AKTÜEL: CUMHURBAŞKANI YILDIZ’A GELİYOR

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra Gül de ’saraylı’ oluyor. Cumhurbaşkanı Gül’e, 120 metrekarelik kabul odası ve 50 metrekarelik çalışma ofisi yapılıyor. Devlet Kabul Salonu ve Saray Müze’ olarak düzenlenen Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’nde hummalı çalışma var. Başbakan Erdoğan’a Dolmabahçe Sarayı’nda çalışma ofisi tahsis edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Gül’ün de ‘saraya taşınmaya’ hazırlandığı iddia ediliyor.
Posta gazetesinin haberine göre, Cumhurbaşkanı Gül’ün İstanbul’a gittiğinde kullanması amacıyla Yıldız Sarayı’nda bir çalışma ofisi hazırlanıyor. Cumhurbaşkanlığı Basın Müşaviri Ahmet Sever, ofis için bir proje hazırlandığını ve yakında Gül’ün onayına sunulacağını açıkladı. Ancak edinilen bilgilere göre ofisin yapımına şimdiden başlanmış.

SARAYDA MI KALACAKLAR?
İstanbul’da resmi görevlerde bulunan bir kişi, Yıldız Sarayı’nda konaklama için de özel bölüm yapıldığını iddia etti. Gül’ün, eşi Hayrunnisa Hanım’la İstanbul’a gittiğinde Yıldız Sarayı’nda kalacağı öne sürüldü. İnşaat ile Hayrunnisa Hanım’ın ilgilendiği iddiası da var. Dolmabahçe Sarayı’nda ise Başbakan Erdoğan’ın bir çalışma ofisi bulunuyor.

DEVLET KABUL SALONU İLE SARAY MÜZE
Köşkün üst katında, Cumhurbaşkanı Abdulah Gül’ün konuklarını ağırlayabileceği kabul salonu ile çalışma odası hazırlanırken, giriş katı saray-müze oluyor. Vatan gazetesinin haberine göre, ‘Devlet Kabul Salonu ile Saray Müze’ için, aralarında Yaşar Yılmaz’ın da yer aldığı üç sanat tarihçi de çalışmalarda yer alıyor. Binanın özgün haline sadık kalınarak yürütülen çalışmanın, Ekim 2013 tarihinde tamamlanması hedefleniyor.

KÖŞK’ÜN İÇERİĞİ
2. Abdülhamid döneminde Osmanlı’nın yönetim merkezi olarak kullanılan köşkte 2. Meşrutiyet ilan edilmiş. İki milyon metrekare alanı bulanan köşkün, Abdülaziz tarafından 1865’te dinlenme köşkü olarak yaptırıldığı biliniyor.
Türk-Osmanlı saray mimarisinin en son örneklerinden olan Mabeyn köşkü, Yıldız Sarayı’nın en büyük yapısı olma niteliğini taşıyor. Köşkün en önemli özelliği ise kristalden yapılan merdiven korkuluklarına sert bir cisimle dokunulduğunda piyano tuşları gibi ayrı sesler çıkarması. 3 bin ayrı kristal parça bulunan korkuluklardan 3 bin ayrı ses çıkıyor.
Köşk, yarı bodrum, bodrum katı ile giriş ve üst kattan oluşuyor. Duvarları ve tavanları zengin süslemeli, toplam bin 600 metrekarelik köşkün, üst katı 800 metrekare. Üst katın girişi büyük avluyla başlarken, avlu etrafında yüksek tavanlı 12 oda yer alıyor.

50 METREKARELİK ÇALIŞMA OFİSİ
Cumhurbaşkanı Gül’ün konukları ve çalışması için düzenlenen oda, 120 metrekarelik kabul odası olurken, Gül için 50 metrekarelik çalışma ofisi ile yine 50 metrekarelik bir dinlenme odası yapılıyor.
Yine bekleme odası, toplantı odası ile misafirler için bir çalışma odası da yer alacak. 800 metrekarelik bu üst katın en büyük alanı ise girişindeki avlu. Binanın giriş katı ise saray-müze olarak kullanılacak.

MABEYN KÖŞKÜ’NDE SERGİ
Ayrıca, Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, geçen yılın kasım ayında Mabeyn Köskü’nde açılan bir sergiyi gezmişti.