BJK SPOR: “YA ŞAMPİYONLUK YA İKİNCİLİK”

KARA Kartal’ın yeni teknik direktörü Samet Aybaba, Avusturya kampının son gününde 3 hafta süren çalışmaları ve yeni sezondan beklentilerini anlattı. İşte Aybaba’nın Akşam Gazetesi ne yaptığı çarpıcı değerlendirmeleri:

-Beşiktaş’ın hocası olduktan sonra hayatınızda ne değişti?
UZUN yıllar formasını giydiğim, hep içinde yaşadığım Beşiktaş’a teknik direktör olmak beni, ailemi inanılmaz mutlu etti. İlk 3-4 gün Türkiye’nin her yerindeki dostlarımızın ilgisi, alakası, desteği beni çok mutlu etti. Bunun dışında pek bir değişiklik yok.

KUPA DA HEDEF OLACAK
– Nurullah Sağlam sizin için belki şampiyonluk çıkaramaz ama 5-6 tane çok iyi futbolcu çıkarır dedi. Mevcut kadroda büyük futbolcu olmaya aday birileri var mı?
NURULLAH’IN bu sözleri için ona çok teşekkür ederim. Kardeşim gibi severim. Aday oyuncularımız var. Oyuncularla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Biraz daha oyuncularımızı geliştireceğiz. Hem bireysel anlamda hem de takım anlamında. Kupa konusunda da iddialıyız. Takım bütünlüğü ile ilgili sorunlarımızı çözersek şampiyonluk kupası için de iddialı olacağız.

TAKIM YILDIZ ÇIKARTACAK
– Sizin sahada lideriniz kim olacak? Bir isim verebilir misiniz?
BİZ kolektif futbolun içinden bir yıldız çıkarmaya çalışacağız. Takımın içine bakacağız, ama bazı oyuncular kalitesine ve katkısına göre daha ön plana çıkacak. Biz tamamen takım oyunu içinden yıldız çıkartmaya çalışıyoruz.
BENDEN önceki gelen arkadaşlarımızda daha geniş bütçeler ve imkanlar vardı. Futboldur bu geniş bütçeler ve imkanlarla da başarılı olamayabilirsiniz. Ama belki dar ve daha kısıtlı imkanlarla daha başarılı olabilirsiniz. İnşallah biz de bunu başaracağız.

4-4-2 SİSTEMİNE DEVAM
– Kafanızdaki ilk 11 mutlaka bellidir. 4-5 tane takımda olması kesin oyuncuyu sayabilir misiniz?
KAFAMIZDA planladığımız 11 ve sistem oyun şekli aşağı yukarı belirli.
– Sisteminiz nedir ne şekilde oynamayı planlıyorsunuz?
4-4-2 ve 2 forvet planlıyoruz. Fakat Hugo Almeida geç geldi, Mustafa Pektemek’e çok yüklendik. Başka bir oyuncumuz yok. Bunları lig başlayana kadar halledip devam edeceğiz.

KATKISI OLMAYAN ÜZÜLÜR
– Sizin özellikle söylemek istediğiniz bir şey, mesajınız var mı?
Taraftarlarımıza seslenmek istiyorum. Onların desteği çok önemli. Hepsi bizim kardeşimiz, İnönü stadı bizim mabedimiz. Hep birlikte fark etmez 5 kişi de gelse 10 kişide gelse biz yeteriz herkese. Onun için onlardan sınırsız destek bekliyoruz.
Beşiktaş’ın Beşiktaşlıya en çok ihtiyaç duyduğu bir dönem. Antrenör Samet Aybaba olmuş, başkan Fikret Orman olmuş hiç önemli değil. Beşiktaş’ın yeniden toparlanma, doğruları yaparak hedefe kilitlenme dönemidir. Katkısı olmayanlar ilerde çok üzülür, özellikle de ‘neden ben bunu yapmadım’ diye.

3-5 maçlığına gelmedim
– Başarısız olmak gibi bir endişeniz var mı? Böyle bir durumda ne yaparsınız?
HİÇ böyle bir endişem yok. Anlaşmam var. Bugüne kadar biz bu takımın başında kalmayı planladık. Yani biz Beşiktaş’ı sadece ve sadece 3 maç yönetelim, 5 maç yönetelim, ya da 6 ay yönetelim gibi bir fikrimiz kesinlikle yok.
BAŞKAN Fikret Orman ve yönetimimiz de destek verdiğini uzun vadeli bir anlaşma ile (4 yıl) açık bir şekilde gösterdi. Beşiktaş’ın bütün plan ve programlarını yapıp, Türkiye’nin en büyük takımı olma özelliği ile başarılı olması için elimizden geleni yapacağız, söz veriyoruz.

YA ŞAMPİYONLUK YA İKİNCİLİK
– Sene sonunda kendinizi nerede görmek istersiniz? Şimdiden koyduğunuz bir çıta var mı, tam olarak Beşiktaş’ın hedefi ne?
HER teknik adam kendini şampiyon görmek ister. Biz de kesinlikle orada görmek istiyoruz.
– Acaba sezon sonunda kendinizi nerede başarılı görürsünüz, hangi derece Samet Aybaba’yı sezon sonu tatmin eder?
İŞTE derece bu. 3 büyüklerin teknik adamları en kötü Şampiyonlar Ligi’ne katılmak ister. Ya şampiyon olmak ya da Şampiyonlar Ligi’ne katılmak. Ondan sonraki başarılar her zaman başarısızlık olarak gösterilir, genel kanı budur.

Beşiktaş’a düşük bütçeli demeyin!
– Hep düşük bütçeli takımlarda çalıştınız. Kadere bakın ki Beşiktaş’ta da bu başınıza geldi. Nasıl yorumluyorsunuz? Bu kaderiniz mi?
HAYIR, bu durumun güzel yanları da var. Biz başka değerleri özellikle ön plana çıkartmaya çalışıyoruz. Bu değerleri nasıl bir olgu ile olduğunu ben çok iyi biliyorum. Arkadaşlarıma bakarsanız onlar da daha farklı değerler ön plana çıkıyor. Biz daha iyi birbirini seven bir takım yaratmaya çalışıyoruz.

BU PLAN SON DERECE DOĞRU PLAN
BU olgular ön plana çıkarsa daha iyi bir motivasyon olur. Düşük bütçeli takımlarda çalıştık, kader demeyelim de şans diyelim. Ama Beşiktaş’ı bunların dışında tutalım. Bizim takımımızın bütçesinin düşük olup olamaması önemli değil, yönetimimizin planlı yapılanması ve mevcut oyuncularımızın ödemelerini yaparak devam edelim planı gayet doğru bir plan.
BÖYLE yapabilirsek durumu artıya dönüştürürüz. Şu anda bir sıkıntı yok. Ama bu planlama bizi daha iyi yerlere götürecek.

1-2 genç katarsak başarı olur
– Gençleri oynatma konusunda cesursunuz. Ama bazıları da Samet Hoca bunu yapmaya kalkarsa adı maceraperestlik olur diyorlar…
BU yapılanmanın nasıl olacağını, takımı nasıl etkileyeceğini en iyi bilenlerden birisi benim. Uzun senedir bu işin içindeyim. 20 senedir çalışıyorum. Genç oyuncu demek, takımı birden gençleştirmek demek değildir. Takıma eğer bir iki oyuncuyu monte edersek çok iyi bir şey başardık demektir. Yıllar sürdükçe bu artar.

5-6 OYUNCU YANLIŞ
AMA bir anda 5-6 tane oyuncuyu takımda oynatmak demek çok akıllıca bir yorum olmaz. Bu sonuçta Beşiktaş takımıdır. Sonuçları ne olursa olsun Beşiktaş takımının bir hedefi olur. Hedefe bu oyuncularla gitmesi gerekiyorsa da gider. Onun için de takıma eğer 1-2 tane genç oyuncu katabilirsek, kendimizi başarılı addederiz.