SİYASET: CHP KURULTAYI SÜRÜYOR

DEMOKRASİ ve özgürlükler manifestosunun yayınlanacağı ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun partide başlattığı değişim hareketinin son adımı olacağı belirtilen CHP 34. Olağan Kurultayı başladı. Delegeler ve partililer kurultayın gerçekleşeceği Ankara Spor Salonu’ndaki yerlerini almaya başladı.

Kurultay salonunun dışına CHP bayrakları ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyük boy posterleri asıldı. Davetliler, basın mensupları ve partililer ayrı ayrı kapılardaki güvenlik noktalarında kontrolden geçirildikten sonra salona alındı.

‘DEMOKRASİ VE DEĞİŞİM KURULTAYI’

Salonun içi mavi, beyaz ve kırmızı renkte balonlar ile CHP bayrakları ile süslendi. Tribünleri etrafı çeşitli sloganların dönüşümlü olarak yansıtıldığı ışıklı panolarla çevrildi. Panolarda ”Sevdamız Türkiye”, ”Milli irade hapsedilemez”, ”Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek” gibi sloganlar yansıdı.

Divanın yer alacağı platformun ”Demokrasi ve Değişim Kurultayı” pankartı, Türk bayrağı, Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu posterleri ile CHP bayrağı asıldı. Sahnenin iki yanına da dev ekranlar yerleştirildi.

Salonun saha bölümü basın için ayrılırken, tribünler delegeler, davetliler ve partililer için düzenlendi. Salonda ”Faşizme geçit yok”, ”Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz”, ”Kindar değil, özgür gençlik”, ”El ele, omuz omuza, CHP iktidara”, ”Liderimiz Kemal, hedefimiz iktidar”, ”Umudun adı Kemal”, ”Sevdamız Türkiye” pankartları ve Kılıçdaroğlu’nun ”CHP’li olmak bağımsızlık, özgürlük ve halk için yılmadan mücadele etmek demektir. Yolumuz bu onurlu tarihi yazanların yoludur” ile Atatürk’ün ”Benim iki büyük eserim vardır, biri Türkiye Cumhuriyeti diğeri CHP’dir” sözlerinin yazılı olduğu pankartlar CHP’nin eski Genel Başkanlarından İsmet İnönü ve Bülent Ecevit’in fotoğrafları dikkati çekti.

KURULTAY İKİ GÜN SÜRECEK

İki gün sürecek kurultayda bugün Genel Başkan seçimi yapılacak. Kılıçdaroğlu’nun tek aday olarak katılması beklenen kurultayın ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi ile 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri için seçim yapılacak.

KILIÇDAROĞLU SALONA GİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile partisinin genel kuruluna katılmak üzere evinden çıktı. Kılıçdaroğlu evden ayrılışı sırasında basın mensuplarına, “İnşallah güzel bir kurultay gerçekleşecek. Her kurultayımızdan CHP biraz daha güçlenerek çıktı” dedi. Eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte makam aracına binen Kılıçdaroğlu, Arena Spor Salonu’na geçti.

Kılıçdaroğlu salona girişte partililer tarafından sevgi gösterisiyle karşılandı. CHP liderinin kurultaya gelişi esnasında kısa süreli bir izdiham yaşandı. Kılıçdardoğlu partilileri selamlayarak salonda tur attı. CHP lideri daha sonra eşi ile birlikte kendisine ayrılan yere oturdu.

ALTAN ÖYMEN DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ

CHP 34. Olağan Kurultayı’nda 81 il başkanının imzasıyla Divan Başkanlığı’na Altan Öymen seçildi.
Kurultayın açılışını yapmak üzere Kemal Kılıçdaroğlu, kürsüye, ”Başbakan Kemal” sloganları arasında geldi.
”Hafta içi kurultay mı olur?” diyenlerin, CHP’yi tanımadığını, CHP’nin her koşulda kurultay yaptığını belirten Kılıçdaroğlu, ”Kurultayımızın ülkemize, dünyaya, partililere hayırlı olmasını diliyorum. Hoşgeldiniz, sefa geldiniz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, daha sonra salondakileri, Atatürk ve arkadaşları başta olmak üzere, Türkiye’ye hizmet eden, hayatını kaybeden bütün partililer anısına saygı duruşunda bulunmaya çağırdı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı söylendi.

Kılıçdaroğlu, daha sonra 81 il başkanının ortak imzasıyla bir dilekçenin geldiğini duyurarak, il başkanlarının kurultay başkanlığına Altan Öymen’i önerdiklerini okudu. Öymen, daha sonra oybirliğiyle Divan Başkanlığı’na seçildi.

SANATÇILARDAN KURULTAYA YOĞUN İLGİ

Bu arada, kurultaya çok sayıda büyükelçi katılırken, Alman Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Sigmar Gabriel ile Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papendreu’nun gönderdikleri mesajlar okundu. Kurultayı ayrıca AK Parti’den Genel Sekreter Haluk İpek ve Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz da izliyor.

Kurultay salonunda sivil toplum örgütü temsilcileri ile sanatçılar Gülriz Sururi, Musa Eroğlu, Suavi, Mustafa Özarslan, Onur Akın, Sadık Gürbüz, Melike Demirağ da yer aldı.

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal da kurultay salonunda bulunuyor.

“DEĞİŞİM KURULTAYI, ADI KONULMUŞ ZATEN”

Divan Başkanlığı için ismi üzerinde anlaşılan eski Genel Başkanlardan Altan Öymen, CHP kurultaylarından bazılarının gerçekten çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu da önemli. Baştan beri da işaret ediliyor. Değişim kurultayı. Adı konulmuş zaten. Demokrasiye de, değişime de Türkiye’nin çok ihtiyacı var. Bu ifade ediliyor. Bunlar da gerekenlerin yapılacağı yolundaki CHP’nin kararlılığını ifade ediyor. Herhalde ilginç bir kurultay olacak” şeklinde konuştu.

KILIÇDAROĞLU KONUŞUYOR

Kurultayda bir konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Kemal Kılıçdaroğlu şöyle seslendi:

Bir ülkenin zenginleşmesi tasarruflara, yatırıma bağlıdır. 20 büyük ülke içindeyiz ama tasarruflarımız ve yatırımlarımız yetersiz. Üretime değil tüketime endeksli bir toplum halindeyiz. Böyle bir toplum gelecekte güçlü bir toplum olmaz, zenginleşmez. Gelişmiş ülkelerin trenine binmekten kaybeder ve zaman kaybeder.

Bilgi toplumunun, bilgi ekonomisinin kaynağı üniversitelerdir. Üniversiteler toplumu ileriye, çağdaşlığa götüren temel eğitim kurumlarıdır. Üniversiteler özgür değilse, bilim insanı özgürlüğü değilse bilgi üretemez, bilgi toplumuna katkı veremez. CHP olarak biz üniversiteler özerk olmalı bilim insanları özgür olmalı diyoruz. Bilgi toplumu entelektüel birikimi yüksek olan bir toplumdur.