesi 21:00
Türkiye’de şehir müziğinin önemli isimlerinden Bülent Ortaçgil, dillerden düşmeyen şarkılarını bu kez Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmalar’ında seslendirdi. Kendine özgü tarzıyla Türk Pop Müziği’ne damga vuran sanatçı, Abbasağa Parkı’nda dinleyicilerine eski ve yeni albümlerinden derleyerek oluşturduğu repertuarıyla kentlilere müzik ziyafeti verdi.
Konser, Fuat Saka-28 Ağustos Salı 21:00
Halk müziğini kendine has yorumuyla seslendiren ve son yıllarda Türk müzikseverler tarafından çok sevilmeye başlanan Fuat Saka, Beşiktaş Belediyesi’nin düzenlediği Park Buluşmaları etkinlikleri kapsamında sahne aldı.
Söyleşi, Hande Akın-28 Ağustos Salı 19:30
Ünlü yaşam koçu Hande Akın, Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları kapsamında Beşiktaşlılar ile başarıdan ikili ilişkilerde mutluluğa kadar geniş yelpazeye açılan bir sohbet gerçekleştirdi.
Gösteri, Hacivat Karagöz-29 Ağustos Çarşamba 19:30
Geleneksel Türk sanatlarından olan Karagöz – Hacivat, Beşiktaşlılar ile buluştu. Eğlendirirken düşündüren ve öğreten Karagöz-Hacivat büyük küçük herkese keyifli dakikalar yaşattı.
Konser, Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu-29 Ağustos Çarşamba 21:00
Türk Halk Müziği’nin değerli isimlerinden Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu ile beraber Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları kapsamında Abbasağa Park’ında sahne aldı. Birçok parçayı beraber seslendiren Türk Halk Müziğinin bu iki kıymetli sanatçısının konseri, Beşiktaşlılar’a türkü dolu bir gece yaşattı.
Konser, Ali Altay-31 Ağustos Cuma 21:00
Türk Rock müziğinin sevilen isimlerinden Ali Altay, Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları kapsamında Abbasağa Park’ında sahne aldı. Sanatçı sevilen parçalarını bu kez Beşiktaşlılar için seslendirdi.
Gösteri, Mehmet Esen-31 Ağustos Cuma 19:30
Meddahlık geleneğinin son kuşak temsilcilerinden Mehmet Esen, Beşiktaş Belediyesi Park Buluşmaları kapsamında Beşiktaşlılar’a neşeli saatler yaşattı.”

Kentli kartlıya avantajlar
Beşiktaş Belediyesi kentli kart sahipleri bir çok alandaki indirimlerden yararlanmaya devam ediyor. Yaz aylarında Beşiktaş Kentlisi’ni ağırlayan yenilenen yüzüyle hizmet veren üç ayrı cafe, ‘Kültür Cafe’, ‘Sanatçılar Cafe’, ‘Sporcular Cafe’, Kentli Kart sahiplerine ayrıcalık tanıyor.
Artık Beşiktaş’ta sevdikleriniz ve ailenizle rahatlıkla gidebileceğiniz; taze, temiz ve sağlıklı ürünler yiyebileceğiniz; çağdaş bir tasarım anlayışıyla dekore edilmiş üç yeni mekân var: Kültür Mahallesi’ndeki “Kültür Cafe”, Etiler Mahallesi’ndeki “Sanatçılar Cafe” ve Konaklar Mahallesi’ndeki “Sporcular Cafe”.
Beşiktaş Belediyesi yaz döneminde yenilenen yüzüyle hizmet vermeye başladığı cafelerde Kentli Kart sahiplerinin de bir çok avantajdan ve indirimde yaralanabileceğini duyuyor. Cafeler ile ilgili yetkililer şunları aktarıyor:
“Üç mekân, Beşiktaş’ın en güzel, en yeşil parklarının içinde bulunuyor. Beşiktaş kentlilerine ve İstanbullulara yeşilin içinde vakit geçirebilecekleri bir imkân yaratıyor. Üstelik bu üç mekânda verilen kaliteli hizmet kentlilerin ceplerini yakmıyor. Kentli Kart sahibi Beşiktaş kentlileri, engelli vatandaşlarımız ve gazilerimiz bu üç mekândan %50 indirimle faydalanabiliyor.
Geniş bir menüye sahip “Kültür Cafe”, “Sanatçılar Cafe” ve “Sporcular Cafe” her gün sabah 08:00’da açılacak, gece 23:30’da kapanacak. Misafirler, üç mekânda da bulunan kablosuz internet hizmetini ücretsiz kullanabilecek.”
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, sadece firmalarda ve kültür-sanat etkinliklerinde değil bir çok alandaki sağladığı avantajla dikkat çeken Kentli Kart ile ilgili şunları söylemişti:
“İstanbul’un en merkezi yerinde günde yaklaşık 1,5 milyon insanın çeşitli sebeplerden ziyaret ettiği Beşiktaş’ta yaşıyoruz. İstanbul Boğazı’nın en güzel semtlerinin bir arada olduğu, iş dünyasının ve eğitim kurumlarının kalplerinin attığı bir kentteyiz. Beşiktaş kenti bunların yanı sıra eğlencenin, alışverişin, kültürün ve sanatın da tam merkezinde. Böylesine özel bir kentte yaşayanların, yani Beşiktaş Kentlileri‘nin de özel insanlar olduğunun fazlasıyla bilincindeyiz. Kentlikart ile tüm hemşehrilerimiz “Beşiktaş Kentlisi” olmanın ayrıcalıklarını yaşıyor.”
Kentlikarta nasıl sahip olabilirsiniz hakkındaki bazı detayları yetkililer şöyle aktarıyor:
“1. İkametgahı Beşiktaş ilçesinde olan tüm kentliler Beşiktaş Belediyesi görevlileri tarafından ziyaret ediliyor , kendilerine başvuru – bilgi formu veriliyor.
2. Beşiktaş sakinlerinin daha iyi hizmet alması açısından dağıtılan bu formların 10 gün içinde eksiksiz şekilde doldurulması isteniyor.
3. 10 gün sonra formları toplamak üzere belediye görevlilerimiz bir ziyaret daha yapıyor.
4. Eksiksiz ve tam olarak doldurulmuş formlar teslim alındıktan sonra, 3 hafta içinde Kentlikart hemşehrilerimize gönderilecektir. Dileyen Beşiktaş Kentlisi, 444 44 55’i arayarak veya Belediyemiz binasına gelerek formları doldurabilecek ve 3 hafta içinde de kartlarına kavuşabiliyor.”
Kentlikart’ın avantajları ise şöyle sıralanıyor:
“Online Belediye İşlemleri, Kentlikart sahipleri 444 44 55‘i arayarak Belediyemiz ve hizmetlerimiz hakkında 7 gün 24 saat her türlü bilgiyi alabilecekler, belediye işlemlerini gerçekleştirebilecekler.
Kentlikart sahipleri ayrıca www.besiktas.bel.tr adresinden de belediye işlemlerini gerçekleştirme imkanı buluyor. Acil Sağlık Güvencesi Paketi, Tıbbi Danışmanlık Hizmeti. Kentlikart sahipleri, doktorların telefonla vereceği bu hizmetten 7 gün 24 saat tıbbi danışmanlık alabilicekler. Ücretsiz Ambulans Hizmeti, her Kentlikart sahibine, ilçe sınırları dahilinde acil sağlık sorunu yaşadığında 10 dakika içinde doktorla birlikte tam donanımlı bir ambulans yollanacak. Hastaya yerine ilk müdahele yapılacak ve en kısa sürede bir sağlık kurumuna götürülmesi sağlanacak. Ücretsiz Klinik Hizmeti, Kentli Kartlılara Jinepol Kadın Sağlığı Kliniğinde %10 indirim Beşiktaşlılar Beşiktaş Belediyesi Kentli Kart ile Jinepol Kadın Sağlığı Kliniğinden yüzde 10 indirimle yararlanabilecekler. Jinepol Kadın Sağlığı Kliniği Aytar Cad. Başlık Sok 1/B Levent. Tel: 212 264 18 28. Kültür-Sanat faaliyetlerinde öncelik ve indirim, Kentlikart sahipleri Beşiktaş Belediyesi’nin dünya standartlarında gerçekleştirildiği yoğun kültür – sanat faaliyetlerinden öncelikli ve indirimli olarak yararlanabiliyor. Firma indirimleri,
Kentli Kart Sahipleri, Senior Assist Evde Bakım ve Sağlık Hizmetleri A.Ş’de Hemşirelik, Hasta Destek Hizmeti, Anlık Doktor Ziyareti Hizmeti ve Labaratuar Hizmetlerinden %20 indirimli şekilde faydalanabilir.
Beşiktaş’ta deniz temiz

Deniz kenti Beşiktaş’ta, temizlik çalışmaları son hızıyla sürüyor. Beşiktaş Kentlisi’nin an be an istek öneri ve şikayetlerini not alan Beşiktaş Belediyesi, deniz temizleme aracı ile yoğun dönemlerde tonlarca çöpü denizden arındırıyor.

Beşiktaş Belediyesi, gerek iletişim hattı 444 44 55 nolu telefona gelen isteklerle gerek sosyal medya ortamına bırakılan notlarla tüm istek, öneri ve şikayetleri ayrıca ele alarak deniz temizliği ile ilgili çalışmalarını aralıksız yürütüyor. Geçtiğimiz haftalarda Beşiktaş Kentlisi’nin isteklerini sürekli sosyal medyadan da takip eden belediye, sorunun çözümlenmesi için deniz temizlik aracını da gerektiğinde yönlendiriyor. 8,5 km deniz
kıyısına sahip olan Beşiktaş’ta
Çevre Koruma Müdürlüğü, günde 1,5 ile 2 ton arasında atık toplandığı Beşiktaş Belediyesi resmi internet sitesinde yayınlanıyor. Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, öncelikle Boğaz’ın sularını nasıl temizlediklerini şöyle aktarıyor: “İki tane deniz temizleme aracımız var. Beşiktaş Belediyesi 2004’ten bu yana denizi temizleyen ilk belediye. Sınırlarımızın dışına taşıp Emirgân’a, Karaköy hattına kadar gidiyoruz.”
Deniz temizliği ile ilgili olarak Temizlik İşleri Müdürlüğü diğer Hizmet Müdürlükleri ile sürekli koordineli olarak çalışıyor. Sağlık İşleri Müdürlüğü ile tıbbi atıkların toplanmasını, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Tehlikeli Atık Geri Dönüşüm Atıklarının toplanmasını, deniz temizliği gibi faaliyetlerde, yine Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün Beşiktaş Belediyesi sınırları içerisinde her türlü çalışmalarından çıkan (çalı, çırpı, çim gibi ) atıkların alınmasından gerekli destek de veriliyor. Hatta deniz temizliği söz konusu olunca hizmet alanı daha da genişliyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, deniz temizleme çalışmaları ile ilgili şunları aktarıyor:
“Beşiktaş İlçesi kıyı sınırları Dolmabahçe Saat Kulesi’nden Aşiyan Mezarlığı’ nın başlangıç hizasına kadardır. Boğaz akıntıları ve değişen rüzgar yönleri nedeniyle deniz kirliliği oluşturan birçok madde ilçemizin Arnavutköy, Kuruçeşme ve Ortaköy kıyılarında toplanmaktadır. Önceki yıllarda Büyükşehir Belediyesinin ve Deniztemiz Derneği’ nin deniz süpürgesi adı verilen gemileriyle sık sık kendilerini davet ederek kıyılarımızın açıklarında temizlik yaptırılmıştır. Ancak, bu çalışma başka kurumların araçlarıyla yapıldığı ve çağrı sonucu gerçekleştiğinden yararlı bir sonuç alınamamıştır. Kıyı temizliğinde ise küçük tekne ve kıyıda kepçe yardımıyla çalışan elemanlarla temizlik çabası gösterilmiştir. Müdürlüğümüz ve Temizlik İşleri Müdürlüğü’ nün ortak organizasyonuyla Ortaköy’de iki, Arnavutköy’de dört deniz temizlik elemanı sürekli çalışmaktadır. 2004 yılının Nisan ayından bu yana da özel bir şirketle sözleşme yapılarak, haftanın yedi günü, bir günü tekne bakım günü olmak üzere, altı gün deniz temizlik çalışması yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda kirliliğin yoğun olduğu günlerde 4.0-4.5 ton/gün, kirliliğin az olduğu günlerde ise ~1 ton/gün denizden çöp çıkmaktadır. Denizle ilişkili olarak insan sağlığının korunması amacıyla kıyılarımıza “Denize Girmek Tehlikeli ve Yasaktır” tabelalarından 7 adet koyulmuştur. Ayrıca kıyıda görsel alanı engelleyen tekneler için Arnavutköy’deki önemli bir bölgeye 3 adet “Tekne Bağlamak Tehlikeli ve Yasaktır” tabelaları koyulmuş ve denetim altına alınmıştır. Gene Arnavutköy kıyılarında denize çöp tutucu bariyerler koyulmuştur. Kıyılarımıza bağlı 43 adet yat ve büyük tekne ile katı atık sözleşmesi yapılarak atıklarını çıkarma zorunluluğu getirilmiştir. Bu atıklar düzenli olarak Temizlik işleri Müdürlüğü’müz tarafından toplanmaktadır.”
Heykel pırıl pırıl parlıyor
Birliğin coşkusu temasıyla Levent Meydanı’nda yer alan heykel, bakımın yapılmasının ardından yerine yerleştirildi. Beşiktaş Kentlisi, yapılan çalışma sonrası memnuniyetini dile getirdi.
Levent Meydanı’nda yer alan Gelecek için el ele adlı heykel, bakımı yapılmasının ardından yerini aldı. Beşiktaşlıların sosyal medya ortamından da takip ettiği heykel-anıt bakımıyla ilgili kentli, heykelin yerleştirilmesiyle ilgili memnuniyetini dile getirdi. Levent Meydanı’nın geçtiğimiz yıllarda düzenlenmesinin ardından heykel de özel temasıyla birlikte Beşiktaş Kentlisi’yle buluşmuştu.
Mimar Sinan Güzel Sanat Fakültesi ile işbirliği ile önce meydana açılan binaların cepheleri temizlenmişti ve gelişigüzel reklam ve ilan tabelaları kaldırılmasının hemen ardından hepsi standart hale getirilerek Levent Meydanı’na estetizm kazandırılmıştı.
Levent Meydanı’nın düzenlenmesi ile birlikte anıt-heykel açılışı da gerçekleşmiş oldu. Gelecek için el ele adı verilen heykelin bir farklılığı var… Bu heykel, hareketli…
“6 metre yüksekliğinde, defne yaprağı motifiyle bezenen, paslanmaz çelik bir gövdenin üzerinde el ele dans eden beş kadın. Hiç durmadan dans ediyorlar, dövme bakırdan yapılan kadınlar, altın varakla kaplı, altın kızlar…”
Beşiktaş Belediyesi, bir ilke daha imza atarak Türkiye’de ilk kez hareketli heykel uygulamasını gerçekleştirmişti. Ferit Özşen’in bu hareketli heykeli birlik temasını içeriyor. Bireylerin inanç, duygu düşünce ayrımı gözetmeksizin, dostluklarını, el ele vermesini, birlik olmasını, bu birlikten dayanışmanın ve birlik bilincinin oluşacağını, birlik olmanın coşkusunu anlatıldığı aktarılıyor.
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Levent Meydanı’nda ilk kez kentliyle buluşan hareketli heykel, bu yıl Ağustos ayında bakımının tamamlanmasıyla yerine yerleştirildi.
Heykeltraş Ferit Özşen ile ilgili bazı detaylar ise şöyle:
“1943’de Konya’da doğdu. 1968’de Viyana Akademisi’nde Fritz Wotruba’nın yanında bir yıl
eğitim gördü. 1971’de Güzel Sanatlar Akademisi-Heykel Bölümü’nü bitirdi. 1978’de Münih
Akademisi’nde bronz döküm üzerine çalıştı. Japon Hükümeti’nin bursuyla söz konusu ülkede
çalışmalar yaptı. Özşen’in üçü Suudi Arabistan’da, biri Japonya’da ve diğerleri yurdun çeşitli
şehirlerinde 37 heykel, anıt ve büstü bulunuyor. Mimar Sinan Üniversitesi’nde öğretim
üyeliğini halen sürdüren ve kişisel sergiler gerçekleştiren sanatçının 12 ödüle sahip olduğu biliniyor.”
SPOR HABERLERİ:
Son anda beraberlik

Beşiktaş performansıyla G.Saray’a ter döktürdü. Kara Kartal, 3 kez öne geçti ama galibiyete ulaşamadı. Mücadele karşılıklı gollerle 3-3 sonuçlandı. Spor Toto Süper Lig’in ikinci haftasında Beşiktaş ile Galatasaray, İnönü Stadı’nda karşı karşıya geldi.
Sezonun ilk derbisine hızlı başlayan Galatasaray, henüz 22. saniyede Umut Bulut ile girdiği önemli pozisyonu değerlendiremezken, 8. dakikada ise Melo’nun kendi kalesine attığı gol ile bir anda geriye düştü. Ancak rakibi üzerindeki baskılı oyununu sürdüren sarı-kırmızılı takım, 20. dakikada Elmander’in şık golüyle skora dengeyi getirdi. Etkili mücadelesini devam ettiren Galatasaray, gol pozisyonu da yakalasa değerlendiremedi. Holosko’nun attığı gol ile ikinci bir şok yaşadı. Sarı-kırmızılı takım, bu kez Umut’un golüyle skoru yeniden eşitleyerek, ilk yarıyı 2-2 berabere tamamlamasını bildi.
Maçın ikinci yarısına daha iyi başlayan Beşiktaş, 51. dakikada Holosko’nun ayağından bulduğu ikinci gol ile tekrar skor üstünlüğünü ele geçirdi. Galatasaray’ın baskı yapmaya çalıştığı anlarda rakip kale önünde bulduğu gol fırsatlarını değerlendiremeyen siyah-beyazlı takım, Selçuk’un penaltıdan bulduğu gol ile üstünlüğünü maçın sonuna taşıyamadı ve sahasında bir puana razı oldu. Galatasaray, ikinci yarıya, ilk yarıya oranla daha tutuk başladı. Bir savunma hatasıyla Holosko’nun golüne engel olamadı ve maçta 3. kez yenik duruma düşen sarı-kırmızılı takım, maçın son anlarında kazandığı penaltıyı Selçuk İnan ile gole çeviren Galatasaray, derbi karşılaşmasından beraberlikle ayrıldı.
85. dakikada Emre’nin savunmanın arkasına attığı topta Burak Yılmaz, Escude’nin müdahalesiyle yerde kalıdığını düşünen hakem Bülent Yıldırım penaltı noktasını gösterdi. Bu karar çok konuşuldu.
Beşiktaş, önümüzdeki hafta deplasmanda Kardemir Karabükspor ile karşılaşacak.
İBB: 1 BJK: 1
Spor Toto Süper Lig’in ilk haftasında oynanan İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Beşiktaş maçında, galibiyet coşkusu yaşanamadı. İlk dakikalarda İBB kalesinde tehlikeli ataklar yakalayan Beşiktaş, bu pozisyonları gole çeviremedi. İlk yarının ortalarında oyuna denge getiren İBB, kontra ataklarla gol aradı ama başarılı olamadı. İlk yarı golsüz sona erdi. 59. dakikada Cihan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni 1-0 öne geçirdi. 83. dakikada Almeida kanattan gelen vuruşa düzgün bir kafa vuruşu ile Beşiktaş’ın beraberlik golünü kaydetti.
İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile Beşiktaş arasındaki 2012-2013 futbol sezonu ilk hafta maçı birçok ilke sahne oldu. Siyah-Beyazlıların teknik direktörlüğe getirdiği Samet Aybaba, ilk kez resmi bir maçta Beşiktaş’ın başında sahaya çıktı. Aybaba, uzun yıllar formasını giydiği Beşiktaş’ta, ilk resmi maç heyecanını İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşılaşmasıyla tattı. Beşiktaş’ta 3 futbolcu da ilk kez resmi bir maçta Siyah-Beyazlı formayı giydi. Yeni transferler Uğur Boral ve Olcay Şahan ile altyapıdan A takıma yükselen Hasan Türk, İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşısında ilk 11’de sahaya çıktı. Yeni transfer kaleci McGregor’un sakat olması nedeniyle yedek kaleci olarak Emre Metin kadrodaydı. Mehmet Akyüz, Necip Uysal ve Emre Özkan da yedek kulübesinde oturan diğer futbolcular oldu. Muhammed Demirci, Holosko, Ersan Gülüm, Kadir Arı, Mertcan Aktaş kadroda yer almazken, sakatlıkları bulunan Mehmet Akgün ve İsmail Köybaşı da İstanbul Büyükşehir Belediyespor karşısında şans bulamadı. Geçen sezon Beşiktaş’ı çalıştıran İstanbul Büyükşehir Belediyespor’un Portekizli teknik adamı Carlos Carvalhal, eski takımına karşı ilk kez mücadele etti. Sezonun ilk hafta maçına taraftarlar fazla ilgi göstermezken, Atatürk Olimpiyat Stadı’nın tribünleri boş kaldı.

Çıtayı yükselttiler

Leventspor, yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor. Gücüne güç katmak için hazırlık maçlarından izleyenlerinden tam puan alan Leventspor, Zara Ekinlispor ile oynadığı son hazırlık maçında sahadan galip ayrılarak yüzleri güldürdü.

Beşiktaş temsilcilerinden Leventspor, gücünü topladı ve hazırlık maçlarından oldukça iyi bir performans sergileyerek taraftarını mutlu etmeyi başardı. Bayramın 3. ve son gününde Levent Spor Kulübü Tesisleri’nde toplanan İstanbul Süper Amatör Lig 2.Grup temsilcisi Levenstpor, ilk önce Teknik Heyet ve futbolcular tek tek bayramlaştı ve ardından Belgrad Ormanları’na kros çalışması için hareket etti. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen çalışmaya izinli olan Mustafa Tosun ve Yusuf Oturak katılmadı.
Koşu çalışmasının öncesinde Belgrad Ormanları’nda futbolcularını bir araya toplayarak kısa bir süre konuşma yapan Teknik Direktör Serdar Gücüyener, futbolculara haftanın ilk çalışmasının programını anlattı. Leventspor, haftanın 2.antrenmanını 22 Ağustos 2012 Çarşamba günü Beşiktaş Belediyesi Çilekli Tesisleri’nde gerçekleştirdi. İstanbul Süper Amatör Lig 3.Grup temsilcisi Zara Ekinlispor ile Süper Amatör Lig 2.Grupta yer alan Leventspor, Zara Ekinli Stadı’nda hazırlık maçında karşı karşıya geldiler. Kırmızı Siyahlılar maçtan 2-1’lik skorla galip ayrılarak, lig öncesi için umut verdi. Beşiktaş temsilcisine galibiyeti getiren golleri 7.dakikada Volkan Bayram ve 17.dakikada Muhammet kaydetti. Ev sahibi ekibin tek golü 81.dakikada Onur’dan geldi.
Karşılaşmanın hemen başında topa iyi basan ve ayağa oynamaya çalışan bir oyun yapısını ele alan Leventspor’da gol de gecikmedi. 7.dakikada sol kanattan Sinan topu rakip alana taşıdı ve yerden ortasını yaptı. Zara Ekinlispor savunması topa Ercan’dan önce dokundu ve topu uzaklaştırdı. Ceza sahası içerisinde kaleyi karşıdan gören noktada, Volkan Bayram gelişine sert ve düzgün vurdu Leventspor 1-0 öne geçti. 17.Dakikada Muhammet’ten adeta bir füze geldi. Sağ kanattan Yusuf’un pasında atağa iyi çıkan Sinan, tek topta topu Muhammet’e aktardı. Muhammet sol ayağıyla topa oldukça sert vurdu ve top 2.kez Zara Ekinlispor ağlarına gitti.
38.dakikada Muhammet ile Enes korneri paslaşarak kullandı. Muhammet’in ortasında kaleci Metin topu tokatladı fakat üst direğe çarpan top oyun alanına döndü. Ercan topa bekletmeden vurdu top filelere gitti fakat topa elle dokunduğu gerekçesiyle gol geçersiz sayıldı. İlk yarı Leventspor’un 2-0’lık üstünlüğü ile noktalandı. İkinci yarının başında Kırmızı Siyahlılar tam 8 oyuncusunu birden değiştirdi.
76.dakikada ceza sahası üzerinde Volkan topu Mesut’a indirdi. Mesut gelişine sert vurdu. Üst direğe çarpan top oyun alanını terk etti. 81.dakikada Zara Ekinlispor tartışmalı bir pozisyonda golü buldu. Defansın arkasına atılan topta Onur, kaleci Tuncay’dan sıyrıldı ve topu boş kaleye gönderdi. Golden sonra ofsayt gerekçesiyle itirazlar olmasına karşın karar değişmedi. Karşılaşmayı Leventspor 2-1’lik sonuçla geçerek, 2. hazırlık maçından da galibiyetle ayrıldı.
MAGAZİN HABERLERİ:
GÖSTERİŞLİ YEMEK
ETİLER- Şarkıcı Murat Boz ile sevgilisi Eliz Sakuçoğlu, Etiler’de bulunan bir restoran’da verdikleri bir yemekle ailelerini tanıştırdı. İkili, mekanın üst katındaki özel bölümü kapatarak; ailelerini, Himalayalar’dan özel getirtilen tuz bloklarından oluşturulan duvarıyla çok konuşulan özel bölümde ağırladı. Aile yemeğinde servisi, haftasonları Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Tarabya’daki konutunda hizmet veren restoranın şefi Süleyman Dilek bizzat yaptı.
GAYET DE MUTLUYUM
ETİLER- Muhteşem Yüzyıl dizisi oyuncularından Fettahoğlu, uçakta ağladığı iddialarına yanıtladı. Nur Fettahoğlu, Datça’da birlikte tatil yaptığı sevgilisi Necati Şaşmaz’la kavga edip ayrıldığı ve İstanbul’a dönerken uçakta gözyaşlarına boğulduğu iddiasına yanıt verdi. Etiler’de alışveriş yaparken görüntülenen ünlü oyuncu, “Artık bu haberlere gülüyorum. Niye ağlayayım, olur mu öyle şey? Birlikteliğimiz devam ediyor. Gayet de mutluyum. Yüz ifademden ayrılıp ayrılmadığımız belli olmuyor mu? Gördüğünüz gibi gülüyorum ve çok mutluyum” dedi. Etiler’de alışveriş yapan Nur Fettahoğlu, “Arkadaşıma ev hediyesi aldım, hayırlı olsuna gideceğim” dedi.
DÜĞÜNDEN EĞLENCEYE
ORTAKÖY- Sevgilisi Can Tursan ile yaşamını Suada’da yapılan bir düğünle birleştiren güzel oyuncu düğünün ardından dostlarıyla birlikte Ortaköy’de sabaha kadar eğlendi. Manken ve oyuncu Hande Subaşı yaklaşık bir yıldır birlikte olduğu sevgilisi Can Tursan’la Suada’da yapılan törenle evlendi. Basına kapalı olan düğünde birçok oyuncu arkadaşı ve sanatçı çifti yalnız bırakmadı. Gecede Yalın ve Murat Dalkılıç sahneye çıkarken Eda-Metin Özülkü, Zuhal Topal, Nurseli İdiz, Kıvanç Kasabalı Sedef Avcı, Doğa Rutkay gibi isimler düğünde yer alan ünlü isimlerden bazılardıydı. Düğün sonrası gelinliğini çıkaran Hande Subaşı dostlarıyla sabahın ilk ışıklarına kadar Ortaköy’de eğlendi.
O SÖZÜNÜ SİLDİ
ARNAVUTKÖY- Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil, bir balık restoranında gelen 750 TL hesaba bozuldu ve balıkçıyla ilgili ağır bir tweet attı. Ancak daha sonra kendi masasındaki 5 kişiyle beraber 2 şoförünün de yemek yediği ve kendisine devamlı müşteri indirimi bile yapıldığı hatırlatılınca yazdığı tweet’i sildi. Erbil, ağabeyi Mustafa Erbil ve arkadaşlarıyla birlikte Arnavutköy Balıkçısı’nda yemek yedi. Erbil kardeşler yemek yiyip sohbet ettikleri kız arkadaşlarıyla aynı
anda mekânı terk ederken farklı araçlara bindi. Soruları yanıtsız bırakan Erbil’in otomobilini taksiyle takip ettikleri gözlerden kaçmadı. Erbil’in balıkçıda 5 kişi 750 TL hesap ödediği ortaya çıktı. Erbil daha sonra “Arnavutköy Balıkçısı’nda 5 kişi 750 TL hesap geldi ve sadece bir kişi balık yedi. Bir daha oraya giden Fatih Ürek olsun” şeklinde tweet attı.