AKTÜEL: YARGI PAKETİ TAMAM

ÖZEL Yetkili Mahkemeler, tarih oldu… Meclis’ten geçen Yeni yargı paketinde dikkat çeken maddeler var. Gizliliği ihlal edenler, gizlice ses ve görüntü alanlara 5 yıl hapis cezası var. Meclis Genel Kurulu, aralıksız 24 saatlik çalışmanın sonunda yargının hızlandırılmasının yanında Özel Yetkili Mahkemeler’in (ÖYM) kaldırılması, basın ve tutukluluklar ile ilgili önemli düzenlemeler içeren üçüncü yargı paketini kabul etti. Paket, tutuklulara somut veri kriteri getirirken, adli kontrolde ceza sınırını kaldırıyor herkes için tutuksuz yargılama yoluna açıyor.
İşte yeni yargı sistemi:

SOMUT DELİL:
Tutuklama kararları zorlaştırılacak. Tutuklamaya, tutuklamanın devamına ve tahliye isteminin reddine ilişkin karar verirken, kuvvetli suç şüphesini somut olgularla gerekçelendirecek. 2 yıla kadar hapis cezasını gerektiren suçlarda tutuklama yok. Mevcut sistemde 1 yıla kadar olan suçlar için tutuklama kararı verilemiyordu.

ÜLKÜCÜLER:
12 Eylül öncesinde Bahçelievler katliamı başta olmak üzere işledikleri cinayetler nedeniyle cezaevinde bulunan ülkücüler tahliye edilecek. HACİZ: Kişilerin ev eşyalarına haciz getirilemeyecek. Aynı eşyadan iki tane varsa biri haczedilecek. Takı ve değerli eşyalar ile villalar ise haczedilebilecek.

GİZLİLİĞİ İHLAL:
Haberleşmenin gizliliğini ihlal edenlere verilen ceza bir ila 3 yıl arası hapse çıkartıldı. Mevcut TCK’da süre 6 aydan bir yıla kadar hapis olarak uygulanıyordu. Gizlilik ihlali, haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşirse ceza artacak.

SES VE GÖRÜNTÜ:
Kişiler arasında aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri, kişinin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı ifşa eden kişilere 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilecek. İfşa edilen bu verilerin basın-yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı ceza verilecek. Ergenekon, Balyoz gibi önemli davaların sanıkları ile ilgili internet sitelerine düşen ses kayıtlarının benzerlerini yasa çıktıktan sonra yayınlayanlara 5 yıla kadar hapis cezasının yolu açılacak.

RÜŞVET:
Uluslararası mahkemelerde görev alan hakimler, parlamenterler, rüşvet almaları halinde rüşvet suçundan yargılanacak.

KAÇAK ELEKTRİK:
Kaçak elektrik kullananlar parasını öderse cezaevine girmekten kurtulacak.

MECLİS’TEN NOTLAR
* Dün sabah saatlerine doğru Genel Kurul koltuklarında milletvekillerinin büyük çoğunluğunun uyuduğu görüldü.

* Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Adalet bakanı Sadullah Ergin ve AK Parti grup başkanvekillerinin bahçenin bir köşesinde yasanın geçmesi için konuştu.

* Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Yakut, uykuya yenik düşmemek için etrafı peçete ile kapatılmış bardakla çay içti.

* CHP sıralarında ise ÖYM önergesine yeterince tepki gösterilmediği gerekçesiyle CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’ye isyan vardı.

* Bazı milletvekilleri, oturum sırasında internetten müzik dinlemeyi tercih etti.

Zübeyde YALÇIN / Takvim